Μια έκθεση τέχνης για την μνήμη που επιμένει, ακόμα κι αν αυτή η μνήμη είναι ψευδής.
Παλαιότερο των 360 ημερών
The Mandela Effect
Το 2010 η blogger Fiona Broome επινοεί τον όρο 'Mandela Effect' για να περιγράψει μια συλλογική ψευδή μνήμη που ανακάλυψε στο συνέδριο Dragon Con, οπού αυτή και πολλοί άλλοι ήταν πεπεισμένοι πως ο νοτιοαφρικανός πρόεδρος Νέλσον Μαντέλα είχε πεθάνει κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του τη δεκαετία του 1980.
Το 2010 η blogger Fiona Broome παρευρίσκεται στο συνέδριο Dragon Con. Το λήμμα Mandela Effect παρέμεινε ενεργό ως σύνδεσμος στο site της Wikipedia για ακριβώς 28 λεπτά μέχρι τη διαγραφή του, μερικούς μήνες πριν το συνέδριο.
Το 2010 η blogger Fiona Broome ανακαλύπτει πως έχει νεανικό αλτσχάιμερ.
Ένα ενδιαφέρον δεδομένο είναι πως η δύναμη της εντροπίας, ο νεροχύτης του σύμπαντος, διαπερνά κάθε φάσμα της ύπαρξης.
Ένα δεύτερο ενδιαφέρον δεδομένο είναι πως τα μοναδικά είδη που γνωρίζουμε μέχρι τώρα με πλήρη άρνηση του πρώτου δεδομένου είναι ο άνθρωπος και οι ιαπωνικές σφήκες.
Ένα τρίτο ενδιαφέρον δεδομένο είναι πως η παραμνησία, η προπαγάνδα, η σύγχυση, η λανθασμένη ιστορία, σφάλματα στην αντίληψη και την καθημερινότητα, μικρές θολές λεπτομέρειες στην αφήγηση, δεν είναι τίποτε άλλο παρά σημάδια εντροπίας στην συλλογική μνήμη, το τελικό φίλτρο κάθε πολιτισμού που έχει υπάρξει ποτέ.
Κανείς δεν ξέρει πως να διορθώσει κάτι που δε θυμάται.
Εδώ οι καλλιτέχνες καλούνται από τις παράλληλες διαστάσεις τους, να διαμορφώσουν ένα δημιουργικό πλαίσιο χωροχρονικής Ελβετίας και μηδενικού ντετερμινισμού, για να στοχαστούν επάνω στο ερώτημα, τι συμβαίνει τελικά; Στη συγκεκριμένη πραγματικότητα, τα έργα, λόγω υπαρξιακού παραδόξου, παραπλανούν, φθείρουν και διαστρεβλώνουν, όσο οι καλλιτέχνες καταγράφουν από τις συλλογικές αλλοιώσεις τη μνήμη και την απόκλισή της.