Κατάπαυση πυρός αποφάσισαν Χαμάς και Ισραήλ – τι θα συμβεί τώρα

Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός, με απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς σε αντάλλαγμα για Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Κατάπαυση πυρός αποφάσισαν Χαμάς και Ισραήλ – τι θα συμβεί τώρα

Μετά από 15 μήνες καταστροφικού πολέμου, το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν την Τετάρτη σε κατάπαυση του πυρός που θα σταματήσει τη σύγκρουση στη Γάζα και θα εξασφαλίσει την απελευθέρωση των υπόλοιπων 98 ομήρων που κρατούν οι μαχητές στη Λωρίδα.

Η συμφωνία πολλαπλών σταδίων -με τη μεσολάβηση και την εγγύηση των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ- θα σηματοδοτήσει την πρώτη κατάπαυση του πυρός μετά από μια εκεχειρία διάρκειας μιας εβδομάδας τον Νοέμβριο του 2023. Αναμένεται να αρχίσει να τίθεται σε ισχύ την Κυριακή.

Εάν εφαρμοστεί πλήρως, θα τερματίσει οριστικά τον πόλεμο που ξεκίνησε με την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, κατά του εβραϊκού κράτους.

Πώς θα αρχίσει η κατάπαυση;

Η συμφωνία προβλέπει μια αρχική εκεχειρία έξι εβδομάδων, κατά την οποία και τα δύο μέρη θα σταματήσουν τις μάχες. Ο ισραηλινός στρατός θα αρχίσει να μετακινείται ανατολικά από τα αστικά κέντρα σε όλη τη Γάζα, λέει η συμφωνία, σε αυτό που το Ισραήλ έχει περιγράψει ως «ζώνες ασφαλείας» που θα κρατήσει στην παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων.

Η συμφωνία απαιτεί επίσης από τα ισραηλινά στρατεύματα να εγκαταλείψουν τη βασική οδό, γνωστή ως διάδρομος Netzarim, που χωρίζει το βόρειο τμήμα της Λωρίδας από το νότιο, και να εγκαταλείψουν τα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο εντός 50 ημερών.

Θα επιτραπεί στους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στα σπίτια τους;

Στους κατοίκους της Γάζας θα επιτραπεί να επιστρέψουν σε ό,τι έχει απομείνει από τα σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων που εκτοπίστηκαν από τη βόρεια στη νότια Γάζα κατά τη διάρκεια του πολέμου, ένας πληθυσμός που υπολογίζεται σε εκατοντάδες χιλιάδες.

Η συμφωνία απαιτεί επίσης από το Ισραήλ να επιτρέπει την είσοδο 600 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια κάθε μέρα στο κατεστραμμένο έδαφος, τα μισά από τα οποία θα διατεθούν στη βόρεια Γάζα, όπου οι άνθρωποι έχουν υποφέρει από μεγάλη πείνα, σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές.

Ποιοι όμηροι που κρατούνται στη Γάζα θα απελευθερωθούν;

Για το Ισραήλ, η κρίσιμη νίκη στο πρώτο στάδιο της συμφωνίας είναι η επιστροφή 33 ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών πολιτών, γυναικών στρατιωτών, ατόμων άνω των 50 ετών και τραυματιών.

Ωστόσο, παραμένει ασαφές πόσοι άνθρωποι που πληρούν αυτά τα κριτήρια παραμένουν ζωντανοί, αν και ένας ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι «πολλοί από αυτούς» εξακολουθούν να ζουν.

Βάσει της συμφωνίας, τρεις γυναίκες όμηροι πρόκειται να απελευθερωθούν την Κυριακή, ακολουθούμενες από τουλάχιστον τρεις ακόμη αιχμαλώτους κάθε επτά ημέρες. Το κρίσιμο για το Ισραήλ είναι ότι οι ζωντανοί όμηροι θα απελευθερωθούν πρώτοι και θα ακολουθήσουν οι νεκροί προς το τέλος της περιόδου των έξι εβδομάδων.

Τι γίνεται με τους Παλαιστίνιους κρατούμενους;

Για κάθε πολιτικό όμηρο που απελευθερώνεται, το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να απελευθερώσει 30 Παλαιστίνιους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, με τον αριθμό να αυξάνεται σε 50 Παλαιστίνιους κρατούμενους για κάθε γυναίκα Ισραηλινή στρατιωτικό. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, η έμφαση θα δοθεί στην απελευθέρωση των κατοίκων της Γάζας που έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου αλλά δεν εμπλέκονται στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι που εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης με κατηγορίες για δολοφονίες και τρομοκρατία θα απελευθερωθούν επίσης, ενώ ορισμένοι θα εξοριστούν σε τρίτες χώρες.

Με πληροφορίες από Financial Times, Euro2day

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v