Πάμε για κρασιά και τσιμπολόγημα σε Μοναστηράκι, Θησείο, Κουκάκι
Μερικά από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας συγκεντρώνονται σε τρεις από τις ωραιότερες γειτονιές του κέντρου. Φύγαμε για κρασάκια και τσιμπολογήματα;
Μερικά από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας συγκεντρώνονται σε τρεις από τις ωραιότερες γειτονιές του κέντρου. Φύγαμε για κρασάκια και τσιμπολογήματα;
Τα αγαπάμε, ως γνωστόν, τα wine bar του κέντρου, ειδικά αυτές τις μέρες που μοιάζει σαν να μπαίνει η άνοιξη και αποτολμάμε δειλά δειλά να πιάσουμε τα πρώτα τραπεζάκια έξω για να τσιμπολογήσουμε ποικιλίες εκλεκτών τυριών και αλλαντικών, ή και κανονικότατα πιάτα, ενώ τσουγκρίζουμε τα κρασιά μας. Ακολούθησέ μας, σε μερικά από τα καλύτερα wine bar στο Κουκάκι, το Θησείο και το Μοναστηράκι.
BoBo
Α. Ζίννη 36, Κουκάκι, τηλ: 21 0924 4244
Είναι και μποέμ, είναι και μπουρζουά, εξ ου και το όνομά του από τα αντίστοιχα αρχικά. Βγάζει τραπεζάκια έξω στο φαρδύ πεζοδρόμιο της Αναστασίου Ζίννη, έχει κι έναν σούπερ ατμοσφαιρικό εσωτερικό χώρο για τα βράδια που κάνει ακόμα ψύχρα. Η λίστα του αριθμεί ούτε λίγο ούτε πολύ 130 ετικέτες, οι 30 εξ αυτών σε ποτήρι. Πρωταγωνιστεί βέβαια ο ελληνικός αμπελώνας, υπάρχουν όμως και διεθνείς επιλογές. Συνοδεύεις αν θέλεις με ένα άκρως δημιουργικό μενού, που περιλαμβάνει εκτός από ενδιαφέρουσες κοπές τυριών και αλλαντικών, και προτάσεις σαν το μοσχαρίσιο carpaccio με καπνισμένο ελαιόλαδο και μαγιονέζα αρωματισμένη με μαύρο σκόρδο, ή την Pinsa με κολοκύθι, ξινομυζύθρα και φυστίκι Αιγίνης. Οι τιμές των ποτηριών ξεκινούν από 5€. Αναλυτικό μενού εδώ.
Vintage
Μητροπόλεως 66-68, Μοναστηράκι, τηλ.: 213 0296570
Μία από τις μεγαλύτερες λίστες κρασιών που θα δεις ποτέ σου, περιλαμβάνει περισσότερες από 600 ετικέτες, οι περισσότερες εκ των οποίων σερβίρονται και σε ποτήρι, και έχει κάνει το Vintage διάσημο σε όλη την Αθήνα. Στο δε μενού του φαγητού φιγουράρουν νοστιμιές όπως η φάβα με λάδι τρούφας και μανιτάρια Shimeji, τα σουτζουκάκια που τυλίγονται σε tacos και σερβίρονται με ντιπ γιαουρτιού, και το σιγομαγειρεμένο μοσχαράκι από την Θράκη σε σάλτσα ντομάτας με παλαιωμένο ρύζι μπασμάτι, γιαούρτι και ρόδι. Οι τιμές για το ποτήρι κρασί ξεκινούν από τα 6,50€. Αναλυτικά το μενού εδώ και η λίστα κρασιών εδώ.
Heteroclito
Φωκίωνος 2 και Πετράκη, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3239406
Κλασικό και αγαπημένο γωνιακό οινο-στέκι στο Μοναστηράκι, το μικρούλι Heteroclito απλώνει τα τραπεζάκια του στον πεζόδρομο και μας σερβίρει περισσότερες από 200 ετικέτες, με ιδιαίτερη προτίμηση στα λεγόμενα natural wines, ήπιας καλλιέργειας και οινοποίησης. Οι ετικέτες που σερβίρονται σε ποτήρι αλλάζουν κάθε πρώτη του μηνός, για να δοκιμάζεις νέες (και πάντα ωραίες) κάθε φορά που έρχεσαι. Τα πλατό ελληνικών τυριών και αλλαντικών τα συνοδεύουν άψογα, ενώ από το μενού ξεχωρίζουμε επίσης το Μουταμπάλ, που είναι η λιβανέζικη εκδοχή της μελιτζανοσαλάτας και τον ετερόκλητο ντάκο, με προζυμένιο ψωμί, αιγοπρόβειο τυρί Πρέτζα Ζακύνθου, ντομάτα, κάπαρη και ελαιόλαδο. Οι τιμές των ποτηριών ξεκινούν από 5,50€. Αναλυτικό μενού εδώ.
Caravin
Ακάμαντος 11, Θησείο, τηλ: 2114003962
Στιλάτο, μίνιμαλ εσωτερικό που φλερτάρει με το βιομηχανικό design, και τραπεζάκια που απλώνονται έξω όσο παίρνει να καλοκαιριάζει, κάνουν το Caravin ένα από τα αγαπημένα μας στέκια στο Θησείο. Στη λίστα του περιλαμβάνονται περί τις 150 ετικέτες, οι 40 από αυτές και σε ποτήρι, ενώ στα του φαγητού συστήνουμε ανεπιφύλακτα τους ρεβυθοκεφτέδες με κρέμα πατάτας και φυστικοβούτυρο, το σπετσοφάι με πουρέ από γίγαντες φούρνου, τη σαλάτα με φακές, πληγούρι, ντοματίνια, μανταρίνι, αμύγδαλα και φέτα, και το κοκκινιστό αρνάκι γάλακτος με μακαρούνες και ξηρή μυζήθρα από την Κρήτη. Οι τιμές για τα ποτήρια ξεκινούν από 5€.
Manouka
Ερμού 46, τηλ: 21 0324 1814
Απολαμβάνει φανταστική θέα στην Ακρόπολη από την ταράτσα του, στον 7ο όροφο του ξενοδοχείου Utopia, η οποία κλείνει με τζαμαρίες για να μην την στερούμαστε ούτε τους χειμώνες. Έχει μια σούπερ ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών αφιερωμένη στον ελληνικό αμπελώνα, με περισσότερες από 100 ετικέτες σε ποτήρι. Στο μενού του φαγητού, θα βρεις Ceviche λαυράκι με γάλα τίγρη και καλαμπόκι Aji Rocoto, μελωμένα μανιτάρια φούρνου με λεμονοθύμαρο, πίτσα με χοιρινό λαιμό και γκοργκοντζόλα, και φανταστικά burger σαν το Surf N turf, με μοσχαρίσιο μπιφτέκι 150γρ, γαρίδες, γλυκόξινη μαγιονέζα καψαλισμένη. Το ποτήρι κρασί ξεκινά από τα 6€. Αναλυτικό μενού εδώ.
Agape
Ηρακλειδών 21-23, Θησείο, τηλ.: 21 1750 5418
Στεγάζεται σε ένα από τα πολλά πανέμορφα νεοκλασικά της Ηρακλειδών, βγάζει όμως και τραπεζάκια στον πεζόδρομο για να χαζεύεις την περαντζάδα καθώς απολαμβάνεις γεύσεις όπως η burrata με πέστο ρόκας, ροδάκινο και φιστίκι Αιγίνης, τα νιόκι πατάτας με καπνιστό χοιρινό, κολοκύθι και αρακά, το ceviche από φαγκρί με τσίλι, ξινόμηλο, κόλιανδρο, εσπεριδοειδή και πράσινο curry. Η λίστα κρασιών έχει ιδιαίτερη αδυναμία στον ελληνικό αμπελώνα, χωρίς να λέει όχι και σε κάποιες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ξένες ετικέτες, με πολλές από αυτές να σερβίρονται και σε ποτήρι. Οι τιμές τους ξεκινούν από τα 4€.
Monk
Καρόρη 4, Μοναστηράκι, τηλ: 210 3211117
Σου το έχουμε ξαναπεί πως αυτή εδώ είναι μια από τις αγαπημένες μας ταράτσες του κέντρου, και λόγος αρκετός για να ανυπομονούμε να καλοκαιριάσει. Ωραίο και ατμοσφαιρικό είναι βέβαια και το εσωτερικό του, το δε δυνατό χαρτί είναι η λίστα κρασιών που περιλαμβάνει περισσότερες από 200 ετικέτες από 18 διαφορετικές χώρες, όλες σερβιρισμένες και σε ποτήρι χάρη στην τεχνική Coravin, η οποία επιτρέπει τη δοκιμή του κρασιού χωρίς την αφαίρεση του φελλού από το μπουκάλι. Εννοείται βέβαια πως και ο ελληνικός αμπελώνας δίνει δυναμικό παρών, ενώ στο μενού του φαγητού θα βρεις προτάσεις όπως μπρουσκέτες με ξεψαχνισμένο μοσχάρι, chevre και λάδι τρούφας, καρπάτσιο μόσχου με μους αβοκάντο, πίτσα με προσούτο, ρόκα και flakes παρμεζάνας, τατάκι τόνου με τρίχρωμη κινόα και σαλάτα από φύκια wakame και λουκουμάδες γαρίδας με καραμελωμένα κρεμμύδια. Οι τιμές για το ποτήρι κρασί ξεκινούν από 4€.