Από μεζεδοπωλεία στη Δραπετσώνα ξέρεις;
Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Δραπετσώνα να εύχεσαι να είναι γεμάτος μερακλήδικους μεζέδες ο δρόμος και να κρατήσεις συντεταγμένες μιας και είναι βέβαιο ότι θα ξαναγυρίσεις.

Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Δραπετσώνα να εύχεσαι να είναι γεμάτος μερακλήδικους μεζέδες ο δρόμος και να κρατήσεις συντεταγμένες μιας και είναι βέβαιο ότι θα ξαναγυρίσεις.
Aπό όλες τις γειτονιές του Πειραιά, εμείς έχουμε μια δεδηλωμένη αγάπη και μια ξεκάθαρη προτίμηση στη μαγκιόρικη Δραπετσώνα μιας κι εκτός από προσφυγομάνα είναι κι αξιοσέβαστη μεζεδομάνα με πολλά θρυλικά φαγητοστέκια να στέκουν ακόμη αγέρωχα στα στενάκια της. Η Δράτσα όπως την αποκαλούν ντόπιοι και πιστοί της θαμώνες φιλοξενεί κάποια από τα καλύτερα μεζεδοπωλεία και ταβερνάκια Αθηνών και περιχώρων κι εμείς δεν έχουμε κανένα θέμα να σου τα απαριθμήσουμε ένα προς ένα.
25ης Μαρτίου 83, τηλ: 697 230 7574
@in2life_gr Το Κουτούκι του Τσεκούρα στη Δραπετσώνα φτιάχνει την καλύτερη παστουρμαδόπιτα που έχουμε δοκιμάσει #φαγητό #ταβερνα #δραπετσωνα #πειραιας #πειραιας❤️ #fyp #ελληνικοτικτοκ #restaurant #athens #piraeus #μυστικα #τρωμε ♬ πρωτότυπος ήχος - Ελληνικά Τραγούδια
Το απολαύσαμε στο έπακρο πρόσφατα και ανυπομονούμε να το επισκεφτούμε ξανά. Σε ένα σκηνικό που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από παλιά ελληνική ταινία, με ρετρό κάδρα να διακοσμούν τους τοίχους και μια ατμόσφαιρα που σε ταξιδεύει κατευθείαν στη δεκαετία του ’60, ο Τσεκούρας –που πρωτοάνοιξε το 1933- μάς υποδέχεται με αυθεντικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, φτιαγμένες με μεράκι και σε τιμές που δεν τρομάζουν το πορτοφόλι.
Στον πλούσιο κατάλογό του θα βρεις ζουμερά παϊδάκια, τραγανούς κολοκυθοκεφτέδες, φέτα σαγανάκι που λιώνει απολαυστικά, δροσερό ντάκο, αρνάκι στη λαδόκολλα που μοσχοβολάει, μελωμένο αρνίσιο κότσι στη γάστρα και πολίτικη τηγανιά με μπαχαρικά που ξυπνούν τις αισθήσεις. Αν προτιμάς κάτι πιο… κρεατοφαγικό, οι σπαλομπριζόλες, το καλοψημένο κεμπάπ και το ζουμερό μοσχαρίσιο συκώτι υπόσχονται να ικανοποιήσουν κάθε επιθυμία. Για το τέλος αφήσαμε τις αδιαπραγμάτευτες σπεσιαλιτέ του καταλόγου που δεν είναι άλλες από τα κεφτεδάκια και τη συγκλονιστική χειροποίητη παστουρμαδόπιτα. Και όλα αυτά, συνοδεία του δικού τους χύμα κρασιού, με τον λογαριασμό να παραμένει φιλικός, γύρω στα 15-18€ το άτομο.
Αγίου Παντελεήμωνος 15, Δραπετσώνα, τηλ.: 21 0461 3209
Ο Κατσόγιαννος αποτελεί τοπόσημο της Δραπετσώνας, ξυπνώντας μνήμες από τον παλιό Πειραιά. Η διακόσμησή του, με στεφανοθήκες, καδράκια με παλιές φωτογραφίες και κειμήλια μιας άλλης εποχής, δημιουργεί μια ατμόσφαιρα αυθεντικής νοσταλγίας. Σήμα κατατεθέν του μαγαζιού, το λειτουργικό ξύλινο ψυγείο, που τραβά τα βλέμματα και ενισχύει τη ρετρό γοητεία του χώρου.
Στο φαγητό, η ταβέρνα τιμά την παράδοση με λαχταριστά κεφτεδάκια, σπιτικά μαγειρευτά και –πρωταγωνιστές του μενού– τα ζουμερά παϊδάκια, που έχουν κερδίσει την προτίμηση των καλοφαγάδων. Η φήμη της ταβέρνας στηρίζεται εδώ και χρόνια στην αφοσίωση των θαμώνων της, που επιστρέφουν ξανά και ξανά για τις αυθεντικές γεύσεις της. Ο λογαριασμός, μαζί με ένα καραφάκι κρασί, διαμορφώνεται γύρω στα 20€ το άτομο.
Πλάτωνος 52, τηλ.: 694 543 1387
Ο Φάρος είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυθεντικού δραπετσωνίτικου ουζερί, γνωστό τόσο για τα φρέσκα θαλασσινά του όσο και για τη ρετρό διακόσμησή του, που αποπνέει νοσταλγική ατμόσφαιρα και ταξιδεύει τους επισκέπτες σε μια άλλη εποχή.
Οι θαμώνες του το προτιμούν για τους λαχταριστούς θαλασσινούς μεζέδες του, γεμάτους αυθεντικές γεύσεις και αρώματα θάλασσας. Στον πλούσιο κατάλογό του ξεχωρίζουν ο μαρινάτος γαύρος, τα τραγανά τηγανητά καλαμαράκια, η δροσερή καβουροσαλάτα, οι σχαριστές σαρδέλες, οι φρεσκοκομμένες σαλάτες, οι αρωματικές συνοδευτικές αλοιφές, τα αχνιστά μύδια και οι σπιτικές τηγανητές πατάτες. Όλα αυτά, συνοδεία τσίπουρου ή ούζου, με τον λογαριασμό να κυμαίνεται από 17 έως 20€ το άτομο.
Καπετανίδου 71, τηλ.: 21 0461 2696
Το Οινοεστιατόριο Αθηνά είναι ένα από τα καλύτερα κρυμμένα γαστρονομικά διαμαντάκια της Δραπετσώνας. Από το 1989, όταν και πρωτοάνοιξε, έχει γίνει αγαπημένο στέκι για τους λάτρεις των ψαρομεζέδων, προσφέροντας πάντα εκλεκτές γεύσεις σε όσους το επισκέπτονται.
Με ατμόσφαιρα που αποπνέει νοσταλγία, αυτό το γοητευτικό ψαροταβερνάκι έχει αποκτήσει φήμη για την εξαιρετική ψαρόσουπά του, που πολλοί πελάτες θεωρούν κορυφαία. Κάθε εβδομάδα προμηθεύεται φρέσκα ψάρια από καΐκι που φτάνει απευθείας από το Αγκίστρι, διασφαλίζοντας κορυφαία ποιότητα στις πρώτες ύλες. Το μενού περιλαμβάνει μοναδικές γεύσεις, όπως χειροποίητη ταραμοσαλάτα, απολαυστική γαριδομακαρονάδα, φίνο ταρτάρ καραβίδας, τα διάσημα ντολμαδάκια της Λίλυς και τρυφερό καλαμάρι γόνο.
Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 20-23€ το άτομο, εφόσον αποφύγεις το μεγάλο φρέσκο ψάρι, πάντα συνοδεία κρασιού και με ένα γλυκό ή παγωτό κέρασμα στο τέλος.
Διγενή Ακρίτα 31, τηλ.:21 0432 9003
Στα νοητά σύνορα Κερατσινίου και Δραπετσώνας, στην ιστορική γειτονιά των γαριδάδικων όπου κάποτε έβρισκες τραπέζι μόνο με… τάμα στον Άγιο Διονύση, Τα Γαριδάδικα ψάχνουν την χαμένη αίγλη των προηγούμενων δεκαετιών κρατώντας ωστόσο ψηλά τη σημαία της καλής θαλασσινής κουζίνας. Με μαστορικά τηγάνια και φρέσκα μικρόψαρα, αποτελεί σταθερή και προσιτή επιλογή για τους λάτρεις των ψαρομεζέδων, όχι μόνο από τις γύρω περιοχές, αλλά και από πιο μακριά.
Από νωρίς το μεσημέρι, το τραπέζι γεμίζει με όλα τα αγαπημένα μας θαλασσινά εδέσματα: δροσερή καβουροσαλάτα, τραγανά καλαμαράκια, σαρδέλα στη σχάρα, γαρίδες σαγανάκι, μαρινάτο γαύρο και χταποδάκι ψητό, όλα συνοδεία ούζου ή γλυκόπιοτου χύμα κρασιού. Θα απολαύσεις ένα γεύμα που θυμίζει βασιλικό συμπόσιο, θα πιείς στην υγειά σου και όλα αυτά με έναν λογαριασμό που δεν ξεπερνά τα 15-17€ το άτομο.
Αναπαύσεως 36, τηλ.:693 486 7280
Από την πρώτη φορά που κάναμε αρμένικη βίζιτα στην Ιζαμπέλα εφευρίσκουμε αφορμές για να βρεθούμε στα τραπεζάκια της και να δοκιμάσουμε ξανά και ξανά τα καλούδια της. Σε σκηνικό παραδοσιακό, οικογενειακό και συνοικιακό αυτό το αρμένικο μεζεδοπωλείο έχτισε τη φήμη του στόμα με στόμα και πλέον χρειάζεσαι διαμεσολάβηση για να βρεις ελεύθερο τραπεζάκι.
Μην φύγεις προτού δοκιμάσεις σαρμαδάκια με κιμά, σουλού μαντί, πλιγούρι πιλάφι με ρεβύθια και μαλλιά αγγέλων, ιτσλί κιοφτέ, λεχματζούν και τον υπέροχο χασλαμά (μοσχαρίσιο κρέας λουκούμι, σιγοψημένο για ώρες μαζί με πατάτες και λοιπά λαχανικά). Μαζί με τσιπουράκια ο λογαριασμός θα γράψει 20€ το άτομο, ενώ στο τέλος θα παίξει και γλυκό κέρασμα.