Από πού συμφέρει τους Έλληνες να δουλεύουν εξ αποστάσεως;

Σκέφτεσαι να γίνεις digital nomad; Σου βρήκαμε πέντε χώρες κοντά και μακριά, όπου το κόστος διαβίωσης είναι σημαντικά χαμηλότερο από τους ελληνικούς μισθούς μας.

Από πού συμφέρει τους Έλληνες να δουλεύουν εξ αποστάσεως;

Αν έκανε ένα καλό η πανδημία στον ταλαίπωρο πλανήτη μας, αυτό ήταν η πρωτόφαντη ανακάλυψη πως δεν χρειάζεται να βρίσκεσαι σε έναν συγκεκριμένο χώρο κάποιες συγκεκριμένες ώρες για να κάνεις τη δουλειά σου. Κάπως έτσι, μας προέκυψε το φαινόμενο των ψηφιακών νομάδων, ανθρώπων δηλαδή που δουλεύουν με τα λάπτοπ τους από όποια γωνιά του πλανήτη τους κάνει κέφι.

Από όποια; Όχι ακριβώς: Εμείς ας πούμε, με τους πενιχρούς ελληνικούς μισθούς μας, δύσκολα μπορούμε να πάμε να δουλέψουμε από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης ή της Βορείου Αμερικής. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως δεν έχουμε επιλογές. Παρακάτω σου συγκεντρώσαμε πέντε χώρες όπου η αγοραστική σου δύναμη θα είναι αυξημένη σε σχέση με την Ελλάδα. Πριν το πάρεις απόφαση, όμως, σκέψου και…

…Το ηθικό κομμάτι

Μπορεί το να πληρώνεις ενοίκιο στο 1/3 του μισθού σου, αντί για τα 2/3 που δίνεις εδώ να μοιάζει δελεαστικό, ωστόσο η τάση της νομαδικής εργασίας εξ αποστάσεως είναι ένας από τους παράγοντες που ανεβάζουν το κόστος ζωής, περιλαμβανομένων των ενοικίων, για τον ντόπιο πληθυσμό.

Το λες και λογικό: Αν ξαφνικά μια πόλη αποκτήσει χίλιους κατοίκους με μισθούς υπερδιπλάσιους από τους τοπικούς, μοιραία η τοπική αγορά θα αδράξει την ευκαιρία να αυξήσει τα έσοδά της. Αν αυτοί οι κάτοικοι γίνουν δέκα και μετά είκοσι χιλιάδες, αυτό θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις ζωές των ντόπιων, που θα δουν την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται σημαντικά. Για να σου το πούμε λιγότερο κομψά, η παρουσία πολλών ψηφιακών νομάδων σε μια χώρα, συμβάλλει στη φτωχοποίηση των κατοίκων της.

Το λέμε αυτό για να σε αποθαρρύνουμε; Όχι εντελώς. Το λέμε κυρίως για να ζυγίσεις τις επιλογές σου, και να επιλέξεις όσο το δυνατόν λιγότερο κορεσμένες από ψηφιακούς νομάδες χώρες, και να έχεις τον νου σου αν μαζευτείτε πολλοί να φύγεις, για να μην είσαι μέρος του προβλήματος. Έτσι κι αλλιώς, το ψηφιακό νομαδιλίκι δεν είναι για μια ζωή.

Σερβία

Η Σερβία, και ιδιαίτερα το Βελιγράδι, αποτελεί ελκυστικό προορισμό για ψηφιακούς νομάδες λόγω του χαμηλού κόστους ζωής και της ζωντανής πολιτιστικής σκηνής.

Μέσο μηνιαίο ενοίκιο: Για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στο κέντρο του Βελιγραδίου, το ενοίκιο κυμαίνεται περίπου στα 300-400 ευρώ.

Λογαριασμοί (ρεύμα, νερό, θέρμανση): Περίπου 100-150 ευρώ μηνιαίως.

Σούπερ μάρκετ: Τα βασικά είδη παντοπωλείου για ένα άτομο κοστίζουν περίπου 150-200 ευρώ τον μήνα.

Έξοδοι για φαγητό και ποτό: Ένα γεύμα σε εστιατόριο μεσαίας κατηγορίας κοστίζει περίπου 10-15 ευρώ. Έτσι, 3-4 έξοδοι τον μήνα θα ανέλθουν σε 30-60 ευρώ.

Βουλγαρία

Η γειτονική Βουλγαρία προσφέρει χαμηλό κόστος ζωής και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Ελλάδα, καθιστώντας την ιδανική για εξ αποστάσεως εργασία.

Μέσο μηνιαίο ενοίκιο: Στη Σόφια, ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στο κέντρο κοστίζει περίπου 350-450 ευρώ.

Λογαριασμοί: Περίπου 100 ευρώ μηνιαίως.

Σούπερ μάρκετ: Τα μηνιαία έξοδα για τρόφιμα ανέρχονται σε περίπου 150-200 ευρώ.

Έξοδοι: Ένα γεύμα σε εστιατόριο μεσαίας κατηγορίας κοστίζει περίπου 10 ευρώ, συνεπώς 3-4 έξοδοι τον μήνα θα κοστίσουν 30-40 ευρώ.

Ρουμανία

Η Ρουμανία αποτελεί μια ακόμα κοντινή χώρα με χαμηλό κόστος διαβίωσης και καλές υποδομές για ψηφιακούς νομάδες.

Μέσο μηνιαίο ενοίκιο: Στο Βουκουρέστι, ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στο κέντρο κοστίζει περίπου 400-500 ευρώ.

Λογαριασμοί: Περίπου 100-120 ευρώ μηνιαίως.

Σούπερ μάρκετ: Τα μηνιαία έξοδα για τρόφιμα κυμαίνονται στα 150-250 ευρώ.

Έξοδοι: Ένα γεύμα σε εστιατόριο μεσαίας κατηγορίας κοστίζει περίπου 10-15 ευρώ, συνεπώς 3-4 έξοδοι τον μήνα θα κοστίσουν 30-60 ευρώ.

Ινδονησία

Η Ινδονησία, και ειδικά το Μπαλί, είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός για ψηφιακούς νομάδες, προσφέροντας εξαιρετικά χαμηλό κόστος ζωής και μοναδική ποιότητα ζωής.

Μέσο μηνιαίο ενοίκιο: Στις τουριστικές περιοχές του Μπαλί, ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου κοστίζει περίπου 400-600 ευρώ.

Λογαριασμοί: Περίπου 50-100 ευρώ μηνιαίως.

Σούπερ μάρκετ: Τα μηνιαία έξοδα για τρόφιμα ανέρχονται σε περίπου 100-200 ευρώ.

Έξοδοι: Ένα γεύμα σε τοπικό εστιατόριο κοστίζει περίπου 3-5 ευρώ, άρα 3-4 έξοδοι τον μήνα θα κοστίσουν 10-20 ευρώ.

Ταϊλάνδη

Παρόλο που βρίσκεται μακριά από την Ελλάδα, η Ταϊλάνδη είναι δημοφιλής μεταξύ των ψηφιακών νομάδων λόγω του εξαιρετικά χαμηλού κόστους ζωής και της εξωτικής κουλτούρας.

Μέσο μηνιαίο ενοίκιο: Στην Μπανγκόκ, ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στο κέντρο κοστίζει περίπου 500-700 ευρώ.

Λογαριασμοί: Περίπου 50-100 ευρώ μηνιαίως.

Σούπερ μάρκετ: Τα μηνιαία έξοδα για τρόφιμα ανέρχονται σε περίπου 150-200 ευρώ.

Έξοδοι: Ένα γεύμα σε τοπικό εστιατόριο κοστίζει περίπου 3-5 ευρώ, άρα 3-4 έξοδοι τον μήνα θα ανέλθουν σε 10-20 ευρώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v