Ο Πελεκάνος φέρνει την κουζίνα της Τήνου στον Κεραμεικό

Στον γραφικό πεζόδρομο της Σφακτηρίας, ο Πελεκάνος μας σερβίρει ολόφρεσκα ψαράκια και θαλασσινά με γεύση από Τήνο σε τραπεζάκια έξω.

Ο Πελεκάνος φέρνει την κουζίνα της Τήνου στον Κεραμεικό

Ανάμεσα στους παρεΐστικους νεο-καφενέδες του Μεταξουργείου από τη μια και τα εστιατόρια των σεφ που μετράνε τ’ άστρα Michelin τους από την άλλη, ήρθε και προσγειώθηκε πριν από λίγους μήνες ένα απολύτως νησιώτικο ουζερί, που άπλωσε τραπεζάκια στο πλακόστρωτο και πλημμύρισε τη γειτονιά με αρώματα από θάλασσα. Και το όνομα αυτού, Πελεκάνος.

Παιδί της σεφ Βιβής Λαμπροπούλου και του μεγαλωμένου στην Τήνο από οικογένεια ψαράδων Νικόλα Κοκολάκη, ο Πελεκάνος είναι από εκείνα τα στέκια που σε ταξιδεύουν στις Κυκλάδες με την πρώτη ματιά: Λευκά τραπεζάκια και καρέκλες στον πεζόδρομο, φρέσκα λουλούδια στα βαζάκια κάθε μέρα, εικόνες νησιώτικου καλοκαιριού σε καδράκια στους λευκούς τοίχους που αναδεικνύουν το παραδοσιακό μωσαϊκό στο πάτωμα στο εσωτερικό του.

Μια λιτή, γαλανόλευκη ταμπέλα κάνει ωραία αντίθεση με τις πικροδάφνες που στολίζουν τον πεζόδρομο και κάπως έτσι η επιστροφή στην πόλη γίνεται κάπως πιο ομαλή. Βοηθά και ο πεζόδρομος της Σφακτηρίας, από τους πιο ήσυχους και ατμοσφαιρικούς της γειτονιάς, με τα κιτρινωπά φωτάκια του, τις παρέες που κουβεντιάζουν χαμηλόφωνα στο Άλφαβιλ λίγο παραπέρα, και τα μεγαλειώδη μέσα στην παρακμή τους νεοκλασικά δεξιά κι αριστερά του.

Το μενού του Πελεκάνου είναι μικρό αλλά θαυματουργό, τα ψάρια και τα θαλασσινά έρχονται ως επί το πλείστον από την Τήνο και μαγειρεύονται χωρίς πολλά πολλά: Νόστιμα, αυθεντικά και τίμια, με τόσες-όσες παρεμβάσεις που αναδεικνύουν και δεν καπελώνουν τη γεύση τους. Δοκίμασε, για του λόγου μας το αληθές, την ταραμοσαλάτα με αλάτι γαύρου, την φάβα με κάππαρη Τήνου, το ξυδάτο χταποδάκι, τους χορτοκεφτέδες, το φρέσκο καλαμάρι (θα το προτείνουμε ψητό, αν και υπάρχει και η επιλογή για φρέσκα τηγανιτά καλαμαράκια, το ιδιαίτερο κουρκούτι των οποίων εμάς δεν μας ενθουσίασε) και τις αριστουργηματικές γαρίδες Αμβρακικού στα κάρβουνα, ένα πιάτο που θα θυμάσαι για καιρό.

Δύο και καλά μαγειρευτά συμπληρώνουν το μενού: Ένα καταπληκτικό χταπόδι κρασάτο με φασολάκια, και οι γαρίδες με μύδια και κολοκύθι σε σάλτσα από βραστόψαρα. Να μην ξεχάσουμε όμως και τα τυράκια από την Τήνο, καρίκι, γραβιέρα και αγελαδινό, που κάνουν τέλεια εισαγωγή στο γεύμα –ή τέλειο κλείσιμο κατά την συνήθεια των φίλων Γάλλων, που τα παραγγέλνουν αντί για επιδόρπιο.

Συνοδεύεις, εννοείται, με ουζάκια σε ποικιλία ετικετών που τιμά επάξια τον τίτλο «ουζερί» (εμείς πήραμε ένα χιώτικο Καζανιστό που πολύ μας χαροποιεί το γεγονός ότι το βρίσκουμε όλο και ευκολότερα στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια). Οι τιμές είναι λογικότατες (στα 12€ οι γαρίδες, 4,50€ οι τηγανιτές πατάτες, 9€ το ξυδάτο χταπόδι, για να έχεις μια εικόνα) με τον λογαριασμό στο τέλος να κυμαίνεται στα 25€ το άτομο μαζί με το ούζο.

Πελεκάνος
Σφακτηρίας 24, Κεραμεικός
Τηλ.: 2130467173
Πέμπτη 15:00-23:00 | Παρασκευή-Σάββατο 13:00-23:00 | Κυριακή 13:00-20:00
Facebook | Instagram 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v