της Αγάπης Μαργετίδη
Ρίχνοντας μια ματιά σε περασμένες συνταγές, με το μόνιμα κι επίμονα βασανιστικό ερώτημα του τι στο καλό θα φάμε πάλι σήμερα, έπεσα πάνω σε μία πολύ αγαπημένη μου, την πεπερονάτα. Την ιταλικής προέλευσης, άκρως καλοκαιρινή σάλτσα με πιπεριές η οποία σπανίως λείπει από το ψυγείο μου. Την όμορφη σινιόρα, όπως την είχα ονομάσει πριν τρία χρόνια, ευρισκόμενη υπό την επήρεια κάποιου είδους παραίσθησης που με είχε οδηγήσει στο να την οραματιστώ ως την Ιταλίδα ντίβα Silvana Mangano.
Μια και δυο, έσπευσα να φτιάξω την πρώτη πεπερονάτα για φέτος. Αφού την απολαύσαμε αλά ιταλικά με ζυμαρικά, άλλη φαεινή ιδέα μού κατέβηκε : να της μιλήσω γαλλικά. Parlez-vous français? την ρώτησα. Così così, μου απάντησε. Εντάξει, αρκεί. Κάπως έτσι, λοιπόν, η Ιταλίδα πεπερονάτα συνάντησε την Γαλλίδα τάρτα και συνεννοήθηκαν περίφημα. Έχετε ακούσει Ιταλούς να μιλούν γαλλικά; Ακριβώς με αυτήν την χαριτωμένη προφορά μίλησε η τάρτα μου.
Φωτό : Μόνικα Κρητικού
ΤΑΡΤΑ ΠΕΠΕΡΟΝΑΤΑ ΜΕ ΤΡΑΓΑΝΗ ΚΡΟΥΣΤΑ ΑΠΟ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ ΚΑΙ ΠΕΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ
Για 6 άτομα. Φτιάχνουμε την πεπερονάτα όπως στην βασική συνταγή (δείτε εδώ), την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και προσθέτουμε λίγους καβουρδισμένους κουκουναρόσπορους και μπόλικο φρέσκο βασιλικό. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα και της κάτω αντίστασης. Στρώνουμε μια μεσαίου μεγέθους ταρτιέρα με ζύμη για τάρτες (η δική μου είναι μακρόστενη 34 εκ. χ 10 εκ.), την τρυπάμε με πιρούνι σε όλη την επιφάνεια και τα τοιχώματα και αλείφουμε τον πάτο με λίγη μουστάρδα της αρεσκείας μας. Γεμίζουμε με την πεπερονάτα, χρησιμοποιώντας τρυπητή κουτάλα, για να είναι η γέμιση στεγνή και να μην πανιάσει η ζύμη. Ετοιμάζουμε τα υλικά της κρούστας που θα καλύψει την τάρτα : Χοντροκόβουμε στο multi ή με μαχαίρι 125 γρ. φουντούκια. Κόβουμε σε κύβους 50 γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο που έχουμε βγάλει για λίγη ώρα από το ψυγείο, ούτως ώστε να μην είναι παγωμένο, ούτε όμως και εντελώς μαλακό. Με τα δάχτυλά μας ανακατεύουμε τα φουντούκια με το βούτυρο, φροντίζοντας να ισομεριστεί το βούτυρο. Τέλος, προσθέτουμε 3 κ.σ. πέστο βασιλικού και ανακατεύουμε με κουτάλι. Στρώνουμε την κρούστα πάνω από τη γέμιση και βάζουμε την τάρτα στον φούρνο τοποθετώντας την ταρτιέρα στο κάτω μέρος του φούρνου για να εφάπτεται με τον πάτο. Ψήνουμε για περίπου 30΄- 40΄, μέχρι να ψηθεί η ζύμη και να χρυσίσει η επιφάνεια. Ξεφορμάρουμε αφού αφήσουμε την τάρτα να κρυώσει λίγο και την απολαμβάνουμε χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Φωτό : Μόνικα Κρητικού
Tips
- Με την ευκαιρία της σημερινής συνταγής, θέλω να διευκρινίσω κάτι ως προς τις λειτουργίες του φούρνου. Θα έχετε παρατηρήσει πως στις περισσότερες περιπτώσεις συνιστώ τη χρήση του αέρα και μόνο στις τάρτες και τις πίτες προσθέτω και αυτήν της κάτω αντίστασης για να ψηθεί καλά η ζύμη. Από τότε που ανακάλυψα τη λειτουργία του αέρα ψήνω τα πάντα εκεί γιατί έχω διαπιστώσει πως το ψήσιμο είναι ομοιογενές, πιο σύντομο και πως δεν χρειάζεται καν να ανάψω το γκριλ για να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια των φαγητών ή για να γίνει η πέτσα των κρεατικών τραγανή. Βεβαίως, κάθε φούρνος είναι διαφορετικός και κάθε χρήστης έχει τις δικές του προτιμήσεις.
- Επίτηδες δεν έβαλα κανένα τυρί, ούτε κάποιο συνδετικό υλικό στη γέμιση, όπως αυγά, κρέμα ή γιαούρτι. Ήθελα τη γεύση της πεπερονάτα ξεκάθαρη, με μόνο το λίγο πέστο και τη μουστάρδα να ανεβάζουν δυο σκάλες τον τόνο.
- Αν δεν αγαπάτε τα φουντούκια, αντικαταστήστε τα με φιστίκια Αιγίνης ή καρύδια, τα οποία ταιριάζουν εξίσου.
- Επιλέξτε την καλύτερη ποιότητα ζύμης που μπορείτε να βρείτε ή, εάν έχετε χρόνο και όρεξη, φτιάξτε την δική σας.