Αποκριάτικα έθιμα: Τα 5 πιο εντυπωσιακά στην Ελλάδα

Από τους Γενίτσαρους και τις μπούλες στη Νάουσα στους Κουδουνάτους στη Νάξο κι από το κάψιμο του καρνάβαλου στην Πάτρα στον Καλόγερο στη Δράμα θυμόμαστε 5 εντυπωσιακά αποκριάτικα έθιμα.

Αποκριάτικα έθιμα: Τα 5 πιο εντυπωσιακά στην Ελλάδα

Οι Απόκριες στην Ελλάδα αποτελούν μια από τις πιο αγαπημένες περιόδους του χρόνου, γεμάτη χαρά, γλέντι, και φυσικά παραδοσιακά έθιμα που κρατούν ζωντανή την πολιτιστική μας κληρονομιά. Ας ταξιδέψουμε μαζί στα πιο γνωστά αποκριάτικα έθιμα –πολλά εκ των οποίων μετρούν αιώνες ολόκληρους πίσω τους- από όλη την Ελλάδα και ας ανακαλύψουμε τη μοναδικότητα κάθε περιοχής μέσα από τους «μασκαράδες» της.

Oι κουδουνάτοι της Νάξου

Στη Νάξο, οι «κουδουνάτοι» κλέβουν την παράσταση την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, γεμίζοντας τα χωριά με φασαρία, γέλια και… λίγο πονηρό πνεύμα! Πρόκειται για μια από τις πιο χαρακτηριστικές παραδόσεις του νησιού, που αναβιώνει κάθε χρόνο και μας ταξιδεύει σε εποχές όπου ο ήχος των κουδουνιών και οι διονυσιακές τελετουργίες έδιναν το ρυθμό στη ζωή των ανθρώπων.

Οι κουδουνάτοι, ζωσμένοι με σειρές κουδουνιών που κάνουν εκκωφαντικό θόρυβο, έχουν σκεπασμένα τα πρόσωπά τους με μάσκες ή πανιά, προσδίδοντας μια αίσθηση μυστηρίου. Τρέχουν από σπίτι σε σπίτι, κουνώντας τα κουδούνια τους με δύναμη, ώστε να διώξουν μακριά το κακό και να φέρουν τύχη και ευημερία. Ταυτόχρονα, προκαλούν τον κόσμο με άσεμνες χειρονομίες και εκφράσεις που, αν και ακούγονται… τολμηρές, έχουν ρίζες σε αρχαίες διονυσιακές παραδόσεις.

Το απόλυτο σύμβολο αυτής της γιορτής είναι η «σόμπα», ένας βλαστός κουφοξυλιάς που κρατούν στα χέρια τους. Η σόμπα συμβολίζει τη γονιμότητα, αλλά και τον διονυσιακό φαλλό, αναδεικνύοντας τη σύνδεση της τελετής με την αρχαία ελληνική λατρεία του θεού Διονύσου. Αυτή η πτυχή της γιορτής υπενθυμίζει τη διαχρονική ανάγκη των ανθρώπων να γιορτάζουν τη ζωή, την αναγέννηση και τη φύση.

Η περιοδεία των κουδουνάτων καταλήγει συνήθως στην πλατεία του χωριού, όπου τους περιμένει πλήθος κόσμου για να γλεντήσουν όλοι μαζί. Ο χορός ξεκινά, οι παραδοσιακές μελωδίες γεμίζουν την ατμόσφαιρα, και φυσικά, το κρασί ρέει άφθονο, όπως αρμόζει σε κάθε σωστή αποκριάτικη γιορτή! Είναι μια στιγμή που οι ντόπιοι, αλλά και οι επισκέπτες του νησιού, γίνονται ένα, μέσα σε ένα ξέφρενο σκηνικό που αποπνέει χαρά, ελευθερία και τη μαγεία της παράδοσης.

Οι γενίτσαροι και οι μπούλες στη Νάουσα

Στη Νάουσα, το αποκριάτικο έθιμο των “Μπουλών και των Γενιτσάρων” διατηρείται ζωντανό εδώ και αιώνες. Άντρες ντυμένοι με παραδοσιακές στολές –οι γενίτσαροι- και φορώντας περίτεχνες μάσκες, χορεύουν στους δρόμους της πόλης υπό τους ήχους ζουρνάδων και νταουλιών. Πιθανολογείται πως το έθιμο σχετίζεται με τελετές φυλετικής μύησης όπως η ενηλικίωση, κατά τη διάρκεια της οποίας κάποιος νεαρός, ντυμένος με γυναικεία ρούχα και οδηγούμενος από ανύπαντρους άνδρες της φυλής του, θα μυηθεί στα μυστικά της, θα αποβάλλει τη γυναικεία ενδυμασία και θα μεταμορφωθεί σε άνδρα.

Παλαιότερα ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν από έξι έως δώδεκα, ενώ σήμερα κατά τη διάρκεια της αναβίωσης του μπορούν να συμμετέχουν και περισσότεροι. Το τελετουργικό αυτό συνδυάζει τη βυζαντινή παράδοση με τις αρχαιοελληνικές ρίζες και έχει έντονο συμβολισμό, καθώς θεωρείται ότι διώχνει το κακό και φέρνει καλή τύχη.

Καλόγερος στη Δράμα

Το εθιμικό δρώμενο του Καλόγερου, μια γιορτή που ξεχειλίζει από συμβολισμό και παράδοση, λαμβάνει χώρα τη Δευτέρα της Τυρινής, φέρνοντας μαζί του τη μαγεία των πανάρχαιων ευετηρικών τελετών. Με ρίζες που χάνονται στα βάθη του χρόνου, το έθιμο αυτό αποτελεί μια γιορτή αφιερωμένη στη φύση και την καρποφορία της γης, μια τελετουργική έκκληση στις ανώτερες δυνάμεις να ευλογήσουν τη βλάστηση και να φέρουν πλούσια σοδειά.

Στη σύγχρονη εποχή, ο Καλόγερος είναι κάτι περισσότερο από ένα παραδοσιακό δρώμενο· είναι μια υπενθύμιση της βαθιάς εξάρτησης του ανθρώπου από τη φύση και του αέναου κύκλου της ζωής και της αναγέννησης. Το έθιμο έφτασε στη Δράμα με τους πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης, κουβαλώντας μαζί του τις μνήμες και τις παραδόσεις των προγόνων τους, και συνεχίζει να αναβιώνει κάθε χρόνο, κρατώντας ζωντανό το νήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο Καλόγερος, ως κεντρική φιγούρα του δρώμενου, συνοδεύεται από μια ομάδα μεταμφιεσμένων που περιφέρονται στα σπίτια του χωριού, σκορπίζοντας χαρά, γέλιο και... λίγη σκανταλιά. Η πομπή κορυφώνεται στην πλατεία του χωριού, όπου ξεκινούν τα πιο ιδιαίτερα τελετουργικά: ένας διαγωνισμός διελκυστίνδας που αναδεικνύει τη δύναμη και τη συνεργασία, καθώς και το εικονικό όργωμα και η σπορά, που παραπέμπουν στον πανάρχαιο αγροτικό κύκλο και την αδιάσπαστη σχέση ανθρώπου-γη.

Και τότε έρχεται η πιο θεατρική στιγμή του δρώμενου: η εικονική νεκρανάσταση του Καλόγερου. Μέσα σε ένα σκηνικό γεμάτο ενέργεια και προσμονή, ο Καλόγερος "επιστρέφει" στη ζωή, συμβολίζοντας τη νίκη της ζωής απέναντι στον θάνατο και την ελπίδα της αναγέννησης. Αυτό το στοιχείο του δρώμενου, βαθιά συνδεδεμένο με διονυσιακές τελετές, υπενθυμίζει τη συνεχή εναλλαγή των εποχών και τη ζωογόνο δύναμη της φύσης.

Το κάψιμο του καρνάβαλου στην Πάτρα

Το κάψιμο του καρνάβαλου είναι το φαντασμαγορικό φινάλε του Πατρινού Καρναβαλιού, της μεγαλύτερης και πιο εντυπωσιακής αποκριάτικης γιορτής στην Ελλάδα. Πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, λίγο πριν την Καθαρά Δευτέρα, και συμβολίζει την κάθαρση, την αποχαιρετιστήρια γιορτή της Αποκριάς, αλλά και το πέρασμα στη νηστεία της Σαρακοστής.

Η τελετή γίνεται στον Μόλο του Αγίου Νικολάου, στο λιμάνι της Πάτρας, με φόντο τη θάλασσα, δημιουργώντας ένα μαγευτικό σκηνικό. Στο κέντρο της γιορτής βρίσκεται ο καρνάβαλος – ένα τεράστιο ομοίωμα που αλλάζει κάθε χρόνο. Το ομοίωμα αυτό, το οποίο συχνά έχει σατιρικό χαρακτήρα, συμβολίζει την Αποκριά και τις χαρές της, αλλά και την «καύση» των υπερβολών της καθημερινότητας.

Η τελετή ξεκινά με μια φαντασμαγορική παρέλαση, όπου χιλιάδες καρναβαλιστές, φορώντας εντυπωσιακές στολές, χορεύουν και ξεφαντώνουν στους δρόμους της Πάτρας. Στη συνέχεια, ακολουθεί το κάψιμο του καρνάβαλου, το οποίο συνοδεύεται από φανταστικά πυροτεχνήματα, μουσική και φωτισμούς που γεμίζουν τον ουρανό με χρώματα και ενθουσιασμό.

Το στοιχειό της Χάρμαινας στην Άμφισσα

 

Το Σάββατο της Αποκριάς, η Άμφισσα ζωντανεύει μέσα από τον θρύλο του στοιχειού της Χάρμαινας, μετατρέποντας τη νύχτα σε μια ατμοσφαιρική γιορτή γεμάτη μυστήριο και σκανταλιά! Στην καρδιά της συνοικίας της Χάρμαινας, όπου κάποτε έσφυζε από ζωή η ιστορική συνοικία των Ταμπάκικων – με τα βυρσοδεψεία της που έδιναν τον ρυθμό στην περιοχή – οι ντόπιοι και οι επισκέπτες στήνουν ένα μοναδικό θέαμα, εμπνευσμένο από τον παλιό θρύλο του στοιχειού.

Οι συμμετέχοντες, μεταμφιεσμένοι σε τρομακτικές και θεατρικές φιγούρες, ακολουθούν το "στοιχειό", μια εντυπωσιακή μορφή που κατεβαίνει από τα γραφικά σοκάκια της Χάρμαινας, περνώντας από τα σκαλιά του Αϊ Νικόλα. Το στοιχειό, σύμφωνα με τον θρύλο, ήταν ένας προστάτης-φύλακας της συνοικίας, που γεννήθηκε από την ψυχή ενός ανθρώπου ο οποίος θυσιάστηκε για να σώσει την περιοχή. Η παρουσία του προκαλεί δέος αλλά και... λίγη παιδική ανατριχίλα, δίνοντας έναν μυστηριακό τόνο στη βραδιά.

Αφού ολοκληρωθεί η πομπή του στοιχειού, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες συγκεντρώνονται στο ιστορικό καφενείο της περιοχής, έναν χώρο που μοιάζει να έχει σταματήσει στον χρόνο, γεμάτο ζεστασιά και αναμνήσεις. Εκεί, ξεκινούν οι αφηγήσεις: θρύλοι, ιστορίες για στοιχειά και μυστήρια πλέκονται με σατιρικές συζητήσεις και χιούμορ, προσφέροντας γέλιο και στιγμές νοσταλγίας.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v