Το Κέντρο Επισκεπτών του Ιδρύματος Νιάρχου κλείνει έναν χρόνο λειτουργίας και το γιορτάζει με νέες εκδηλώσεις, καθώς τα έργα στο εργοτάξιο προχωρούν.
Παλαιότερο των 360 ημερών
του Γιάννη Ασδραχά
Ένα ασταμάτητο βουητό ακουγόταν στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Κέντρου Επισκεπτών του Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Μια «συμφωνία» που περιείχε μεταλλικούς ήχους από ατσάλινους δοκούς που έπαιρναν τη θέση τους στα κτήρια, κρότους από σφυριά και σφυρίγματα από τρυπάνια, σε συνδυασμό με τον αδιάκοπο ήχο από τις ντίζελ μηχανές των φορτηγών.
Το εργοτάξιο του ιδρύματος Νιάρχος δεν ηρεμεί ποτέ. Κάθε λεπτό που περνά η εικόνα του είναι διαφορετική, με ένα νέο στοιχείο να συμπληρώνει τον οργανισμό του. Ένα επιπλέον βήμα του αγώνα δρόμου στο στοίχημα που οι προβλέψεις το θέλουν κερδισμένο: να γίνουν τα εγκαίνια μέσα στο 2016.
Αφορμή για την εκδήλωση ήταν τόσο η συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας του αμφιθεατρικού χώρου όσο και η ανακοίνωση του νέου προγράμματος εκδηλώσεων για τους υπόλοιπους μήνες του 2014. «Το στοίχημα της κατασκευής το έχουμε κερδίσει. Τώρα πρέπει να κερδίσουμε και το στοίχημα της λειτουργίας του» είπε ο πρόεδρος του πρόεδρος του Δ. Σ του οργανισμού ΚΠΙΣΝ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Γιώργος Αγουρίδης.
Είναι σχεδόν δεδομένο πως η κορδέλα των εγκαινίων θα κοπεί στην ώρα της. Όπως και το ότι την ίδια μέρα η μοναδική μετοχή που ορίζει την ιδιοκτησία του ιδρύματος θα περάσει στα χέρια του ελληνικού δημόσιου. Αυτό που θα πρέπει να διασφαλιστεί είναι η εύρυθμη και η συνεπής με τους στόχους του ιδρύματος λειτουργία του.
Ο Γιώργος Αγουρίδης είπε ότι η Εταιρεία Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ΑΕ, είναι αυτόνομο νομικό πρόσωπο, διακριτό από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το Ίδρυμα είναι ο αποκλειστικός χορηγός του Κέντρου Πολιτισμού το οποίο έχει ως σκοπό την κατασκευή και αργότερα τη λειτουργία του. Πρόσθεσε ακόμα πως «όταν το έργο ολοκληρωθεί και παραδοθεί στο ελληνικό δημόσιο, τότε θα αλλάξει και ο σκοπός της εταιρείας, αλλά και το ιδιοκτησιακό καθεστώς» τονίζοντας πως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος «δεν θα εγκαταλείψει το δημιούργημά του. Θα παρακολουθεί τη λειτουργία του».
Δηλαδή ο οργανισμός θα έχει την ευθύνη για τη σωστή λειτουργία και συντήρηση των χώρων αλλά και τη λειτουργία του πΆρκινγκ, του εστιατορίου, των καταστημάτων κλπ. Αλλά και τη διεξαγωγή εκδηλώσεων (ψυχαγωγικές, αθλητικές και εκπαιδευτικές) τόσο στο Πάρκο, όσο και στις εγκαταστάσεις της Λυρικής και της Βιβλιοθήκης έπειτα από έγκριση με τους φορείς αυτούς και στο βαθμό που το επιτρέπει ο προγραμματισμός τους. Η μελέτη λειτουργίας είναι άρτια αλλά αν το δημόσιο βρεθεί σε δυσχερή οικονομική θέση, ο Γιώργος Αγουρίδης διευκρίνισε ότι η σχετική σύμβαση προβλέπει να αναλάβει να γίνει ξανά εύρυθμη η κατάσταση μέσω χορηγιών από το ίδρυμα.
Όμως αν το δημόσιο δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις του, τότε το Ίδρυμα μπορεί να προβεί σε κάθετες λύσεις όπως το να ζητήσει την αφαίρεση του ονόματος Νιάρχος από τον τίτλο του, όσο και να απαιτήσει να του επιστραφεί το ποσό της δωρεάς το οποίο και θα διαθέσει για φιλανθρωπικούς σκοπούς στην Ελλάδα. Όπως δικαίως πιστεύει ο πρόεδρος του Δ. Σ., η κύρια διασφάλιση για την εύρυθμη λειτουργία του είναι οι ίδιοι οι πολίτες οι οποίοι «θα αγαπήσουν, αγκαλιάσουν, γεμίσουν το Κέντρο. Κανείς δεν μπορέσει να το αφήσει έρμαιο στην τύχη του».
Σε αυτόν τον παράγοντα η «σπορά» του κέντρου αποδίδει. Όπως ειπώθηκε χθες από την Έλλη Ανδριοπούλου, λειτουργική Διευθύντρια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το Κέντρο Επισκεπτών μέσα σε ένα χρόνο έχει υποδεχτεί συνολικά 23. 347 άτομα. Εκ των οποίων οι 3.104 ήταν μαθητές από σχολεία της Αττικής. Κατά την ίδια περίοδο, συνολικά 1.796 άτομα είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον χώρο του εργοταξίου του ΚΠΙΣΝ και να ενημερωθούν από κοντά για την πορεία του έργου και για την μελλοντική λειτουργία του. Το κέντρο φιλοξένησε περισσότερες από 70 εκδηλώσεις, μέρος του προγράμματος ανοιχτών πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων με τίτλο «Ακτίνες Δράσης- Σημεία Επαφής», το οποίο θα ανανεωθεί.
Τόνισε ακόμα ότι τον Ιούλιο ο φέρων οργανισμός ολοκληρώνεται, ενώ το κορυφαίο γεγονός που συντελείται σε κατασκευαστικό επίπεδο είναι η τοποθέτηση του ενεργειακού στεγάστρου στο κτίριο της Λυρικής Σκηνής στο οποίο τα 700 φωτοβολταϊκά πάνελ θα «στρωθούν» σε έκταση 10 στρεμμάτων και θα προσφέρουν ένα μέρος της ενέργειας που απαιτείται για την λειτουργία των κτηρίων.
Παράλληλα προχωρά και η φύτευση του πάρκου. Έχουν ήδη φυτευτεί 200 δέντρα από τα 1200 που θα υπάρχουν τελικά ενώ αναμένονται να πάρουν τη θέση τους στη γη 320.000 θάμνοι και πόες. Επίσης ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός η υλική ή τεχνική υποδομή του ποδηλατοδρόμιου. «Η κατασκευή του έργου γίνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς κι έχουν ενταθεί οι προσπάθειες για την καλή λειτουργία αλλά και οι προσπάθειες για επικοινωνία με τους μελλοντικούς επισκέπτες» υπογράμμισε η Έλλη Ανδριοπούλου.
Πήραμε μία γεύση από τους μικρούς επισκέπτες από τον Δημήτρη Κανελλόπουλο, δάσκαλο του 25ου δημοτικό σχολείο Αχαρνών. Ένα από τα 145 σχολεία που έχουν επισκεφτεί το Κέντρο Επισκεπτών μέσα στη χρόνια. Οι μαθητές του κατασκεύασαν μια μακέτα του χώρου με τη δική τους οπτική. Όπως είπε ο εκπαιδευτικός «το ίδρυμα καλύπτει κενά που θα έπρεπε είχε φροντίσει για αυτά η ελληνική πολιτεία».
Αναλυτικά μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014, το πρόγραμμα «Ακτίνες Δράσης- Σημεία Επαφής» θα περιλαμβάνει μηνιαίες εκδηλώσεις διαφορετικού θεματικού χαρακτήρα που θα συνδιαλέγονται ανοιχτά με το ΚΠΙΣΝ και θα αποτελούν προάγγελο των υπηρεσιών που το έργο θα προσφέρει στους πολίτες. Το περιεχόμενο των νέων αυτών εκδηλώσεων χαρακτηρίζεται από πολυμορφία, έχοντας ως βασικό στόχο να απευθυνθούν σε ένα διευρυμένο κοινό με ποικίλα ενδιαφέροντα και διαφορετικές ανάγκες ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.
Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι το τέλος του έτους, το Κέντρο Επισκεπτών θα φιλοξενεί εκδηλώσεις που θα περιλαμβάνουν: - Πολιτιστικές δράσεις για το ευρύ κοινό, για ηθοποιούς, θεατρολόγους, ψυχολόγους, ψυχαναλυτές και για άτομα σε απεξάρτηση (θεατρικά σεμινάρια, εκδηλώσεις χορευτικής έκφρασης και κίνησης, παραστάσεις όπερας, μουσικά δρώμενα, συναυλίες, φωτογραφικές εκθέσεις, προβολή ντοκιμαντέρ) - Εκδηλώσεις για παιδιά και εφήβους (εργαστήρια δημιουργικών κατασκευών, αφηγήσεις παραμυθιών, εργαστήρια κόμικς, εκπαιδευτικό θέατρο). Τεχνολογικού ενδιαφέροντος για το ευρύ κοινό (εργαστήρια τρισδιάστατης εκτύπωσης, ζωγραφική και design χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες) - Συναντήσεις επιστημονικού ενδιαφέροντος για το ευρύ κοινό. - Σεμινάρια εκπαιδευτικά, τεχνικά και αρχιτεκτονικά για εκπαιδευτικούς στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, για φοιτητές, επαγγελματίες και αρχιτέκτονες. -Πολυαισθητικά εργαστήρια για άτομα με προβλήματα όρασης
Η είσοδος του κοινού στο Κέντρο Επισκεπτών, όσο και η συμμετοχή του στις παραπάνω εκδηλώσεις είναι δωρεάν.
Για τη διευκόλυνση της πρόσβασης προς και από το Κέντρο Επισκεπτών κατά τις ημέρες των προγραμματισμένων εκδηλώσεων, προσφέρεται δωρεάν μεταφορά του κοινού με τη χρήση μικρού ιδιωτικού λεωφορείου. Το όχημα με το λογότυπο του ΚΠΙΣΝ, ξεκινά από το σταθμό Συγγρού - Φιξ επί της οδού Καλλιρόης και καταλήγει στην οδό Ευριπίδου (αρχή Εσπλανάδας), και αντίστροφα. Τα δρομολόγιά του πραγματοποιούνται 30 λεπτά πριν την έναρξη και 30 λεπτά μετά τη λήξη κάθε εκδήλωσης.