Το Τανίνη Αγάπη Μου δεν είναι το wine bar που έχεις συνηθίσει
Ντόπια κρασιά από μικρούς παραγωγούς, μια υπόγεια κάβα για να τα πιείς και φοβερά πλατό τυριών και αλλαντικών για να τα συνοδεύσεις. Η Τανίνη δεν είναι ένα ακόμα wine bar της σειράς.
Ντόπια κρασιά από μικρούς παραγωγούς, μια υπόγεια κάβα για να τα πιείς και φοβερά πλατό τυριών και αλλαντικών για να τα συνοδεύσεις. Η Τανίνη δεν είναι ένα ακόμα wine bar της σειράς.
Wine bar στην Αθήνα θα βρεις πολλά, όμως από ένα σημείο και μετά αυτά που πραγματικά ξεχωρίζουν είναι ελάχιστα. Ένα εξ’ αυτών θα το βρεις στη Μεθώνης, γωνία με Ιπποκράτους, πίσω από μια στάση λεωφορείου.
Το Τανίνη Αγάπη Μου, πέρα από όμορφη ονομασία είναι ένα wine bar με ολοδικό του χαρακτήρα που ξεφεύγει από τις αυστηρές νόρμες της κατηγορίας του. Είναι κάβα, είναι και (wine)bar, είναι και χώρος για οινο-γευσιγνωσίες αλλά το βασικότερο ένας χώρος για κάθε λάτρη του κρασιού, αλλά και για εκείνους που θέλουν να εξερευνήσουν τον ελληνικό αμπελώνα μέσα από σπιρτόζικες ετικέτες.
Ανάμεσα σε βιβλιοπωλεία, παραδοσιακά κουτούκια, γκαλερί και κτίρια ιστορικής αρχιτεκτονικής σημασίας, η νέον ταμπέλα του σε υποδέχεται σε έναν χώρο που θυμίζει DIY εργαστήρι, με ξύλινους πάγκους, πολύχρωμα σκαμπό και όμορφα φυτά εσωτερικού χώρου από τη γειτονικό κατάστημα Kopria.
Ακριβώς δίπλα, με ξεχωριστή είσοδο στη Μεθώνης, η υπόγεια κάβα του φιλοξενεί οινογνωσίες, αλλά και μερικά τραπέζια για να κάτσεις, λειτουργώντας έτσι ως δεύτερος χώρος μαγαζιού και, αν μας ρωτάς, πολύ πιο ενδιαφέρων. Δεκάδες φιάλες κρασιών στολίζουν τον τοίχο, φτιάχνοντας ένα ιδιαίτερο διακοσμητικό με ουσιώδη χαρακτήρα – κάποια από αυτά τα κρασιά μπορεί και να προορίζονται για εσένα, ενώ από το πικάπ παίζουν συνήθως feelgood μελωδίες σε χαμηλή ένταση.
Στη λίστα του Τανίνη θα βρεις περί τις 120 ετικέτες φυσικών κρασιών, ροζέ, λευκών, κόκκινων και πορτοκαλί, από ανεξάρτητους Έλληνες παραγωγούς με οικολογικές πρακτικές καλλιέργειας όπως βιολογικούς ή βιοδυναμικούς αμπελώνες και ελάχιστες παρεμβάσεις κατά την διάρκεια της οινοποίησης.
Ο κατάλογος είναι τεράστιος και είναι σίγουρο πως θα χαθείς ανάμεσα σε ονομασίες και – άγνωστα- οινοποιεία. Μη φοβού. Αφ’ ενός έχεις έναν χάρακα για να μη χάνεται το βλέμμα, αφ’ ετέρου οι σομελιέ του μαγαζιού θα σε κατατοπίσουν πλήρως για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει.
Ροζακί του Τσικριώνη, Μαυροθήρικο του Πάτοινος, Κοτσιφάλι του Αορί, Μαντηλάρι του Στυλιανού, Βοστιλίδι των Βούρβουλων, Άσπρο Ποταμίσι του Κτήμα Καλαθάς και πολλά ακόμα άγνωστα ποικιλιών ξεδιπλώνονται στον κατάλογο, παρέα με πιο δημοφιλείς ποικιλίες και οινοποιεία, τα οποία ανανεώνονται κάθε εβδομάδα και σερβίρονται σε ποτήρι στα 75, 150ml ή σε φιάλη, σε αρκετά λογικές τιμές που ξεκινούν από 4,5€ το ποτήρι.
Στο μενού, βρεις από λαχταριστά παραδοσιακά τυριά και αλλαντικά επίσης από ντόπιους παραγωγούς, όπως αγελαδινό βολάκι Άνδρου (6,50€), chorizo Θράκης (6,50€), προσούτο πρόβειο Αττικής (7,50€), λούντζα Πέλλας (7,50€), μυζήθρα πρόβεια Κεφαλλονιάς (6€), αλλά και κάποιες επιλογές σε ιδιαίτερως νόστιμα πιάτα, όπως καρπάτσιο τσιπούρας με αυγοτάραχο, τσίλι και άνηθο (12,50€) και μαρουλοντολμάδες με κιμά μοσχαριού, κόκκινη κολοκύθα και σταφίδες (10€).
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στο φοβερό προζυμένιο ψωμάκι τους που προμηθεύονται από τον εξαιρετικό φούρνο των Ιλισίων, Τρομερό Παιδί και είναι όντως… τρομερό και απαραίτητη προσθήκη σε κάθε πλατό τυριών ή/και αλλαντικών αλλά και μαζί με καπνιστό χέλι, τυρί κρέμα και αυγά σολωμού (8,50€).
Συχνά διοργανώνουν γευσιγνωσίες/οινογνωσίες που ανακοινώνονται στη σελίδα τους στο Instagram, https://www.instagram.com/tanini_agapi_mou/ και περιλαμβάνουν δοκιμές συγκεκριμένων γηγενών ποικιλιών, τυφλές δοκιμές, παρουσιάσεις αρχαίων ελληνικών ποικιλιών και wine pairing με one off μενού.
Το Τανίνη είναι ανοικτό καθημερινά και Σαββατοκύριακα 16.00 με 1.00 και η κράτηση είναι απαραίτητη.