Πώς και πόσο πρέπει να αερίζω το σπίτι μου τον χειμώνα;

Μπήκαν τα κρύα κι αναρωτιέσαι κάθε πόσο πρέπει να αερίζεις το σπίτι σου και για πόση ώρα; Προτού κλείσεις βιαστικά τα παράθυρα, διάβασε κάτι που έχουμε για σένα.

Πώς και πόσο πρέπει να αερίζω το σπίτι μου τον χειμώνα;

Βρισκόμαστε πλέον και ημερομηνιακά στην καρδιά του χειμώνα και οι κρυουλιάρηδες της παρέας έχουν ήδη αρχίσει να διαμαρτύρονται εντόνως σε όποιον έχει κάνει το λάθος να αφήσει μια πορτούλα ή ένα παραθυράκι ανοιχτό και πλέον μπάζει κρύο. Προτού αρχίσεις πάλι τα μπινελίκια θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να συγκρατήσεις τα νεύρα σου καθώς πρέπει να γνωρίζεις ότι και τον χειμώνα είναι απαραίτητος ο αερισμός του σπιτιού.

Βλέπεις, ένας βασικός παράγοντας για την ποιότητα του αέρα στο σπίτι σου είναι ο σωστός αερισμός. Μπορεί να νομίζεις ότι τον χειμώνα δεν χρειάζεται να αερίζεις τόσο συχνά, όμως αυτό είναι λάθος. Ας δούμε πώς και πόσο πρέπει να αερίζεις το σπίτι σου για να αποφεύγεις την υγρασία, τη μούχλα και τα μικρόβια, διατηρώντας παράλληλα τη ζέστη.

Γιατί είναι σημαντικός ο αερισμός τον χειμώνα;

Ο αερισμός δεν είναι μόνο θέμα καθαρού αέρα. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο κρύος καιρός μας κάνει να κλείνουμε πόρτες και παράθυρα, με αποτέλεσμα ο αέρας να «παγιδεύεται» μέσα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε:

Υγρασία και μούχλα: Η υγρασία που δημιουργείται από το μαγείρεμα, το μπάνιο ή ακόμη και την αναπνοή σου, δεν βρίσκει διέξοδο.

Κακή ποιότητα αέρα: Οι ρύποι από καλοριφέρ, τζάκια ή σόμπες συσσωρεύονται.

Αυξημένα μικρόβια και ιούς: Ο σταθερός αέρας γίνεται η χαρά των μικροβίων.

Ένας σωστά αεριζόμενος χώρος μειώνει αυτά τα προβλήματα και σε βοηθάει να έχεις ένα πιο υγιεινό περιβάλλον.

Πώς να αερίζεις το σπίτι σου σωστά;

Γρήγορος και έντονος αερισμός:

Το μυστικό είναι να αερίζεις το σπίτι σου έντονα αλλά για λίγο. Άνοιξε όλα τα παράθυρα για 5-10 λεπτά, δύο με τρεις φορές την ημέρα. Έτσι, ο αέρας ανανεώνεται γρήγορα χωρίς να κρυώσει πολύ το σπίτι.

Διαμπερής αερισμός:

Αν έχεις τη δυνατότητα, δημιούργησε ρεύμα ανοίγοντας παράθυρα σε αντίθετες πλευρές του σπιτιού. Ο διαμπερής αερισμός διώχνει γρήγορα τον στάσιμο αέρα και αντικαθιστά τον με καθαρό.

Προσοχή στις ώρες αερισμού:

Απόφυγε να αερίζεις τις ώρες που κάνει πολύ κρύο ή έχει υγρασία έξω. Οι καλύτερες ώρες είναι το πρωί, όταν ο ήλιος έχει αρχίσει να ζεσταίνει την ατμόσφαιρα.

Αερισμός ανά δωμάτιο:

Δώσε προσοχή στα δωμάτια που συγκεντρώνουν υγρασία, όπως η κουζίνα και το μπάνιο. Αέριζέ τα αμέσως μετά το μαγείρεμα ή το ντους.

Επιπλέον tips για καλύτερη ποιότητα αέρα:

Χρησιμοποίησε αφυγραντήρα: Αν το σπίτι σου έχει υψηλή υγρασία, ένας αφυγραντήρας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.

Φρόντισε τη μόνωση: Ένα καλά μονωμένο σπίτι διατηρεί τη ζέστη, επιτρέποντάς σου να αερίζεις χωρίς να φοβάσαι την απώλεια θερμότητας.

Καθάρισε φίλτρα καλοριφέρ και κλιματιστικών: Τα καθαρά φίλτρα βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα για αυτό φρόντισε να βάζεις σχετικές ειδοποιήσεις ώστε να μην ξεχνάς τον καθαρισμό τους.

Φυτά εσωτερικού χώρου: Ορισμένα φυτά, όπως η αλόη και η σανσιβέρια, μπορούν να καθαρίσουν φυσικά τον αέρα.

Πόσο συχνά να αερίζεις το σπίτι σου;

Η συχνότητα εξαρτάται από το μέγεθος του σπιτιού, την ποσότητα υγρασίας και τη χρήση των χώρων. Γενικά:

Δύο με τρεις φορές την ημέρα για 5-10 λεπτά αρκούν για την καθημερινή ανανέωση του αέρα.

Σε περιπτώσεις υψηλής υγρασίας, πρόσθεσε μία ή δύο επιπλέον φορές.

Ο αερισμός είναι απαραίτητος, ακόμη και τον χειμώνα. Με λίγη προσοχή στον τρόπο και τον χρόνο που αερίζεις, μπορείς να έχεις ένα καθαρό, υγιεινό και ζεστό σπίτι. Μην αφήνεις το κρύο να σε αποθαρρύνει – η ποιότητα του αέρα που αναπνέεις αξίζει και με το παραπάνω την προσπάθεια.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v