Μπουρανί Τυρνάβου: Η συνταγή που θα κάψει καρδιές
Ο καιρός μοιάζει ιδανικός για τυρναβίτικο Μπουρανί κι εμείς μοιραζόμαστε μαζί σου όλα όσα ξέρουμε για την παραδοσιακή συνταγή που συνδέεται με το διάσημο αποκριάτικο έθιμο.

Ο καιρός μοιάζει ιδανικός για τυρναβίτικο Μπουρανί κι εμείς μοιραζόμαστε μαζί σου όλα όσα ξέρουμε για την παραδοσιακή συνταγή που συνδέεται με το διάσημο αποκριάτικο έθιμο.
Κάθε Καθαρά Δευτέρα, ο Τύρναβος μετατρέπεται σε ένα διονυσιακό σκηνικό, καθώς οι κάτοικοί του και οι επισκέπτες γιορτάζουν το περίφημο «Μπουρανί». Πρόκειται για ένα μοναδικό έθιμο που έχει τις ρίζες του βαθιά στην αρχαιότητα και σχετίζεται με τη γονιμότητα της γης και την ευχαριστία προς τη φύση για τους καρπούς της.
Οι εορτασμοί του Μπουρανί συνδέονται με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις του Τυρνάβου, οι οποίες καταγράφονται ήδη από το 1898. Ωστόσο, το κεντρικό στοιχείο του εθίμου είναι η περιφορά φαλλικών συμβόλων, τα οποία έχουν διονυσιακή προέλευση. Η συγκεκριμένη παράδοση έφτασε στον Τύρναβο από την Κεφαλλονιά και διατηρείται μέχρι σήμερα με ιδιαίτερο ενθουσιασμό.
Η περιφορά του φαλλού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των εορτασμών, καθώς σχετίζεται με τις αρχαίες τελετές γονιμότητας προς τιμήν του Διόνυσου. Οι συμμετέχοντες, ντόπιοι και επισκέπτες, παίρνουν μέρος σε ένα ξέφρενο γλέντι με άσεμνα αστεία, σάτιρα, παραδοσιακή μουσική, χορό και φυσικά, άφθονο κρασί και τσίπουρο. Το κλίμα είναι έντονα εορταστικό και απελευθερωτικό, με τολμηρά σύμβολα και εκφράσεις που υπενθυμίζουν την αρχέγονη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και τη γονιμότητα.
Κι ενώ οι καρναβαλικές εκδηλώσεις καλά κρατούν οι συμμετέχοντες ανάβουν φωτιές ολούθε και μαγειρεύουν το περίφημο μπουρανί. Αν τώρα αναρωτιέσαι τι είναι θα σου πούμε ότι πρόκειται για μια πηχτή σπανακόσουπα η οποία κι αυτή με τη σειρά της συμβολίζει την αρχή της άνοιξης αλλά και τη γονιμότητα. Αν θες κι εσύ να δοκιμάσεις να φτιάξεις το δικό σου μπουρανί, τότε αυτή η συνταγή που αλιεύσαμε θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο/η.
Υλικά: 300 γρ. λάπαθα, πλυμένα και ψιλοκομμένα, 100 γρ. σπανάκι (τα μικρά και τρυφερά φύλλα, ολόκληρα), 100 γρ. σέσκουλα, πλυμένα και ψιλοκομμένα, οι τρυφερές κορυφές από 1 μάτσο τσουκνίδες (τις καθαρίζουμε πολύ προσεκτικά, με γάντια, για να μην ερεθίσουν τα χέρια μας· αν δεν βρούμε σε λαϊκές αγορές, διπλασιάζουμε την ποσότητα των μυρωνιών), 1 μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα, 1 μάτσο καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες, 1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα,4 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,30-40 ml χυμός λεμονιού, 200 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 4 κ. σ. γιαούρτι, κατά προτίμηση πρόβειο.
Εκτέλεση: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά τη μισή ποσότητα ελαιολάδου και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα μυρωδικά και τα χόρτα, ανακατεύουμε για περίπου 1 λεπτό να λαδωθούν καλά και ρίχνουμε 250 ml νερό και αλατοπίπερο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα χορταρικά και να βγάλουν τα υγρά τους.
Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα για 3-4 λεπτά, ώστε να αναμειχθεί καλά και να μη σβολιάσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και μοιράζουμε στα πιάτα. Βάζουμε σε κάθε πιάτο από μία κουταλιά γιαούρτι και σερβίρουμε.
Η συνταγή εδώ