Η γη, η τροφή, οι σπόροι και το άγνωστο οικοσύστημα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου συστήνονται στους Αθηναίους με μια έκθεση σύγχρονης τέχνης και ένα δημόσιο πρόγραμμα δράσεων για όλη την οικογένεια.
Eχετε αντικρίσει τους ατελείωτους κήπους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών; Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να έχει λόγο ύπαρξης σε ένα πανεπιστήμιο; Έχετε ποτέ φανταστεί την Αθήνα κατάφυτη; Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, σε επιμέλεια της locus athens, επιδιώκει να επανασυστήσει στο κοινό της πόλης ένα από τα πρώτα ελληνικά πανεπιστήμια ως ένα επίκαιρο και συναρπαστικό τοπόσημο. Η γη, η τροφή, οι σπόροι, το οικοσύστημα και οι έννοιες που προκύπτουν από τα πρωταρχικά υλικά της γης θα αναμετρηθούν με το βλέμμα και τη σκέψη της τέχνης.
Οι Γεωμετρίες είναι ένα πυκνό πρόγραμμα σποράς και συγκομιδής, με πολύμηνο κύκλο ζωής (από τον Μάρτιο μέχρι και τον Ιούνιο), που θα πραγματοποιηθεί σε διάφορα σημεία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, προτείνοντας έναν πρωτότυπο περίπατο σύγχρονης τέχνης και γνώσης στους Αθηναίους. Τις Γεωμετρίες συνθέτουν μια εικαστική έκθεση με νέες παραγωγές, με πρόσφατα, παλαιότερα και ιστορικά έργα, ένα δημόσιο πρόγραμμα 7 θεματικών Κυριακών, ένας μεγάλος περίπατος αφιερωμένος στο νερό, ένας αγώνας κωπηλασίας και ένα υπαίθριο φεστιβάλ ταινιών για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Η έκθεση παρουσιάζεται στο Γεωργικό Μουσείο, στο κεντρικό κτίριο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στους κήπους του.
To δημόσιο πρόγραμμα χωρίζεται σε 7 ενότητες –αλάτι, φωτιά, κήποι, σπόροι, νερό, γη και αέρας–, στο πλαίσιο των οποίων θα πραγματοποιηθεί πλήθος δράσεων: γεύματα, εργαστήρια, ομιλίες, ηχογραφήσεις, περφόρμανς, περιπλανήσεις, αναγνώσεις κ.ά. Μέσα από τις δημόσιες δράσεις, το κοινό θα γνωρίσει και θα απολαύσει διαφορετικές και άγνωστες όψεις του πανεπιστημίου, όπως τον αμπελώνα, το δενδροκομείο και το ανθοκομείο, ενώ θα συμμετάσχει βιωματικά στην ιστορία του τόπου από τα οθωμανικά χρόνια έως σήμερα. Θα έρθει σε επαφή με νέες τεχνικές καλλιέργειας, με τη φιλοσοφία της φυσικής δόμησης, με την ιστορία των πετρωμάτων, με τρόπους παρασκευής της τροφής, με την εξελικτική ιστορία της ανθρωπότητας και το πέρασμα στη γεωργία, με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και με πλήθος άλλων καίριων ζητημάτων γύρω από το περιβάλλον.
Στα εγκαίνια της έκθεσης, την Τρίτη 27 Μαρτίου, ο Τούρκος καλλιτέχνης Cevdet Erek θα παίξει Davul, ένα μεγάλο τύμπανο με πολλές διαφορετικές ονομασίες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή: νταούλι (ελληνικά), tupan (βουλγάρικα), dahol (κουρδικά), tabl (αραβικά) και πολλές άλλες εκδοχές. Ο Τζεβντέτ Ερέκ παίζει τύμπανο με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο. Χρησιμοποιεί ένα μεγάλο μαλακό σφυρί, καθώς και άλλα υλικά, προκειμένου να χτυπήσει και να παράγει παραμόρφωση από το δέρμα του τυμπάνου. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1974, όπου αρχικά σπούδασε αρχιτεκτονική. Είναι ο ντράμερ του πειραματικού μουσικού γκρουπ Nekropsi. Οι ηχητικές εγκαταστάσεις και οι περφόρμανς του Ερέκ έχουν παρουσιαστεί διεθνώς, ενώ εκπροσώπησε την Τουρκία στην 57η Μπιενάλε της Βενετίας.
(Στις 20:30 και στις 21:30 | Διάρκεια περφόρμανς: 20 λεπτά | Αμφιθέατρο Σιδέρη)
Info:
27 Μαρτίου -15 Ιουνίου 2018
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
(Ιερά Οδός 75, Αθήνα)
Πέμπτη – Παρασκευή 17:00-21:00
Σάββατο – Κυριακή 12:00-21:00
Είσοδος ελεύθερη