Η ψυχολογία της νέας γενιάς εργαζομένων
Κάντε στην άκρη, έρχεται στην αγορά εργασίας η γενιά Ζ. Και φέρνει μαζί της απαιτήσεις που άργησαν πολύ, όπως η σωστή ισορροπία ζωής-δουλειάς, και οι δίκαιες αμοιβές για όλους.
Κάντε στην άκρη, έρχεται στην αγορά εργασίας η γενιά Ζ. Και φέρνει μαζί της απαιτήσεις που άργησαν πολύ, όπως η σωστή ισορροπία ζωής-δουλειάς, και οι δίκαιες αμοιβές για όλους.
Οι Boomers ζούσαν για να δουλεύουν και να αγοράζουν σπίτια (όταν ακόμα μπορούσες να αγοράσεις σπίτι απλά και μόνο δουλεύοντας), η γενιά Χ βρέθηκε από τα εργασιακά σαλόνια στα αλώνια μέσα σε μια νύχτα, και οι Millennials… οι Millennials έφαγαν τέτοια ποσοστά ανεργίας στο κεφάλι με το καλημέρα σας, που κατέληξαν να λένε ευχαριστώ ακόμα και όταν έβρισκαν απλήρωτη δουλειά.
Λες να ήρθε επιτέλους η γενιά που θα σηκώσει κεφάλι από τον βούρκο στον οποίο εξελίχθηκε η παγκόσμια αγορά εργασίας; Όπως όλα δείχνουν, και αν πιστέψουμε τα δημοσιεύματα και τις έρευνες που έχουν κατακλύσει το ίντερνετ, η γενιά Ζ (οι γεννημένοι από το 1997 ως το 2012, αν σε μπερδεύουν τα γράμματα) βγήκε στην αγορά εργασίας για να πάρει το αίμα όλων μας πίσω.
Σύμφωνα με αυτό εδώ το δημοσίευμα του Πανεπιστημίου John Hopkins, σήμερα, μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού αποτελούν οι Baby Boomers (19%), η γενιά X (35,5%) και οι Millennials (39,4%). Με πάνω από 10.000 Baby Boomers την ημέρα να φτάνουν την ηλικία των 65 ετών, το 2030, θα δούμε τη Generation Z να αποτελεί περίπου το 30% του εργατικού δυναμικού. Οι φρέσκες ιδέες τους για την εργασία και την τεχνολογία θα επηρεάσουν σύντομα το περιβάλλον εργασίας μας.
Η γενιά Z, λέει το ίδιο δημοσίευμα, είναι η πιο ποικιλόμορφη γενιά στην ιστορία, υπεύθυνη για τη διαμόρφωση του χώρου εργασίας του μέλλοντος. Ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους σε μια περίοδο αυξανόμενου πληθωρισμού, αυξανόμενου χρέους φοιτητικών δανείων, στεγαστικής κρίσης και επικείμενης ύφεσης. Επιπλέον, έχουν αντιμετωπίσει καταστροφικά φαινόμενα όπως πολέμους, κοινωνική αστάθεια, παγκόσμια πανδημία και αύξηση της ένοπλης βίας.
Τι αλλαγές θα δούμε στον εργασιακό χώρο με την εισαγωγή εργαζομένων της γενιάς Ζ; Μεγαλύτερη ποικιλομορφία, ισότητα και συμπερίληψη
Οι Zoomers, όπως τους λένε χαϊδευτικά κατ’ αντιστοιχία με τους παππούδες τους, τους Boomers, θα απαιτήσουν σεβασμό στη διαφορετικότητα, την ένταξη και την εκπροσώπηση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στους χώρους εργασίας. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, το 67% απάντησαν ότι έχουν δει διακρίσεις στο χώρο εργασίας με βάση τη φυλή, την εθνικότητα, την ταυτότητα φύλου ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό, ενώ το 44% είπε ότι είχε βιώσει κάτι τέτοιο προσωπικά.
Για τη γενιά Ζ, η ποικιλομορφία και η ένταξη υπερβαίνουν τα ζητήματα απόχρωσης του δέρματος και εθνικότητας. Οι Zoomers ασπάζονται το δικαίωμα να εκφράζει κανείς ελεύθερα την ταυτότητα φύλου του. Νιώθουν πιο άνετα με τις μη δυαδικές ταυτότητες και τη ρευστότητα φύλου και θέλουν οι εργοδότες τους να μοιράζονται αυτήν την άνεση. Μάλιστα, το 88% απάντησε στην ίδια έρευνα ότι οι εταιρείες πρέπει να ρωτούν τις προτιμώμενες αντωνυμίες των εργαζομένων τους.
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αναφέρει ότι πάνω από το 40% των Zoomers, σε σύγκριση με το 24% των προηγούμενων γενεών, δήλωσαν ότι θα έκαναν θέμα τον σεξισμό στο χώρο εργασίας και θέλουν οι εργοδότες τους να συμμετέχουν στο διάλογο και να προσφέρουν προνόμια και δίκαιες αμοιβές για όλους, χωρίς αποκλεισμούς.
Μεγαλύτερη ευελιξία
Οι εργαζόμενοι της γενιάς Z πιστεύουν ότι η δουλειά τους δεν τους προσδιορίζει και θέλουν οι εργοδότες τους να συμφωνούν σε αυτό. Ωστόσο, έχουν δείξει σε δημοσκοπήσεις ότι είναι διατεθειμένοι να εργαστούν σκληρά ακόμη και τα Σαββατοκύριακα και τα βράδια όταν είναι απαραίτητο για να αναπτύξουν την καριέρα τους και να αποκτήσουν οικονομική ασφάλεια.
Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, το 73% των εργαζομένων της γενιάς Z θέλουν μόνιμες, ευέλικτες εναλλακτικές λύσεις εργασίας. Ένα ευέλικτο πρόγραμμα εργασίας είναι εκείνο που διαφέρει από το τυπικό πρόγραμμα εργασίας 40 ωρών την εβδομάδα, από τις 9.00 το πρωί ως τις 17.00 το απόγευμα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό τηλεργασίας με λιγότερες ώρες στο γραφείο, μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας ή απλώς να παρέχει στον εργαζόμενο την ελευθερία να διαλέγει ποιες ώρες θα εργάζεται.
Σύμφωνα με το Fortune, το 59,5% των εργαζομένων συμφώνησε ότι η εξ αποστάσεως και η υβριδική εργασία αυξάνει την παραγωγικότητα και μειώνει τους περισπασμούς στο χώρο εργασίας, καθώς και πολλούς από τους στρεσογόνους παράγοντες που επιδεινώνουν τις δυσκολίες ψυχικής υγείας των εργαζομένων της γενιάς Z, όπως το άγχος. Η Deloitte λέει ότι το 34% των εργαζομένων κατηγορεί τον φόρτο εργασίας τους και το 32% την κακή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, επειδή συμβάλλει σημαντικά στο άγχος τους, ενώ ένας στους τέσσερις κατηγορεί την απουσία της δυνατότητας να είναι ο εαυτός του στη δουλειά. Η εξ αποστάσεως εργασία μειώνει δραστικά αυτούς τους παράγοντες, επιτρέποντας στους εργαζόμενους να έχουν καλύτερη ψυχική υγεία.
Εστίαση στην ηθική και την κοινωνική ευαισθητοποίηση μιας εταιρείας
Η έρευνα Deloitte και NEW αναφέρει ότι το 77% των Zoomers που ρωτήθηκαν, δήλωσαν ότι ήταν ζωτικής σημασίας να εργαστούν για μια εταιρεία της οποίας οι αξίες ευθυγραμμίζονται με τις δικές τους. Σύμφωνα με την Deloitte, «η γενιά Z δεν σχηματίζει πλέον απόψεις για μια εταιρεία βασισμένη στην ποιότητα των προϊόντων ή των υπηρεσιών της, αλλά και στην ηθική, τις πρακτικές και τον κοινωνικό αντίκτυπό της». Το ίδιο ισχύει και με τους υποψήφιους εργοδότες. Η γενιά Z θέλει οι εταιρείες να επιδείξουν τις αρχές τους, αναλαμβάνοντας δράση σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και βιωσιμότητα.
Όταν οι εταιρείες δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτές τις προσδοκίες, οι εργαζόμενοι της γενιάς Z παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα άγχους, και αδυναμία δέσμευσης. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Η αδυναμία δέσμευσης στην εργασία οδηγεί σε αστάθεια για τις εταιρείες
Η πιθανότητα οι Zoomers να μην δεσμεύονται στη δουλειά είναι κάπως υψηλότερη από αυτή των μεγαλύτερων ομολόγων τους. Η δέσμευση των εργαζομένων αναφέρεται στην ψυχική και συναισθηματική δέσμευση ενός εργαζομένου στη δουλειά του, στις ομάδες του και στον εργοδότη του. Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Gallup, το 54% των Zoomers δηλώνουν ότι «δεν δεσμεύονται», ένα ποσοστό σαφώς μεγαλύτερο από τις προηγούμενες γενιές. Αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει εάν η πλειοψηφία των νέων εργαζομένων δεν έχει ισχυρές σχέσεις με τους διευθυντές, τους εργοδότες ή τους συναδέλφους τους. Ως εκ τούτου, οι νεότεροι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να είναι λιγότερο διατεθειμένοι να παραμείνουν σε έναν μη ιδανικό εργοδότη, καθώς αναζητούν πάντα καλύτερες ευκαιρίες.
Υψηλότερα επίπεδα άγχους εμποδίζουν την απόδοση στην εργασία
Σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές, οι νεότεροι εργαζόμενοι αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα γενικού στρες και εξουθένωσης στην εργασία. Σύμφωνα με την Gallup, το 68% της γενιάς Z και των νεότερων millennials αναφέρουν ότι αισθάνονται άγχος τις περισσότερες φορές στη δουλειά. Η εξουθένωση, το γνωστό burnout, και το άγχος έχουν αντίκτυπο στη μακροπρόθεσμη επαγγελματική πρόοδο και την εργασιακή απόδοση. Η εξουθένωση συνδέεται επίσης με κινδύνους για τη σωματική υγεία και τους τεταμένους διαπροσωπικούς δεσμούς.
Η επαγγελματική εξουθένωση είναι επίσης ένας από τους βασικούς λόγους που οι Zoomers αλλάζουν με εντυπωσιακή ταχύτητα δουλειές, μετακινούμενοι διαρκώς από τη μια εταιρεία στην άλλη, δημιουργώντας έτσι αστάθεια στην αγορά εργασίας, η οποία θα υποχρεωθεί να συμβιβαστεί τουλάχιστον με κάποιες, αν όχι όλες τις απαιτήσεις τους.
Γι’ αυτό σου λέμε. Είναι πολύ πιθανό να έφτασε η γενιά που θα σηκώσει κεφάλι από τον εργασιακό βούρκο, πριν καν προλάβουμε να τη ρίξουμε μέσα. Και μπράβο της.