Η ελληνική λογοτεχνία μας ταξιδεύει στο 1940

Η 28η Οκτωβρίου δε σημαίνει μόνο μνήμες εθνικές, αλλά και λογοτεχνικές. Μια αναδρομή στις μέρες του '40 μέσα από την πένα των σημαντικότερων Ελλήνων λογοτεχνών, και τις αντίστοιχες εκδόσεις.

Ληξιπρόθεσμα δάνεια: Άλλη Ελλάδα, άλλος Χαρίτος

Η "τριλογία της κρίσης" του Πέτρου Μάρκαρη ξεκινά με τον αστυνόμο Χαρίτο... λίγο διαφορετικό, ακριβώς διότι κι η χώρα όπου ζει είναι πλέον διαφορετική. Η ανάγνωση παραμένει απολαυστική, αν και η αστυνομική πλοκή μοιάζει κατώτερη των προηγουμένων.

Μαρτυρίες μιας διαδρομής: Η Έλλη Παππά de profundis

Την ιστορία της κινηματικής αριστεράς καταγράφει με τις προσωπικές της αναφορές η συλλογή των γραπτών της Έλλης Παππά "Μαρτυρίες μιας διαδρομής" που κυκλοφόρησε πρόσφατα, μετά το θάνατό της, από τις εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη.      

"Ο υπάλληλος από την Ινδία": Μάταιο κυνήγι "καθαρής" ζωής

Το νέο βιβλίο του David Leavitt κινείται ανάμεσα στο "μαθηματικό μυθιστόρημα" και στα μαθήματα ζωής σε έναν δυτικό κόσμο, ο οποίος "διαιρείται" από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και "προσθέτει" άλλο ένα εμπνευσμένο λογοτεχνικό δημιούργημα στο είδος. 

Υψιπύλη: Υψηλής τεχνικής μυθιστόρημα σε "αρχαίο" φόντο

Ενα υψηλής τεχνικής μυθιστόρημα μας δίνει η Μαρία Λαμπαδαρίδου, το οποίο διαδραματίζεται σε σκηνικό αρχαίας τραγωδίας και στο μεταφυσικό τοπίο της Λήμνου. Άψογη τεχνική και υπόδειγμα γνώσης και ιδεολογικής μετάληψης.

v