Τα καλύτερα ταβερνάκια για ούζα δίπλα στη θάλασσα

Από την Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου και την Πειραϊκή ως τη Νέα Μάκρη, τα ουζάκια κατεβαίνουν σαν νερό και οι ψαρομεζέδες είναι φρεσκότατοι, μια ανάσα από εκεί που σκάει το κύμα.

Τα καλύτερα ταβερνάκια για ούζα δίπλα στη θάλασσα

Αρμύρα, ιώδιο και αρώματα από κορίανδρο, μάραθο και γλυκάνισο φέρνουν το καλοκαίρι ένα βήμα πιο κοντά μας. Τα καλαμαράκια καταφθάνουν στο τραπέζι και είναι φρεσκότατα και «αέρινα» τηγανισμένα, ο γαύρος και η αθερίνα συνεχίζουν τον χορό του θαλασσογεύματος.

Ναι, καλά το κατάλαβες: βγήκαμε παγανιά για ουζάκια μια ανάσα από εκεί που σκάει το κύμα και πιάσαμε θέση στα καλύτερα ταβερνάκια.

Οινομαγειρείο ο Βασίλης

Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, τηλ: 2104327213

Γραφικό ταβερνάκι των ναυτικών και των καλοφαγάδων, ο Βασίλης είναι ένα από τα κρυμμένα νόστιμα μυστικά της πόλης, ιδανικό για ουζάκι και μεζέ, με τις λάντζες της ιχθυόσκαλας στο φόντο να αρμενίζουν, ενώ εσύ απολαμβάνεις ολόφρεσκα θαλασσινά. Ο κατάλογος είναι απλός χωρίς φρου φρου, με κλασικές επιλογές για ένα σωστό μεζεδογεύμα: δοκίμασε κολοκυθοκεφτέδες αφράτους, φάβα, σαγανάκι, τυροκαυτερή, και συνέχισε με ψαράκια όπως μελανούρια και κουτσομούρα στο τηγάνι, ψητή σαρδέλα, λαβράκι, γαρίδα τηγανιτή και γαύρο στο τηγάνι. Το σαγανάκι γαρίδας είναι ό,τι πρέπει για βούτες με ψωμάκι, ενώ από ουζάκια ο κατάλογος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων Μπαμπατζίμ και Βαρβαγιάννη. Λογαριασμός στα 18-20€ το άτομο.

Όρμος Αφροδίτης

Ακτή Θεμιστοκλέους 288, Πειραιάς, τηλ: 21 0418 0527

Μερακλίδικο ουζερί στην Πειραϊκή, ο Όρμος Αφροδίτης είναι το απόλυτο στέκι των ψαγμένων μεζεδολάγνων του Πειραιά, αλλά και των πέριξ. Στον κατάλογό του συνδυάζει μεζεδάκια της Κρήτης, πατρίδας του ιδιοκτήτη, αλλά και θαλασσινά, έτσι θα έχεις την ευκαιρία να στήσεις ένα ωραιότατο τσιμπούσι εδώ με ντάκο και χοχλιούς από την μία, και κουτσομουράκια, αθερίνα, γαύρο, καλαμαράκια, χταπόδι ξιδάτο, γαρίδες σαγανάκι και φοβερές πατάτες τηγανιτές από την άλλη. Προφανώς και η τσικουδιά εδώ κυριαρχεί και είναι εξαιρετική, αλλά έχει και ωραιότατα ουζάκια αν θες να τιμήσεις τον τίτλο του άρθρου. Λογαριασμός από 20€ το άτομο.

Το Ακρί

Ακτή Θεμιστοκλέους 298, Πειραιάς, τηλ.: 210 4180110

Νησιώτικο, αγαπημένο και ποιοτικό, το ουζερί στην άκρη της παραλιακής περαντζάδας, απλώνει έξω τραπεζάκια για να αγναντεύουν την θάλασσα όσο φορτώνονται με νοστιμότατα θαλασσινά και λαχταριστούς ουζο-μεζέδες σε γενναιόδωρες μερίδες. Στον κατάλογο ξεχωρίζουν τα περίφημα γιαπράκια, ήτοι κασιώτικα ντολμαδάκια, το χταποδάκι στα κάρβουνα, ο μαρινάτος γαύρος, οι γαρίδες, τα τραγανά καλαμαράκια, το συμιακό γαριδάκι, τα τυροπιτάκια με χειροποίητο φύλλο και τα κολοκυθάκια τηγανιτά κομμένα σε στικς με σάλτσα δροσερή γιαουρτιού. Με το απαραίτητο ουζάκι, δεν θα ξεφύγεις από το μπάτζετ των 20€ κατ’ άτομο.

Απέραντο Γαλάζιο

Ναυτικός Όμιλος Βάρκιζας, Ανατολική Παραλία Βάρκιζας, τηλ: 210 965 5951

Όταν λέμε «τραπεζάκια πάνω στην άμμο» ακριβώς αυτή την εικόνα που βλέπεις εδώ έχουμε στο μυαλό μας. Σταθερή αξία για νησιώτικα τσιμπούσια, το Απέραντο Γαλάζιο σερβίρει πεντανόστιμα καλαμαράκια και γαρίδες τηγανιτές, ψητή σαρδέλα, μπακαλιάρο σκορδαλιά, φρέσκες σαλάτες, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, γαύρο μαρινάτο, χταποδάκι σχάρας, και φανταστική γαριδομακαρονάδα, οριακά μια ανάσα από εκεί που σκάει το κύμα. Ο λογαριασμός για ένα θαλασσινό τσιμπολόγημα με ουζάκι ξεκινά από 25€ περίπου το άτομο.

Εδεσματοπωλείον Νέα Μάκρη

Λεωφ. Ποσειδώνος 24, Νέα Μάκρη, τηλ: 2294 094633

Νέα άφιξη στην περατζάδα της Νέας Μάκρης, το Εδεσματοπωλείον θυμίζει κάτι από νησί και έχει όμορφο χώρο να χαρείς μεζεδάκια θάλασσας συντροφιά με εκλεκτά ούζα και τσίπουρα. Στον κατάλογο ξεχωρίζουν το χταπόδι σχάρας με φάβα, ο μπακαλιάρος σκορδαλιά, οι ψητές γαρίδες, τα μύδια σαγανάκι και η σαρδέλα «γούνα» στα κάρβουνα. Από ορεκτικά, δοκίμασε τα παστουρμαδοπιτάκια, την σπιτική φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια, και τις πικάντικες τυροκροκέτες. Έχει και κρεατικά αν θες, με πανσέτα στη σχάρα, σουτζουκάκι με μπούκοβο και πιτούλες και κοτόπουλο μπούτι φιλέτο, μεταξύ άλλων. Λογαριασμός με ουζάκια, στα 20€ το άτομο.

Το Πλοκάμι

Λεωφ. Ποσειδώνος, Νέα Μάκρη, τηλ.: 2294090057

Αγναντεύει από τα τραπέζια του την θάλασσα, και σερβίρει γεύσεις που τιμούν τον χαρακτήρα της μερακλίδικης ψαροταβέρνας, τον οποίο έχει εδώ και χρόνια. Πιάσε θέση στα τραπεζάκια έξω – η κράτηση προτείνεται – και δοκίμασε γαρίδες στο τηγάνι, που σερβίρονται με ωραία σως, σπιτική καβουροσαλάτα, τηγανιτά καλαμαράκια, γαριδομακαρονάδα, τηγανιτά μύδια, ψητό χταποδάκι, σαρδέλα φιλέτο στα κάρβουνα, γαύρο μαρινάτο και σπιτική μελιτζανοσαλάτα. Συνοδεία ουζακίων, ο λογαριασμός με κερασμένη πανακότα στο τέλος, θα έρθει περί τα 20-25€ το άτομο.

Ισιδώρα

Παραλία Μαραθώνα, τηλ.: 2294 056467

Ακριβώς μπροστά στη θάλασσα της παραλίας Μαραθώνα, η Ισιδώρα απλώνει τραπεζάκια σαν σε νησί, για να απολαύσουμε τιμιότατα θαλασσινά μεζεδάκια και να συνοδεύσουμε με μυρωδάτα ούζα. Από τον κατάλογο ξεχωρίζουμε τον γαύρο μαρινάτο, το χταπόδι «καλογερίστικο» κοκκινιστό, τα τραγανά τηγανιτά καλαμαράκια, την πεντανόστιμη ταραμοσαλάτα και την εξαιρετική καβουροσαλάτα. Προφανώς και θα βρεις στον κατάλογο και φρέσκο ψαράκι (από αθερίνα, σαρδελίτσα και γαύρο, μέχρι μεγαλύτερα ψάρια, όπως λαβράκι και τσιπούρα), αν το σηκώνει το μπάτζετ. Για θαλασσογεύμα μαζί με ούζο υπολόγισε στα 20-25€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v