Πώς να ζητήσεις αύξηση τη νέα χρονιά από το αφεντικό σου;
Ήρθε η ώρα επιτέλους να πάρεις αύξηση και δεν ξέρεις πώς να επιχειρηματολογήσεις για αυτό στο αφεντικό σου; Πλησίασε, τέκνον μας!
Ήρθε η ώρα επιτέλους να πάρεις αύξηση και δεν ξέρεις πώς να επιχειρηματολογήσεις για αυτό στο αφεντικό σου; Πλησίασε, τέκνον μας!
Όλα γύρω σου ακριβαίνουν κι εσύ παραμένεις με τον ίδιο μισθό εδώ και χρόνια; Είσαι ο πιο κακοπληρωμένος υπάλληλος της επιχείρησης που εργάζεσαι και δεν αντέχεις άλλο να ζεις με το άγχος ότι θα ξεμείνεις και πάλι στο τέλος του μήνα; Φορτώθηκες κι άλλες αρμοδιότητες μετά την αποχώρηση ενός συναδέλφου χωρίς να αλλάξει ούτε κατά 1€ η μισθοδοσία σου;
Ήρθε επιτέλους η ώρα να ζητήσεις αύξηση και δεν το διαπραγματευόμαστε. Ξέρουμε φυσικά ότι κάτι τέτοιο μπορεί να φαίνεται δύσκολο –ειδικά αν έχεις απέναντί σου το αφεντικό- αλλά αν το προσεγγίσεις σωστά, μπορείς να αυξήσεις τις πιθανότητες να πάρεις το “ναι” που επιθυμείς. Εμείς είμαστε εδώ να σε βοηθήσουμε ωστόσο με μια λίστα συμβουλών που περιλαμβάνει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να προετοιμαστείς και να κάνεις την κίνησή σου με αυτοπεποίθηση.
Προετοιμάσου σωστά
Πριν καν σκεφτείς να κάνεις τη συζήτηση, βεβαιώσου ότι έχεις κάνει την απαραίτητη προετοιμασία.
Κατανόησε την αγορά: Έλεγξε ποιος είναι ο μέσος μισθός για τη θέση σου στον κλάδο σου και στην περιοχή σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να θέσεις ρεαλιστικές προσδοκίες.
Αξιολόγησε τη δουλειά σου: Κατέγραψε τα επιτεύγματά σου, τους στόχους που έχεις πετύχει και την αξία που φέρνεις στην εταιρεία. Να είσαι συγκεκριμένος και να χρησιμοποιείς παραδείγματα.
Διάλεξε τη σωστή στιγμή: Μην ξεκινήσεις τη συζήτηση σε μια περίοδο που η εταιρεία αντιμετωπίζει δυσκολίες. Ιδανικά, επέλεξε μια στιγμή μετά από μια επιτυχία σου ή όταν ολοκληρώνεται μια αξιολόγηση.
Προγραμμάτισε τη συνάντηση
Δεν είναι καλή ιδέα να πιάσεις το αφεντικό σου στον διάδρομο ή να κάνεις μια γρήγορη συζήτηση στο τέλος μιας συνάντησης. Ζήτησε μια επίσημη συνάντηση.
Επικοινώνησε επαγγελματικά: Στείλε ένα email ή μίλα στο αφεντικό σου για να κλείσετε μια συνάντηση. Μπορείς να πεις ή να γράψεις κάτι όπως: “Θα ήθελα να συζητήσουμε για την πορεία μου στην εταιρεία και την εξέλιξή μου. Πότε θα μπορούσα να βρω λίγο χρόνο στο πρόγραμμά σας;”
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης
Όταν έρθει η ώρα, διατήρησε την ψυχραιμία σου και μίλα με αυτοπεποίθηση. Να είσαι ευγενικός, αλλά αποφασιστικός.
Ξεκίνα θετικά: Αναγνώρισε την ευκαιρία που σου έχει δώσει η εταιρεία και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη σου.
Παρουσίασε την περίπτωσή σου: Αναφέρσου στα επιτεύγματά σου και εξήγησε πώς αυτά έχουν συμβάλει στην επιτυχία της εταιρείας.
Ζήτα συγκεκριμένα πράγματα: Πες ξεκάθαρα ότι ζητάς αύξηση και διευκρίνισε το ποσό ή το ποσοστό που έχεις στο μυαλό σου.
Να είσαι προετοιμασμένος/η για αντιρρήσεις
Είναι πιθανό να μην πάρεις αμέσως θετική απάντηση. Αν το αφεντικό σου εκφράσει αντιρρήσεις:
Ζήτησε διευκρινίσεις: Ρώτησε τι μπορείς να κάνεις για να κερδίσεις την αύξηση στο μέλλον.
Πρότεινε εναλλακτικές: Αν δεν μπορεί να γίνει αύξηση τώρα, μπορείς να ζητήσεις άλλες παροχές, όπως περισσότερες ημέρες άδειας ή ευελιξία στο ωράριο.
Τι να αποφύγεις;
Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με συναδέλφους: Αυτή η προσέγγιση μπορεί να φανεί αντιεπαγγελματική και να μην φέρει το επιθυμητό για σένα αποτέλεσμα.
Μην απειλείς: Το να αφήνεις υπονοούμενα ότι θα φύγεις αν δεν πάρεις αύξηση μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Μην το παίρνεις προσωπικά: Αν η απάντηση είναι αρνητική, μην το δεις ως απόρριψη. Ίσως να είναι θέμα χρόνου ή οικονομικής κατάστασης της εταιρείας.
Μετά τη συζήτηση
Αν πάρεις την αύξηση, ευχαρίστησε το αφεντικό σου και συνέχισε να δουλεύεις σκληρά. Αν όχι, κατέγραψε τι πρέπει να βελτιώσεις και επανέλαβε τη συζήτηση μετά από μερικούς μήνες.
Θυμήσου, το κλειδί είναι η αυτοπεποίθηση και η σωστή προετοιμασία. Με τη σωστή προσέγγιση, μπορείς να πετύχεις τον στόχο σου.