της Αγάπης Μαργετίδη
Στο πατρικό μου σπίτι, από τότε που εφαρμόστηκε το συνεχές ωράριο στα γραφεία, αν θυμάμαι καλά κάπου στη δεκαετία του ’70, το οικογενειακό κύριο γεύμα της ημέρας μεταφέρθηκε το βράδυ, σχετικά νωρίς. Μόνο την Κυριακή τρώγαμε το μεσημέρι. Με ένα διάλειμμα οκτώ ετών στο Παρίσι όπου το μεσημεριανό ήταν τις περισσότερες μέρες πλήρες γεύμα στο εστιατόριο με παρέες συναδέλφων, μια αγαπημένη συνήθεια των Γάλλων που καλά κρατεί, και κατόπιν κάποια επαγγελματικά γεύματα στην Ελλάδα, το μεσημεριανό μου είναι πάντα ελαφρύ. Ακόμα και τώρα που δουλεύω από το σπίτι, δεν θα φάω σχεδόν ποτέ κανονικό φαγητό το μεσημέρι, συνήθως την βγάζω με σούπα, σαλάτα ή σάντουιτς. Είναι όμως σπιτικά, μεγάλη υπόθεση.
Τώρα που οι περισσότεροι εργάζεστε στο σπίτι, δεν υπάρχει δικαιολογία να τρώτε διάφορες βλακείες, άλλωστε γι’ αυτές θα πρέπει να βγείτε έξω και να «κάψετε» μία από τις πολύτιμες επιτρεπόμενες εξόδους της καραντίνας. Δεν λέει, συμφωνείτε;
Σήμερα σας έχω τρεις ιδέες για ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα που νομίζω ότι θα σας αρέσουν. Έχει και η καραντίνα τα καλά της...
ΑΛΜΥΡΟ ΚΕΙΚ ΧΩΡΙΣ ΑΛΕΥΡΙ ΜΕ ΤΟΝΟ & ΠΡΑΣΑ
Πολύ νόστιμο, ιδανικό για μεσημεριανό, με συνοδεία σαλάτας
Ψιλοκόβουμε 3 πράσα και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά σε ελάχιστο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν χωρίς καθόλου υγρά. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα 3 κ.σ. μουστάρδα της αρεσκείας μας, 4 μεγάλα αυγά και 300 ml κρέμα γάλακτος (εγώ χρησιμοποίησα κρέμα με μειωμένα λιπαρά). Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε 210 γρ. τόνο που έχουμε στραγγίσει καλά από το νερό ή το λάδι (χρησιμοποίησα λευκό τόνο Αλοννήσου σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο) και διαλύσει σε μικρά κομμάτια, 150 γρ. τριμμένη παρμεζάνα (έβαλα παρμεζάνα γιατί αυτή είχα στο ψυγείο μου, αλλά μπορείτε να αντικαταστήσετε με γραβιέρα ή κάποιο άλλο κίτρινο τυρί, το οποίο όμως δεν πρέπει να λιώνει πολύ και να γίνεται μαστιχωτό όπως το κασέρι παραδείγματος χάριν) και τα πράσα. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε σε μακρόστενη φόρμα του κέικ μήκους περίπου 30 εκ., που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα για περίπου 50΄. Κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι, ξεφουρνίζουμε και μόλις χλιάνει λίγο, ξεφορμάρουμε, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε σχάρα.
ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΜΕ ΡΕΒΙΘΙΑ, ΑΒΟΚΑΝΤΟ & ΑΓΓΟΥΡΙ
Νηστίσιμο, χορτοφαγικό, θρεπτικό και εξαιρετικά νόστιμο
Μια χούφτα ρεβίθια ανακατεμένα με μισό αβοκάντο λιωμένο με πιρούνι, αλατοπίπερο και λίγο λεμόνι, μισό μικρό αγγουράκι κομμένο σε λεπτές λωρίδες και μαύρο ψωμί, κι αυτό είναι όλο. Επέλεξα να αφήσω τα ρεβίθια ολόκληρα, εάν όμως εσείς προτιμάτε, μπορείτε να τα λιώσετε ελαφρά με πιρούνι.
STEAK SANDWICH
Τρελά νόστιμο και λίαν χορταστικό
Το προχθεσινό μας φαγητό είχε μοσχαρίσιο rib eye που δεν καταφέραμε να τελειώσουμε. Όσο περίσσεψε μπήκε στο ψυγείο και την επομένη έγινε σάντουιτς. Μπορεί να γίνει και με φιλέτο ή περισσευούμενο roast beef. Αφού ψήσουμε το κρέας στο τηγάνι σε λίγο ελαιόλαδο με κάποιο αρωματικό βότανο όπως θυμάρι ή δενδρολίβανο, 1 σκ. σκόρδου ακαθάριστη και πατημένη με τη λάμα του μαχαιριού και αλατοπίπερο, το αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ξύλινη τάβλα για τουλάχιστον 5΄ και το κόβουμε σε λεπτές φέτες. Σκουπίζουμε το τηγάνι και βάζουμε 1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες, λίγο βούτυρο, αλατοπίπερο, λίγο ξύδι από κόκκινο κρασί και μια πρέζα ζάχαρη και καραμελώνουμε σε σιγανή προς μέτρια φωτιά για περίπου 20΄. Το ψωμί που ταιριάζει περισσότερο είναι μπαγκέτα ή τσιαπάτα. Εάν έχουμε ψήσει το κρέας εκείνη τη στιγμή κι όχι όπως εγώ που χρησιμοποίησα περισσευούμενο από άλλη μέρα, τρίβουμε το εσωτερικό κάθε φέτας στο νόστιμο ζουμί που έχει αφήσει το κρέας πάνω στην τάβλα και κατόπιν τις αλείφουμε με μουστάρδα της αρεσκείας μας. Βάζουμε τις φέτες του κρέατος, από πάνω τα κρεμμύδια και κάποια πρασινάδα (ρόκα, μαρούλι ή άλλα φύλλα σαλάτας).