Πώς να αξιοποιήσεις τη «σαβούρα» της αποθήκης;

Σε έχει πνίξει η «σαβούρα» της αποθήκης κι αναζητάς τρόπους να βάλεις τάξη στο χάος. Εμείς είμαστε εδώ να βάλουμε ένα χεράκι.

Πώς να αξιοποιήσεις τη «σαβούρα» της αποθήκης;

Άνοιξες την αποθήκη και σε έπιασε πονοκέφαλος; Δεν είσαι μόνος/η. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε έναν μικρό ή μεγάλο χώρο όπου στοιβάζουμε πράγματα που «κάποια στιγμή θα χρειαστούν». Αν, όμως, έχει φτάσει η ώρα να βάλεις τάξη στο χάος, εδώ θα βρεις έναν πρακτικό οδηγό για να αποφασίσεις τι θα κρατήσεις, τι θα πετάξεις και τι μπορεί να αποκτήσει μια δεύτερη ζωή.

Ξεκίνα με ένα σχέδιο δράσης

Το να μπεις στην αποθήκη και να προσπαθήσεις να τακτοποιήσεις τα πάντα άναρχα είναι συνταγή για απογοήτευση. Αντί γι’ αυτό, βάλε ένα χρονοδιάγραμμα. Ανάλογα με το μέγεθος του χώρου, μπορεί να χρειαστείς από λίγες ώρες μέχρι ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο. Φόρα άνετα ρούχα, βάλε μουσική και ξεκίνα!

Κατηγοριοποίησε τα αντικείμενα

Βγάλε όλα τα πράγματα από την αποθήκη και χώρισέ τα σε κατηγορίες. Μια πρακτική μέθοδος είναι η εξής:

Πράγματα που χρησιμοποιείς (π.χ. εργαλεία, εποχιακά διακοσμητικά, βαλίτσες)

Πράγματα που δεν χρησιμοποιείς αλλά έχουν αξία (παλιά έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές που δουλεύουν ακόμα)

Πράγματα που δεν χρειάζεσαι πια (χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές, φθαρμένα ρούχα, αντικείμενα που δεν έχουν πια χρηστική ή συναισθηματική αξία)

Τι να κρατήσεις;

Το πρώτο βήμα για να αξιοποιήσεις τα πράγματα στην αποθήκη σου είναι να κάνεις μια επιμέλεια. Άνοιξε τα κουτιά, τα ράφια και τους χώρους αποθήκευσης και ξεκίνα να ταξινομείς τα αντικείμενα σε κατηγορίες. Ρώτα τον εαυτό σου:

Χρησιμοποιώ αυτό το αντικείμενο τακτικά;

Έχει συναισθηματική αξία ή είναι χρήσιμο;

Μπορώ να το δώσω, να το πουλήσω ή να το ανακυκλώσω;

Αυτή η διαδικασία θα σε βοηθήσει να ξεφορτωθείς πράγματα που δεν χρειάζεσαι και να κρατήσεις μόνο αυτά που έχουν αξία για σένα.

Τι να πετάξεις;

Δεν χρειάζεται να κρατάς παλιά περιοδικά, σπασμένα αντικείμενα ή συσκευασίες από ηλεκτρικές συσκευές που δεν υπάρχουν πια. Πετάς ό,τι έχει χαλάσει, ό,τι είναι φθαρμένο και ό,τι δεν έχει καμία αξία.

Τι μπορείς να χαρίσεις ή να πουλήσεις;

Υπάρχουν αντικείμενα που μπορεί να μην χρειάζεσαι εσύ, αλλά κάποιος άλλος να τα θέλει. Για παράδειγμα:

Ρούχα και παπούτσια σε καλή κατάσταση μπορούν να δοθούν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Ηλεκτρικές συσκευές που δουλεύουν ακόμα μπορούν να πουληθούν online.

Παλιές καρέκλες, τραπέζια ή ράφια μπορεί να μεταμορφωθούν με λίγη δημιουργικότητα.

Αν ψάχνεις πού να τα πουλήσεις όλα αυτά, πάλι σου έχουμε τη λύση είτε μιλάμε για έπιπλα, είτε για ρούχα.

Οργάνωσε την αποθήκη σου

Μόλις κρατήσεις τα απαραίτητα, είναι ώρα να οργανώσεις την αποθήκη σου. Χρησιμοποίησε:

Κουτιά και δοχεία: Ταξινόμησε τα αντικείμενα σε κουτιά με ετικέτες για εύκολη πρόσβαση.

Ράφια και βάσεις: Αξιοποίησε κάθετους χώρους για να αποθηκεύσεις πράγματα που χρησιμοποιείς λιγότερο συχνά.

Συστήματα κατηγοριοποίησης: Χώρισε τα αντικείμενα ανάλογα με τη χρήση τους (π.χ. εργαλεία, διακοσμητικά, εποχικά αντικείμενα).

Η οργάνωση δεν αφορά μόνο την αισθητική, αλλά και την αποτελεσματικότητα. Όταν ξέρεις ακριβώς τι έχεις και πού βρίσκεται, εξοικονομείς χρόνο και ενέργεια.

Καν’ το όπως οι άλλοι

Δεν είσαι ο μοναδικός που έχεις βρεθεί σε αυτή την κατάσταση για αυτό και το διαδίκτυο είναι γεμάτο με μπόλικα βίντεο από ανθρώπους που αξιοποίησαν την αποθήκη τους και τη μετέτρεψαν σε ένα μικρό παλατάκι βγάζοντας και χρήματα.

Πώς να μην ξαναφτάσεις σε αυτό το σημείο;

Το να βάλεις τάξη στην αποθήκη είναι το πρώτο βήμα, αλλά το πιο δύσκολο είναι να τη διατηρήσεις οργανωμένη. Κάθε φορά που προσθέτεις κάτι, σκέψου αν πραγματικά αξίζει να μείνει εκεί. Κάνε μια μικρή εκκαθάριση κάθε έξι μήνες και θα δεις ότι το χάος δεν θα επιστρέψει ποτέ!

Με λίγη οργάνωση και αποφασιστικότητα, η αποθήκη σου δεν θα είναι πια ένας χαοτικός χώρος αλλά ένας χρηστικός και τακτοποιημένος αποθηκευτικός χώρος. Ώρα να πιάσεις δουλειά!

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v