Στο Felicita στο Ρουφ η ευτυχία είναι ένα ποτήρι κρασί… και ένα σεβίτσε
Κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα, κοκτέιλ για βραβείο και γεύσεις να γλείφεις τα δάχτυλά σου φέρνουν την ευτυχία… στο Ρουφ.
Κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα, κοκτέιλ για βραβείο και γεύσεις να γλείφεις τα δάχτυλά σου φέρνουν την ευτυχία… στο Ρουφ.
Ποιος θα το έλεγε πως η ευτυχία θα κρυβόταν σε ανύποπτο δρομάκι γειτονιάς λίγο παραπέρα από το Γκάζι; Το Felicita, που πρωτοάνοιξε τις πόρτες του το καλοκαίρι του 2023, είναι –και το λέμε με το χέρι στην καρδιά– το πιο φαν wine bar αυτή τη στιγμή στην Αθήνα. Χωρίς στησίματα, χωρίς πλήθη τουριστών και ψηφιακών νομάδων να το κατακλύζουν, χωρίς κανενός είδους επιτήδευση να πλανάται στον αέρα. Με την κεφάτη, παρεΐστικη ατμόσφαιρα που λείπει συχνά από τα νέα στέκια του κέντρου, το Felicita είναι πρωτίστως μπαρ –κι ας ειδικεύεται στο κρασί, κι ας έχει και καλό φαγητό.
Όσο ακόμα οι βραδινές ψύχρες δεν πτοούν τους πιο θερμόαιμους από εμάς, τα τραπεζάκια έξω γεμίζουν –και βουίζουν. Οι υπόλοιποι όμως χαιρόμαστε που φθινοπώριασε, γιατί ο εσωτερικός χώρος είναι ακόμα ομορφότερος: Με τις πέτρινες λεπτομέρειες στους τοίχους του και τα ροζουλί σκαμπό στη μεγάλη μπάρα, τον 70s καναπέ στο βάθος και τα μαρμάρινα τραπεζάκια με τις καρέκλες που θυμίζουν εκείνες του σχολείου, αλλά στο αναπαυτικότερο, σε κάνει να νιώθεις οικεία ζεστασιά με το που βρεις την θέση σου. Βοηθά και η υπερκεφάτη μουσική, που είναι αρκετά δυνατά ώστε να μην περνά απαρατήρητη, αλλά όχι τόσο ώστε να μην μπορείς να κουβεντιάσεις, και το σέρβις, που είναι χαλαρό και κεφάτο.
Και έφτασε η ώρα να περάσουμε στα σημαντικά, τουτέστιν να σε ξεναγήσουμε στον (πολυσέλιδο) κατάλογο, ξεκινώντας από το τι πίνουμε εδώ. Φανταστικά κοκτέιλ καταρχάς, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται στα 9€ για τα aperitivo και στα 11€ για τα best seller negroni και τα classics with a twist. Από τα πρώτα αγαπήσαμε το γλυκόξινο The Life Aquatic με μαστίχα Roots, τσίπουρο O Purist, cordial μπύρας, αγγούρι, βασιλικό, λεμονάδα ελιάς Le Tribute και φρεσκοστυμμένο χυμό λεμόνι. Από τα Negroni, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις το Coconut με Martini Italian Bitter αρωματισμένο με βούτυρο καρύδας και αμύγδαλα, ρούμι Havana 3 Años, βερμούτ Casoni, λικέρ Mahina Coconut Rhum και αφρό περγαμόντο. Αν δεν κατάλαβες ήδη ότι εδώ έχει γίνει σοβαρή δουλειά, θα κλείσουμε την τριπλέτα των προτάσεων με ένα παραλλαγμένο Side Car, με κονιάκ Martell, Pierre Ferrand dry curacao, cordial περγαμόντου-λεμονόχορτου, φρεσκοστυμμένο χυμό λεμόνι και ζάχαρη αρωματισμένη με φλούδες περγαμόντου-έρωντα.
Επειδή βέβαια το Felicita τιμά εξίσου τους δύο τίτλους του, και του aperitivo και του wine bar, εκλεκτή είναι και η λίστα κρασιών, με πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις του ελληνικού αμπελώνα –κάποιες γνώριμες κι αγαπημένες, κάποιες ασυνήθιστες και ευχάριστα ξαφνιαστικές. Εμείς ήπιαμε ένα υπέροχο ροζέ Monoceros 2023 από το Οινοποιείο Ντουράκη στα Χανιά, Grenache rouge με λιάτικο (28€ η φιάλη, αν προτιμάς σερβίρεται και σε ποτήρι στα 6€). Γενικώς οι τιμές είναι καλές, στο εύρος 25€-35€ παίζουν οι περισσότερες φιάλες, από 6€ ξεκινούν τα ποτήρια.
Και τι τρώμε εδώ; Αναλόγως την διάθεση και την πείνα, έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε συνοδευτικά για το κρασί σου, ή κανονικότατο γεύμα. Στην πρώτη περίπτωση, θα βρεις ωραία την κλασική επιλογή των πλατό τυριών και αλλαντικών, και ακόμα ωραιότερα τα τσικέτι (chiccheti ιταλιστί) που μοιάζουν σαν μεγαλούτσικες μπρουσκέτες, γαρνιρισμένες με όμορφα πραγματάκια: Σκέψου σαλάμι αέρος, κατίκι Δομοκού και πράσινη πιπεριά, ή καπνιστό χοιρινό Μελιγαλά, γραβιέρα Μεσσηνίας και μαρμελάδα εποχής, ή χειροποίητη κρέμα μελιτζάνας και φουντούκι. Τιμές, στα 3€ το ένα, ή 15€ για έναν συνδυασμό με 6 διαφορετικά.
Αν πάλι η πείνα είναι μεγάλη, ή θεωρείς πως το τσιμπολόγημα είναι για τους φλώρους, συνεχίζεις ακάθεκτος/η με ένα ονειρεμένο σεβίτσε φαγκρί (14€) με γάλα τίγρης, πίκλα εσαλότ, καλαμπόκι, λάδι άνηθου και τσιπς γλυκοπατάτας, το καρπάτσιο ελληνικού μόσχου (12€) με κρέμα παρμεζάνας, σάλτσα βέρντε, πίκλα σιναπόσπορου και στραγάλι, φανταστικές τηγανιτές πατάτες (7€) με βίγκαν μαγιονέζα και σχοινόπρασο και ωραία ζυμαρικά (14€) με πέστο από πιπεριά Φλωρίνης, βολάκι Άνδρου και ρόκα. Μεγάλο σουξέ του καταλόγου ακούμε πως είναι το ψητό θράψαλο (15€) με φρέγκολα, σάλτσα ντομάτας και μυρωδικά, που επιφυλασσόμαστε να δοκιμάσουμε την επόμενη φορά.