Τι συμβαίνει με την Τουρκία και την Αστερομάτα;

Έξαλλοι είναι οι γείτονες με το τραγούδι που θα στείλουμε στη Eurovision, και το θέμα έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που σήμερα τοποθετήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τι συμβαίνει με την Τουρκία και την Αστερομάτα;

«Η διαδικασία επιλογής των τραγουδιών δεν έχει να κάνει με πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι μουσικός διαγωνισμός, και όχι πολιτικός. Οι στίχοι δεν περιλαμβάνουν καμία προσβλητική αναφορά. Σε κάθε περίπτωση, η ιστορία είναι καταγεγραμμένη και δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης». Αυτά δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, για την ένταση που έχει προκληθεί με τους γείτονες για την Αστερομάτα της Κλαυδίας.

Τι ακριβώς συνέβη;

Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Τουρκίας (TRT) εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία θα εξετάσει εάν το τραγούδι που επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision αναφέρεται «στον ισχυρισμό περί Γενοκτονίας των Ποντίων», ενώ σε ανακοίνωσή του το Eurovision Türkiye αναφέρει ότι εάν εντοπιστεί κάτι μεμπτό τότε η δυσφορία της Τουρκίας «θα μεταφερθεί στο υψηλότερο επίπεδο», δηλαδή στην EBU, διοργανώτρια του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Eurovision, δεν επιτρέπονται πολιτικές αναφορές στα τραγούδια που συμμετέχουν. Ωστόσο, πολλές φορές αρκετά λιγότερο ή περισσότερο πολιτικά μηνύματα έχουν περάσει από τα ραντάρ της EBU, όπως για παράδειγμα –σε μια από τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις που θυμόμαστε– το τραγούδι 1944 της Jamala που είχε κερδίσει το 2016 για την Ουκρανία, και αναφερόταν εμμέσως πλην σαφώς στους εκτοπισμούς του Στάλιν.

Παύλος Κοντογιαννίδης: «Σιγά μη φέρει την επανάσταση η Eurovision»

Θέση στο επίμαχο θέμα των ημερών πήρε και ο Παύλος Κοντογιαννίδης, μιλώντας στην εκπομπή Breakfast του Star. Συγκεκριμένα, ο γνωστός ηθοποιός, που κατάγεται και ο ίδιος από τον Πόντο, δήλωσε: «Σαν Πόντια της ευχόμαστε κάτι παραπάνω. Από το λίγο που είδα, είχε πάρα πολύ ωραία τραγούδια ο ελληνικός τελικός. Δεν είναι κακό που αναφέρεται στον ξεριζωμό των Ποντίων. Αυτό το θέμα πρέπει να προπαγανδίζεται με όλες τις μορφές. Είναι καλό, προσφέρει σε εμάς και στην Ιστορία. Ας μείνουμε στο τραγούδι που είναι ένα καλό τραγούδι».

Ο ίδιος συνέχισε, ωστόσο, λέγοντας «σιγά μη φέρει την επανάσταση η Eurovision, θα τρελαθούμε τελείως τώρα. Αυτά είναι μικροπολιτικές. Θα πάνε εκεί να βγάλουν ένα τραγούδι και τελείωσε η υπόθεση. Είναι ένα ιστορικό θέμα πάρα πολύ σοβαρό, και δεν νομίζω ότι λύνεται έτσι, με αυτού του είδους την προπαγάνδα που πιστεύουν οι Τούρκοι. Δεν έγινε η Γενοκτονία; 350.000 σφαγιάστηκαν. Το παραδέχονται όλοι εκτός από έναν, αλλά παίζονται διεθνή πολιτικά παιχνίδια. Δεν μπορεί να περάσει μέσα από τη Eurovision αυτό το θέμα, και δεν το δέχονται και τα κράτη που συμμετέχουν σε αυτήν. Θέλουν κάτι πιο ανάλαφρο»

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v