Νέα και παλιά wine bar για καλά κρασιά
Από το Σύνταγμα στα Πετράλωνα, και από εκεί στο Κουκάκι και στον Πειραιά, 10 από τα καλύτερα wine bar της πόλης μας κακομαθαίνουν με καλά κρασιά.
Από το Σύνταγμα στα Πετράλωνα, και από εκεί στο Κουκάκι και στον Πειραιά, 10 από τα καλύτερα wine bar της πόλης μας κακομαθαίνουν με καλά κρασιά.
Καλά τα σεμινάρια, τα αφιερώματα και οι ξεναγήσεις σε οινοποιεία, αλλά –κακά τα ψέματα– τους περισσότερους από εμάς τα wine bar μας έμαθαν να πίνουμε κρασιά: Να επιλέγουμε, να δοκιμάζουμε, να τα ταιριάζουμε με φαγητό ή και μεταξύ τους, να έχουμε μια γενική ιδέα τι μας αρέσει και τι όχι. Μέσα σε –πόσο;– μια δεκαετία, τα wine bar εξελίχθηκαν από πρωτότυπη, νεωτεριστική ιδέα σε σημεία συνάντησης, σε κλασικές επιλογές βραδινής, ή και απογευματινής, εξόδου. Γι’ αυτό ανοίγουν διαρκώς καινούρια. Γι’ αυτό, και επίσης επειδή τα αγαπάμε.
Oinoscent
Βουλής 45-47, Σύνταγμα, τηλ.: 21 0322 9374
Ήταν ένας από τους πρώτους διδάξαντες, εξ ου και του ανήκει δικαιωματικά η πρώτη θέση στην (κατά τα άλλα μη αριθμημένη) λίστα μας. Η κάβα του αυτή τη στιγμή ξεπερνά τις χίλιες ετικέτες κρασιών από την Ελλάδα και τον κόσμο, πολλές εκ των οποίων σε ποτήρι (από 5,50€), η δε κουζίνα εμπνέεται από την ελληνική παράδοση για να φτιάξει ένα surf ‘n’ turf μενού με προτάσεις σαν τον κιτρινόπτερο τόνο με ajo blanco, φρέσκα σύκα, αντζούγιες από την Κανταβρία και κόκκινα κρεμμύδια. Δες το όλο αναλυτικά εδώ. https://www.oinoscent.gr/food
Paleo
Πολυδεύκους 39, Πειραιάς, τηλ.: 210 4125204
Έφερε το κρασί στο λιμάνι, σε έναν υπέροχο χώρο που ήταν άλλοτε αποθήκη, και πηγαίνει τώρα ακάθεκτο για την πρώτη του δεκαετία –πρωτοάνοιξε το 2016. Έχει στις καρέκλες του ονόματα οινοπαραγωγικών περιοχών, όλες τους από τα ταξίδια του ιδιοκτήτη του, σομμελιέ Γιάννη Καϋμενάκη, και στην κάβα του πάνω από 10.000 φιάλες κρασιών απ’ όλο τον κόσμο. Το μενού είναι μικρό αλλά θαυματουργό, και επίσης ταξιδιάρικο, με τα ονόματα των τόπων μπροστά από κάθε πιάτο (π.χ. Σικελία: Καπονάτα μελιτζάνες με ελαιόλαδο και ντομάτα, Αμοργός: Μυλοκόπι με ντομάτα και πατάτες, Ούμπρια: Κότσι χοιρινό στη γάστρα) και τα ποτήρια ξεκινούν από 5,50€.
Τανίνη αγάπη μου
Ιπποκράτους 91 & Μεθώνης, Εξάρχεια, τηλ.: 2111150145
Μπήκε πριν από μερικά χρόνια στις ζωές μας, για να μας δείξει πώς γίνεται ένα wine bar σούπερ χαλαρό, φάνκι και παρεΐστικο, με μια λέξη εξαρχειώτικο προτού τα Εξάρχεια αποκτήσουν μπραντσάδικα και ψηφιακούς νομάδες. Διαθέτει αυτή τη στιγμή περισσότερες από 100 ετικέτες από όλες τις ελληνικές ποικιλίες, με έμφαση στα φυσικά κρασιά από βιολογικούς και βιοδυναμικούς αμπελώνες. Με μια πρώτη ματιά που θα δεις τη λίστα τους θα ζαλιστείς, με την δεύτερη θα ενθουσιαστείς. Μην φοβάσαι, δεν θα χαθείς, θα σου εξηγήσουν τα πάντα και θα σου συστήσουν το επόμενο αγαπημένο σου κρασί. Οι τιμές στα ποτήρια ξεκινούν κι εδώ από 5,50€ ενώ για να τα συνοδεύσεις θα βρεις νόστιμα τσιμπολογήματα σαν τις πίνσες, τις μπρουσκέτες και τις ποικιλίες ελληνικών τυριών και αλλαντικών.
Heteroclito
Φωκίωνος 2
Από τα παλαιότερα, λαοφιλέστερα και συμπαθητικότερα wine bar αυτής εδώ της πόλης, το Heteroclito πρωτοάνοιξε τις πόρτες του το 2012. Στη λίστα του συναντάμε περισσότερες από 200 ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα, με έμφαση σε κρασιά όπου ακολουθήθηκαν ήπιες μέθοδοι καλλιέργειας και οινοποίησης (natural wines) ενώ οι επιλογές που σερβίρονται και σε ποτήρι (από 5,50€) αλλάζουν την πρώτη μέρα κάθε μήνα, για να έρχεσαι να ξανάρχεσαι και να μη βαριέσαι ποτέ. Πλατό ελληνικών τυριών και αλλαντικών, αλλά και προτάσεις από την κοσμαγάπητη Feyrouz σαν το χούμους παντζαριού και το μουταμπάλ, την λιβανέζικη εκδοχή της μελιτζανοσαλάτας, τα συνοδεύουν αριστοτεχνικά. Αναλυτικό μενού εδώ.
Junior Does Wine
Μαιάνδρου 5, Ιλίσια, τηλ.: 21 0722 2883
Όταν ακόμα η γειτονιά του δεν είχε εξελιχθεί στη νέα χοτ πιάτσα της Αθήνας, το Junior Does Wine άπλωνε τραπεζάκια έξω και μας ανέβαζε στο κόζι πατάρι του για πιο πριβέ βραδιές. Ακάθεκτο συνεχίζει μέχρι σήμερα να μας σερβίρει πάνω από 60 ετικέτες κρασιών του ελληνικού και διεθνούς αμπελώνα, καμιά 15αριά από αυτές και σε ποτήρι (από 4€) παρέα με πεντανόστιμα συνοδευτικά σαν τις ποικιλίες ψαγμένων τυριών και αλλαντικών, τις μπρουσκέτες και τα ανοιχτά σάντουιτς, και τα τυρομπαλάκια που καίνε καρδιές και κάνουν γκραν σουξέ σχεδόν σε κάθε τραπέζι. Έλα νωρίς, μετά τις 21.00 επικρατεί το αδιαχώρητο, κι αυτό μόνο καλά πράγματα λέει για την φιλοσοφία και την επιτυχία του.
Επτά Μάρτυρες
Μεναίχμου 3Β, Νέος Κόσμος, τηλέφωνο δεν έχει, μόνο online κρατήσεις
Συνεχίζοντας στην κατηγορία «wine bar που έκαναν τις γειτονιές τους προορισμούς», οι Επτά Μάρτυρες είναι αυτή τη στιγμή ένα από τα δημοφιλέστερα στέκια της Αθήνας –που σημαίνει ότι μέρες και ώρες αιχμής θα χρειαστείς οπωσδήποτε κράτηση. Παντρεύει την φιλοσοφία του wine bar με αυτήν του βολιώτικου τσιπουράδικου, σερβίροντας περισσότερες από 100 ετικέτες κρασιών από τον εγχώριο και διεθνή αμπελώνα, με τη λίστα των ποτηριών (από 5€) να ανανεώνεται συχνά. Στον κατάλογο θα βρεις και αρκετές επιλογές σε μεζέδες: φάβα, σαγανάκι κεφαλογραβιέρας, ξιδάτη πιπεριά, καρπάτσιο και άλλα πολλά κι ωραία, σε τιμές που ξεκινούν από 5€ το πιάτο.
Wine is Fine
Βύσσης 6, Μοναστηράκι, τηλ: 210 3230304
Ανάμεσα στο πομολάδικα της μικρούλας οδού Βύσσης, δύο Γάλλοι και ένας Έλληνας σεφ άνοιξαν αυτό το γουστόζικο και ολίγον χίπστερ wine bar, που απλώνει τραπεζάκια με ρετρό λευκά τραπεζομάντιλα στον πεζόδρομο, και δεν κάνει κρατήσεις. Στην κάβα του συναντάμε περίπου 80 ετικέτες, μεταξύ των οποίων φυσικά κρασιά από κάθε γωνιά του κόσμου, με ιδιαίτερη αγάπη στον ελληνικό και τον γαλλικό αμπελώνα. Τα ποτήρια ξεκινούν από 6€. Το μενού ισορροπεί χαριτωμένα ανάμεσα στη γαλλική και την ελληνική κουζίνα, με επιλογές όπως ρατατούι με φέτα, μοσχάρι ψητό με ταραμά και αμπελοφάσουλα, ή σπαράγγια με αυγά πέστροφας και μουσελίν.
Fellos
Βασιλικής & Κολοκοτρώνη, Μοναστηράκι, τηλ.: 2103231187
Δυο βήματα από την πλατεία Αγίας Ειρήνης, ένα από τα πιο καινούρια wine bar της πόλης στεγάζεται σε ένα παλιό υφασματάδικο, και σερβίρει προσεκτικά επιλεγμένες ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα –φτιάχνει όμως και ενδιαφέροντα spritz (από 6,50€) και τώρα που το σκεφτόμαστε σαν να αργήσαμε λίγο να ανακαλύψουμε στην Αθήνα πόσο ταιριάζουν η φιλοσοφία του wine bar με αυτή της spritzeria. Στα τσιμπολογήματα συναντάμε προτάσεις σαν τη γαρίδα σουβλάκι με ντοματίνια γουακάμε και μπόνζου λεμονιού, και τα τάκος από γύρο μανιταριών με μπαχαρικά, τσίλι και γκουακαμόλε. Ποτήρι κρασί από 5,50€.
Το Κοπερτί
Τριών Ιεραρχών 188, Άνω Πετράλωνα, 2117503084
Σε έναν όμορφο, ρετρομοντέρνο χώρο με μωσαϊκό στο πάτωμα, καρέκλες που θυμίζουν σχολείο και καφέ τουβλάκι στους τοίχους, το Κοπερτί προτείνει ένα μενού που θα μιλήσει στην οινολατρική ψυχή σου: Πολλές και ενδιαφέρουσες ετικέτες από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα σε μπουκάλι και ποτήρι, συνοδεύονται με νοστιμιές που πηγαίνουν πολύ πέρα από τις κλασικές ποικιλίες τυριών-αλλαντικών, και περιλαμβάνουν μπρουσκέτα με τόνο Αλοννήσου, γαρίδες με ντοματίνια και εστραγκόν, χυλοπιτάκι χωριάτικο με καβουρμά ή χωρίς, ρολάκια τυριών με κοπανιστή Σύρου, ανθότυρο και κεφαλοτύρι, και φιλετάκια χοιρινά μαριναρισμένα με πάπρικα, που σερβίρονται με πουρέ σελινόριζας. Τα κρασιά σε ποτήρι ξεκινούν από 5€, τα πιάτα από 6€.
Lost Roots
Ηρακλειδών 30, Θησείο, τηλ.: 21 0345 7644
Απλώνει τραπεζάκια έξω για χάζι στον πεζόδρομο της Ηρακλειδών τα ηλιόλουστα μεσημέρια, και σερβίρει περισσότερες από 200 ετικέτες από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα. Πολλές δυσεύρετες ετικέτες θα σε βάλουν εδώ σε πειρασμό για οινικούς πειραματισμούς, ενώ ιδιαίτερη είναι η αγάπη για τα κρασιά φυσικής οινοποίησης. Το μενού του φαγητού είναι μια ολόκληρη κατηγορία μόνο του, με προτάσεις που περιλαμβάνουν χταπόδι μπρεζέ με ταραμά και κρίταμο, μπέργκερ προβατίνας με καπνιστή γκούντα, γιαούρτι και πικάντικη σάλτσα ντομάτας, και φρέσκα ζυμαρικά με απάκι, πέστο από φουντούκι, ντοματίνια και παρμεζάνα. Το κρασί σε ποτήρι από 6€.