Μουρούζης στα Καλύβια: Τεράστιες μερίδες – τίμιες γεύσεις με περιθώριο βελτίωσης

Φάγαμε ένα όμορφο ανοιξιάτικο μεσημέρι στον θρυλικό Μουρούζη στα Καλύβια, χορτάσαμε, σκάσαμε για την ακρίβεια και μεταφέρουμε εντυπώσεις.

Μουρούζης στα Καλύβια: Τεράστιες μερίδες – τίμιες γεύσεις με περιθώριο βελτίωσης

Κυριακή μεσημέρι και στα Καλύβια επικρατεί χαμός. Το χωριό των καλοφαγάδων παραμένει σταθερά πρώτο στις προτιμήσεις των κρεατολατρών Αθηναίων χάρη στις χασαπόταβέρνες του που σερβίρουν εδώ και δεκαετίες κάθε λογής ψητά και σούβλας σε τεράστιες ποσότητες. 

Μαζί με το Τρίγωνο και τον Χριστόφορο λοιπόν, ο Μουρούζης κλείνει την τριάδα της κρεατοκατανάλωσης για αρχόντους στα Καλύβια. Απλωμένος σε τρία οικοδομικά τετράγωνα, με τραπέζια ικανά να φιλοξενήσουν ποδοσφαιρικές εντεκάδες και σβέλτο σέρβις παραμένει  σταθερή αξία. 

Εδώ, το φαγητό έρχεται σε μερίδες που χορταίνουν και δεινόσαυρο, ενώ οι κρεατοφαγικές επιλογές καλύπτουν και τον πιο απαιτητικό λάτρη της σχάρας, με κάποιες αστοχίες που χρειάζονται άμεσα βελτίωση όμως.


Ψητά σε τεράστιες μερίδες

Κλασική επιλογή, το μπιφτέκι-γίγας κάνει την εμφάνισή του σε πιάτο και θυμίζει ιπτάμενο δίσκο, τα παιδάκια λουκούμι εξαφανίζονται από το τραπέζι πριν καλά καλά ακουμπήσουν στο πιάτο, ενώ το φιλέτο πρόβατο είναι ωραιότατο – τρυφερό, ζουμερό και με γεύση που δεν βρίσκεις εύκολα.

Άνευρο το ψαρονέφρι, αν και πλούσιο σε ποσότητα, δεν φαίνεται να έχει ψηθεί ή καρυκευτεί όπως πρέπει.

Οι πατάτες κόβονται στο χέρι, και έρχονται σε πληθωρική μερίδα, θα τις θέλαμε πιο τραγανές και με λιγότερο λάδι. Το τζατζίκι φτιάχνεται με… ένα κιλό γιαούρτι, και έχει ικανοποιητική ένταση σκόρδου, χωρίς ακρότητες. Πλούσιο σε ποσότητα, συνδυάζεται ωραιότατα με το ψημένο ψωμάκι με ελαιόλαδο που έρχεται στην αρχή.

Τιμιότατο το κοντοσούβλι, σερβίρεται όχι μόνο σε μερίδα παραγγελίας, αλλά και ως γενναιόδωρο κέρασμα από το μαγαζί, το οποίο όπως και όλες οι ταβέρνες των Καλυβιών τηρεί πιστά την παράδοση του κρεατο-κεράσματος.

Δυστυχώς, το κοκορέτσι που δοκιμάσαμε ήταν άνευρο, λιγότερο αλατισμένο από ό,τι θα έπρεπε και όχι τόσο τραγανό. Οριακά δεν έπρεπε να βγει σε αυτήν την κατάσταση. Ίσως πέσαμε σε αστοχία ψησίματος ή πρώτης ύλης. Ποιος ξέρει.


Ατμόσφαιρα και φιλοξενία

Ο χώρος είναι τεράστιος και άνετος, ιδανικός για μεγάλες παρέες ή ακόμα και εκδηλώσεις, με μια χαλαρή, κλασική ταβερνίσια αισθητική. Τα Σαββατοκύριακα επικρατεί πανικός και αρκετή βαβούρα, όμως τις καθημερινές η ατμόσφαιρα είναι πιο ήσυχη. Το σέρβις είναι άψογο – πραγματικά με το που παραγγείλεις σε μερικά λεπτά τρως τη σαλάτα και τα ορεκτικά σου.


Το κερασάκι στην τούρτα

Το γεύμα κλείνει γλυκά, με επιδόρπιο γιαούρτι με κυδώνι και σφηνάκια. Οι τιμές είναι τίμιες για την ποσότητα – περί τα 20€ το άτομο, με κρασί, και το μόνο που μπορεί να σε προβληματίσει είναι αν θα καταφέρεις να σηκωθείς από την καρέκλα μετά από τόσο φαγητό.

Τελικό συμπέρασμα

Ο Μουρούζης είναι θρύλος της κρεατοφαγίας στα Καλύβια. Αν δεν έχεις φάει εκεί, μάλλον δεν λογίζεσαι καλοφαγάς. Όμως πρέπει να βελτιώσει κάποιες γεύσεις του, γιατί καλή η ποσότητα, αλλά η ποιότητα είναι αυτή που μετρά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v