Φαγητό και πρωτομαγιάτικες μονοήμερες δίπλα στην Αθήνα
Οργάνωσε την τέλεια μονοήμερη για την Πρωτομαγιά, με φόντο την ανοιξιάτικη φύση και επίκεντρο το καλό φαγητό, σε κοντινούς, υπέροχους προορισμούς γύρω από την Αθήνα.

Οργάνωσε την τέλεια μονοήμερη για την Πρωτομαγιά, με φόντο την ανοιξιάτικη φύση και επίκεντρο το καλό φαγητό, σε κοντινούς, υπέροχους προορισμούς γύρω από την Αθήνα.
Η Πρωτομαγιά είναι η τέλεια αφορμή για μια μικρή απόδραση έξω από την πόλη, και τι καλύτερο από το να τη συνδυάσεις με καλό φαγητό σε όμορφα μέρη κοντά στην Αθήνα;
Είτε προτιμάς ορεινές εικόνες και κρεατοφαγικά γεύματα, είτε θαλασσινά πιάτα δίπλα στο κύμα, είτε μια γαστρονομική εμπειρία σε οινοποιείο, οι επιλογές που ακολουθούν θα σε εμπνεύσουν να οργανώσεις την τέλεια μονοήμερη.
Μπαίνοντας στον Κουβαρά, έχεις την αίσθηση πως βρίσκεσαι σε κάποιο απομακρυσμένο ορεινό χωριό, μακριά από τον θόρυβο της πρωτεύουσας. Το χωριό είναι φωλιασμένο στους πρόποδες του βουνού Μερέντα, ενός λιγότερο γνωστού αλλά πανέμορφου όρους της Αττικής. Η φύση εδώ δεν κάνει εκπτώσεις: πυκνό πευκοδάσος απλώνεται γύρω από τον οικισμό, χαρίζοντας δροσιά και γαλήνη από την πρώτη στιγμή που θα φτάσεις.
Στον Κουβαρά θα βρεις παραδοσιακό φούρνο, μπακάλικο, καφενεία και τρεις-τέσσερις ταβέρνες που τιμούν την ελληνική κουζίνα με ντόπια κρεατικά και χειροποίητα πιάτα. Στην κεντρική πλατεία του χωριού, πλάι στην εκκλησία, σε περιμένει κι ένας μικρός καταρράκτης – ένα απρόσμενο θέαμα που δένει αρμονικά με το τοπίο.
Στα της μάσας, σημείωσε οπωσδήποτε την ταβέρνα Γαβρίλης. Εδώ θα δοκιμάσεις εξαιρετικά αρνίσια και προβατίσια παϊδάκια, τα οποία διαλέγεις μόνος σου στον ψηστή και βλέπεις να ψήνονται μπροστά σου. Οι πατάτες τηγανιτές είναι χειροποίητες και τραγανές, ενώ η τυροκαυτερή τους είναι από τις πιο νόστιμες που θα δοκιμάσεις. Ένα από τα μεγάλα ατού του μαγαζιού είναι ακριβώς αυτή η διαδικασία επιλογής: διαλέγεις εσύ το κρέας και το κομμάτι που προτιμάς και στο ψήνουν (περί τα 20-25€ το άτομο με κρασί).
Στην ταβέρνα Κοροπούλης θα δοκιμάσεις σαλάτα λάχανο-καρότο, χειροποίητες τηγανιτές πατάτες, εξαιρετικό κοκορέτσι, αρνίσια και προβατίσια παϊδάκια, ζουμερό μπιφτέκι με ιδιαίτερη γεύση, σωστά βρασμένα χόρτα με εξαιρετικό λάδι, αλλά και τζατζίκι από τα πιο νόστιμα που μπορείς να βρεις. Όλα τα κρέατα έρχονται ζεστά, λιώνουν στο στόμα και αναδεικνύουν την ποιότητα της πρώτης ύλης. Το κοκορέτσι εδώ είναι πραγματικά κορυφαίο, ενώ το συνολικό κλίμα και το καλό χύμα κρασί συμπληρώνουν ιδανικά την εμπειρία (περί τα 20€ ανά άτομο με κρασί).
Λίγο έξω από το Κιάτο, το χωριό Λαλιώτης είναι ένας μικρός, ήσυχος οικισμός, τυλιγμένος σε αμπελώνες και ελιές. Εδώ, η φύση κυριαρχεί και το τοπίο αλλάζει ρυθμούς, με πέτρινα σπίτια, στενά δρομάκια και όμορφη θέα προς την Ορεινή Κορινθία που γίνονται ακόμα πιο μαγικές την άνοιξη.
Στην καρδιά του Λαλιώτη, το Osteria Greca προσφέρει μια μοναδική εμπειρία φαγητού και κρασιού. Δεν είναι απλώς το εστιατόριο του Κτήματος Παπαργυρίου – είναι ένας προορισμός γεύσης από μόνος του. Το μενού, επιμελημένο από τον σεφ Γιώργο Αντωνέλλο, στήνεται γύρω από τις εποχές και τα ταιριάσματα με το κρασί. Εδώ θα απολαύσεις σαλάτα Καίσαρα με τραγανό προσούτο, φρικασέ γαρδουμπάκια αρνιού, εντυπωσιακή κρεατόπιτα με τρία κρέατα και σοφρίτο που τιμά επάξια την επτανησιακή κουζίνα.
Η λίστα κρασιών δεν περιορίζεται μόνο στις ετικέτες του κτήματος αλλά εκτείνεται σε 170 επιλογές από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, πάντα σε πολύ προσιτές τιμές. Ο ζεστός χώρος με τα ξύλινα στοιχεία και τη θέα στους αμπελώνες ολοκληρώνει την εμπειρία, κάνοντάς σε να νιώσεις σαν να βρίσκεσαι σε άλλη εποχή, πιο αληθινή και πιο αυθεντική. Λογαριασμός στα 30€ το άτομο, με ποτήρι κρασί.
Διάβασε επίσης: Το Osteria Greca είναι η τέλεια οινική αφορμή για μονοήμερη
Μία μονοήμερη βόλτα στο Πέραμα γίνεται ακόμα καλύτερη με στάση στη «Λαγουδέρα», ένα καθαρό, φιλόξενο ταβερνάκι με μεγάλες δόσεις θαλασσινής νοστιμιάς.
Με άνετο εσωτερικό χώρο και μεγάλο εξωτερικό, συνδυάζει το παρεΐστικο κλίμα με αυθεντικές γεύσεις, κάνοντάς την ιδανική επιλογή είτε για ένα γρήγορο τσιμπολόγημα είτε για ένα πλήρες θαλασσινό γεύμα.
Το προσωπικό είναι ιδιαίτερα ευγενικό, κάνοντας την εμπειρία ακόμα πιο άνετη και φιλόξενη, ενώ οι τιμές παραμένουν απολύτως λογικές για την ποιότητα και την ποικιλία που προσφέρει το μαγαζί. Το μενού είναι πλούσιο, με θησαυρούς από τη θάλασσα για κάθε γούστο. Από τα πιάτα που ξεχωρίζουν, αξίζει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε τα μύδια με μουστάρδα – ένα πραγματικό highlight – καθώς και τα τρυφερά καλαμαράκια γόνο και τα φρέσκα χόρτα mix.
Ιδιαίτερες εντυπώσεις αφήνει και η «μπερδεμένη φάβα», μια δημιουργική πρόταση με βάση τη φάβα και σκουμπρί καπνιστό, ενώ οι κλασικές επιλογές, όπως το χταπόδι, τα τηγανητά καλαμαράκια και ο γαύρος μαρινάτος, επιβεβαιώνουν τη φήμη του μαγαζιού για άψογες εκτελέσεις. Φυσικά, τίποτα δεν ολοκληρώνει καλύτερα ένα τέτοιο τραπέζι από ένα ουζάκι, συνοδεία καλής παρέας και θέας στη θάλασσα. Λογαριασμός στα 20-25€ το άτομο, με ούζο ή τσίπουρο.
Αν ψάχνεις αφορμή για μια μονοήμερη εξόρμηση κοντά στην Αθήνα, η Αίγινα είναι πάντα μια καλή ιδέα – ειδικά όταν ο προορισμός περιλαμβάνει στάση για φαγητό στον περίφημο Σκοτάδη. Κι ας κοροϊδεύουν οι ντόπιοι τους Αθηναίους ότι μόνο εκεί τρώνε-αν εν πάση περιπτώσει είσαι πιο φιλόδοξος δες εδώ.
Για τους υπόλοιπους, ο Σκοτάδης με θέα το λιμάνι και μια ατμόσφαιρα ζεστή και φιλόξενη, συνδυάζει άριστη εξυπηρέτηση με ευγενέστατο προσωπικό και φαγητό που σε κάνει να θέλεις να ξαναπάρεις το καράβι από τον Πειραιά μόνο και μόνο για να ξανακάτσεις στα τραπέζια του.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Giwrgos Likouris-Skotadis (@skotadis)
Τα πιάτα εδώ είναι γενναιόδωρα και νόστιμα, με τις τιμές να είναι λογικές σε σχέση με την ποιότητα και τη φρεσκάδα του φαγητού – ειδικά του ψαριού. Αν βρεθείς στον Σκοτάδη, σίγουρα πρέπει να δοκιμάσεις το τυρί σαγανάκι και το τζατζίκι – ελαφριά και πεντανόστιμα και τα δύο. Από τα υπόλοιπα πιάτα που κερδίζουν τις εντυπώσεις, ξεχωρίζουν η πράσινη σαλάτα με φρέσκο κατσικίσιο τυρί, τα ψητά λαχανικά, το φρικασέ μπακαλιάρου και το σουβλάκι τσιπούρας. Για όσους δεν αγαπούν το ψάρι, τα μοσχαρίσια μπιφτέκια είναι μια εξαιρετική εναλλακτική.
Φοβερές και οι ταλιατέλες ταρτάρ – μια επιλογή που αξίζει να τιμήσεις. Το γεύμα κλείνει ιδανικά με κερασμένο γλυκό: συνήθως μπακλαβά με φιστίκι και παγωτό καϊμάκι. Λογαριασμός στα 20-25€ το άτομο, με ουζάκι.