της Αγάπης Μαργετίδη
Σε τι κατάσταση σας βρίσκω; Πανικού; Ελπίζω όχι. Δεν έχει κανένα νόημα να έρθουν τα Χριστούγεννα και να είμαστε σαν τα μαραμένα μαρούλια από το τρέξιμο και σκεβρωμένοι από τις βαριές σακούλες του σουπερμάρκετ. Κάτι σας λέω τώρα…
Μην άγχεστε φίλοι μου, εγώ είμαι εδώ. Σκέφτομαι πριν από σας για σας. Τη γαλοπούλα ή το οποιοδήποτε κρέας, δύσκολα θα τα γλυτώσετε, ας είμαστε ρεαλιστές. Δείτε όμως τι σας έχω για ορεκτικό. Τρεις συνταγές εύκολες, γρήγορες, νοστιμότατες, κομψές και φίνες. Πρωταγωνιστής ο σολομός που χωρίς να μαγειρευτεί, ψήνεται με άλλες μεθόδους και φτιάχνει τρία εξαιρετικά πιάτα. Διαλέγετε και παίρνετε.
ΣΟΛΟΜΟΣ GRAVLAX ΕΞΠΡΕΣ
Ο σολομός Gravlax προέρχεται από τη Σκανδιναβία και έχει τις ρίζες του στον Μεσαίωνα, τότε που οι ψαράδες συντηρούσαν τους σολομούς σε ζάχαρη και αλάτι και τους έθαβαν στην άμμο. Κανονικά ολόκληρο το ψάρι αφήνεται για τουλάχιστον 12 ώρες έως και 4 ημέρες στο μίγμα ζάχαρης, αλατιού και άνηθου και κατόπιν κόβεται σε λεπτές φέτες. Παραδοσιακά συνοδεύεται από μία σάλτσα μουστάρδας και άνηθου και βραστές πατάτες. Η εξπρές εκδοχή μας λύνει τα χέρια και σε ελάχιστη ώρα έχουμε ένα νοστιμότατο γιορτινό ορεκτικό που είναι και εντυπωσιακό λόγω του παντζαριού που του χαρίζει το εκτυφλωτικό του χρώμα.
Για 4 άτομα. Κόβουμε σε κύβους διαστάσεων περίπου 1 x 1 εκ. δύο φιλέτα σολομού χωρίς δέρμα, βάρους περίπου 200 γρ. το καθένα. Σε ένα γυάλινο μπολ ανακατεύουμε 4 κοφτές κ.σ. ζάχαρη, 2 κ.γλ. αλάτι, μπόλικο μαύρο πιπέρι και ½ ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο. Προσθέτουμε τους κύβους του ψαριού και 1 ωμό παντζάρι κομμένο σε κύβους. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Αφαιρούμε το παντζάρι, σουρώνουμε για να απομακρύνουμε τα υγρά που θα έχουν αφήσει τα υλικά και μοιράζουμε τον σολομό σε 4 ποτήρια. Συνοδεύουμε με ξινή κρέμα και ζεστά μπλινί.
Tips
- Επειδή ο σολομός δεν ψήνεται, πρέπει να είναι ολόφρεσκος. Προτιμούμε τον βιολογικό.
- Ξινή κρέμα (sour cream) βρίσκουμε σχετικά εύκολα τις ημέρες των Χριστουγέννων σε μεγάλα σουπερμάρκετ και delicatessen. Η δεύτερη επιλογή είναι η γαλλική crème fraîche double που την βρίσκουμε στα ίδια μαγαζιά και η τρίτη η ρώσικη smetana που την βρίσκουμε σε ρώσικα παντοπωλεία.
- Τα μπλινί είναι μικρά pancakes που επίσης βρίσκουμε σχετικά εύκολα τις ημέρες των Χριστουγέννων. Αν δεν βρείτε, αντικαταστήστε με μαύρο πυκνό ψωμί.