Έχετε πολλά τυριά; Έχουμε τη λύση

Η Αγάπη έφτιαξε δύο διαφορετικές τυρόπιτες με τυριά που περίσσεψαν από τις γιορτές και είναι μπουκιά και συχώριο.

Έχετε πολλά τυριά; Έχουμε τη λύση

Αν οι πρώτες μέρες του χρόνου σάς έχουν βρει με πολλά φαγητά, κρέατα, συνοδευτικά κι άπειρα γλυκά, το δικό μου ψυγείο έχει στενάξει από τα πολλά τυριά. Βλέπετε, σε ένα αυτοσχέδιο κάλεσμα της τελευταίας στιγμής την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, είπα στους φίλους να φέρουν κάποιο τυρί κι αυτοί θεώρησαν σωστό, και καλοσύνη τους, να κουβαλήσουν συνολικά πάνω από τρία κιλά τυριά διαφόρων ειδών! Αφήστε που δεν σκέφτηκα να τους δώσω πεσκέσι την ώρα που έφευγαν. Καταλαβαίνετε τώρα, είχαμε ευθυμήσει και λίγο και το μυαλό δεν δούλευε και πολύ καλά. Πόσο ψωμοτύρι να φάω η καημένη; Κι αν για ξεκάρφωμα το συνοδεύω με σαλάτα, ξεροσφύρι δεν τραβιέται, χρειάζεται και λίγο κρασί, έτσι δεν είναι; Ωιμέ και τρισαλί, εν ολίγοις.

Έτσι, η ανακύκλωση ήταν παραπάνω από αναγκαία. Προχθές, λοιπόν, έφτιαξα δύο τυρόπιτες, λίγο διαφορετικές από τις συνήθεις, κι ευτυχώς που ήρθαν άλλοι δυο φίλοι για να τις μοιραστούμε γιατί, τελικά, οι θερμίδες πολλαπλασιάστηκαν. Το έχουν αυτό το κακό οι πίτες. Ας είναι, εγώ σας τις δείχνω κι εσείς κάντε όπως νομίζετε. Το σίγουρο είναι πως σε νοστιμιά παίρνουν άριστα δέκα.

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΠΡΑΣΑ ΚΑΙ ΜΠΡΙ
Ακαταμάχητος συνδυασμός των γλυκών πράσων με τα έντονα αρώματα του ώριμου μπρι

 

Καθαρίζουμε και κόβουμε σε ροδέλες το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος 4 μεγαλούτσικων πράσων, τα αλατοπιπερώνουμε και τα μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά με λίγο αγελαδινό βούτυρο, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν και να απορροφήσουν τα υγρά τους, χωρίς να πάρουν χρώμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

 

Στρώνουμε σε μια ταρτιέρα με αποσπώμενο πάτο διαστάσεων περίπου 28 – 30 εκ. ζύμη για τάρτες (κουρού ή σφολιάτα). Την τρυπάμε με πιρούνι και ρίχνουμε στον πάτο τα πράσα. Χτυπάμε 3 αυγά με 200 ml κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε το μίγμα στα πράσα. Κουνάμε το ταψί για να πάει το μίγμα παντού και ισιώνουμε με σπάτουλα.

 

Καλύπτουμε την επιφάνεια με μπρι που κόβουμε σε φέτες, όχι πολύ λεπτές, χωρίς να αφαιρέσουμε την εξωτερική κρούστα. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα και της κάτω αντίστασης, μέχρι να χρυσίσει το τυρί και να λιώσει το εσωτερικό του. Αφήνουμε την τάρτα να χλιάνει πριν την ξεφορμάρουμε και την κόψουμε.

 

Tips

  • Το μπρι (brie) είναι ένα από τα πλέον διάσημα αγελαδινά γαλλικά τυριά, με πιο γνωστό το Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) Brie de Meaux. Έχει λευκή, μαλακή κρούστα που τρώγεται πολύ ευχάριστα και βελούδινο εσωτερικό. Έχει κάποιες ομοιότητες με το νορμανδικό Camembert το οποίο έχει κι αυτό παρόμοια κρούστα και κρεμώδες εσωτερικό, όμως στη γεύση και στα αρώματα διαφέρουν. Το μεν Brie έχει περισσότερα λιπαρά (60 %) και πιο έντονη και γλυκιά τη γεύση του γάλακτος, ενώ το Camembert, με 45 % λιπαρά, έχει πιο έντονα, γήινα αρώματα. Το Camembert είναι, επίσης, πιο μικρό σε μέγεθος από το Brie. Και τα δύο αυτά τυριά είναι κατάλληλα για τη σημερινή συνταγή, ενώ το πλέον σημαντικό είναι να τα αγοράζουμε από εξειδικευμένα μαγαζιά που πωλούν απαστερίωτα και σωστά ωριμασμένα τυριά μικρών παραγωγών και όχι μεγάλων βιομηχανιών. Αυτά τα τελευταία δεν έχουν κανένα άρωμα, είναι πολύ ελαστικά κι είναι σαν να τρως γύψο.
  • Προσωπικά, δεν ψιλοκόβω πολύ τα πράσα, σε όποια συνταγή κι αν τα χρησιμοποιήσω, γιατί όταν μαγειρεύονται χάνουν πολύ όγκο.
  • Αυτή η τάρτα δεν καταψύχεται γιατί θα καταστραφεί το τυρί. Εάν δεν την καταναλώσετε όλη, θα τη ζεστάνετε σε ήπιο φούρνο, αφού θα την έχετε πρώτα βγάλει από το ψυγείο αρκετή ώρα πριν.

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΣΑΝ ΚΕΙΚ
Μια πλούσια σε γεύση τυρόπιτα για όλες τις ώρες

 

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη 500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι με 5 αυγά, μέχρι να έχουμε ένα λείο μίγμα. Πιπερώνουμε (δεν αλατίζουμε γιατί τα τυριά έχουν αρκετό αλάτι) και προσθέτουμε 170 γρ. αγελαδινό βούτυρο που έχουμε προηγουμένως λιώσει και αφήσει να κρυώσει. Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε 500 γρ. διάφορα τυριά της αρεσκείας μας και σε όποιες αναλογίες μας αρέσει (βλ. tips). Τα κίτρινα σκληρά τυριά θα είναι τριμμένα και τα λευκά μαλακά θρυμματισμένα με τα δάχτυλά μας. Τέλος, προσθέτουμε 170 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μην διακρίνεται καθόλου το αλεύρι.

 

Αδειάζουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένο ταψί διαστάσεων 28 – 30 εκ., στρώνουμε την επιφάνεια και την καλύπτουμε με λευκό και μαύρο σουσάμι (βλ. tips). Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα για περίπου 50΄ έως 1 ώρα. Αφήνουμε την πίτα να χλιάνει πριν την κόψουμε.

 

Tips

  • Η δική μου συλλογή από τυριά που είχαν περισσέψει είχε ώριμο provolone, κεφαλογραβιέρα, ροκφόρ και κατσικίσιο κορμό και οι αναλογίες ήταν περίπου ίσες. Το λιγότερο που μπορεί να βάλει κανείς, κατά τη γνώμη μου, είναι δύο ειδών τυριά, ένα κίτρινο κι ένα λευκό.
  • Μπορείτε να βάλετε μόνο λευκό σουσάμι. Αν βάλετε και μαυροσούσαμο, θα έλεγα να είναι σε μικρότερη αναλογία λόγω της πιο έντονης γεύσης του. Τα σουσάμια, όταν έχει ψηθεί η πίτα, δημιουργούν κριτσανιστή κρούστα, παρόμοια με φύλλο.
  • Αυτή η πίτα τρώγεται άνετα και σε θερμοκρασία δωματίου. Καταψύχεται, επίσης, ωραιότατα. Αφού την ξεπαγώσετε, θα τη ζεστάνετε σε ήπιο φούρνο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v