Σεισμός στη Σαντορίνη: Τουρίστες σε αναβρασμό, πτήσεις και καράβια sold out

Μαζικό κύμα φυγής τουριστών και κατοίκων της Σαντορίνης τις τελευταίες μέρες λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται στο νησί.

Σεισμός στη Σαντορίνη: Τουρίστες σε αναβρασμό, πτήσεις και καράβια sold out

Μετά από μια σειρά ισχυρών σεισμικών δονήσεων που έπληξαν τη Σαντορίνη τις τελευταίες ώρες, η ανησυχία και ο φόβος έχουν κυριεύσει τους κατοίκους και τους τουρίστες του νησιού. Οι εικόνες που καταφθάνουν από το νησί είναι ενδεικτικές της κατάστασης: τεράστιες ουρές έχουν σχηματιστεί έξω από τα ταξιδιωτικά γραφεία, ενώ τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν εξαντληθεί.

Οι τιμές των εισιτηρίων έχουν εκτοξευθεί, με τα αεροπορικά εισιτήρια χωρίς επιστροφή να φτάνουν έως και τα 200 ευρώ, ενώ τα εισιτήρια για το καράβι αγγίζουν τα 59 ευρώ. Παρά τις υψηλές τιμές, η ζήτηση παραμένει αυξημένη, καθώς οι τουρίστες προσπαθούν να φύγουν από το νησί το συντομότερο δυνατό.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι το Blue Star CHIOS αναχώρησε για τον Πειραιά τα ξημερώματα με 1.100 άτομα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία έχουν εγκαταλείψει τη Σαντορίνη.

Την ίδια στιγμή, νέα σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στον θαλάσσιο χώρο κοντά στην Αμοργό, εντείνοντας την ανησυχία για το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού.

Οι κάτοικοι και οι τουρίστες της Σαντορίνης παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις, ενώ οι αρχές καλούνται να λάβουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης και την ασφάλεια των πολιτών. Την ίδια στιγμή έχουν γίνει συστάσεις σε ξενοδόχους και κατοίκους του νησιού να αδειάσουν τις πισίνες τους. Ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Ευθύμης Λέκκας μίλησε στην ΕΡΤ επί του θέματος δηλώνοντας ότι: «στη Σαντορίνη υπάρχει μία δόμηση η οποία έγινε τις τελευταίες δεκαετίες και είναι στα όρια του δημόσιου κτήματος, μέσα στην καλδέρα. Είχα κάνει μια χαρτογράφηση το 2002 για το όριο της δημόσιας περιουσίας στη Σαντορίνη και από το 2002 μέχρι τώρα, ειδικά τις περασμένες δεκαετίες, αυτό το όριο είχε καταστρατηγηθεί. Είναι κτίσματα επικρεμάμενα μέσα στην καλδέρα. Οι πισίνες ειδικά είναι μία κατασκευή που δεν μπορούμε να υπολογίσουμε».

«Το νερό δεν είναι ένα σταθερό σώμα που μπορούμε να υπολογίσουμε την παραμόρφωσή του και να βγάλουμε συμπεράσματα και να δώσουμε τις απαραίτητες λύσεις. Μία μικρή πισίνα έχει βάρος τουλάχιστον 10 τόνων μέσα σε μία μορφολογική συνέχεια που ενισχύει τις σεισμικές βλάβες κατά 170%», πρόσθεσε. «Συνεπώς η αποφόρτιση όλου αυτού του βάρους από την καλδέρα θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα και για τις ίδιες τις κατασκευές και για τις κολυμβητικές δεξαμενές που είναι επικρεμάμενες πάνω στην καλδέρα» σημείωσε συμπερασματικά ο κ. Λέκκας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v