Γκουρμέ βόλτες σε Παγκράτι και Ιλίσια
Την είδαμε γκουρμέ και fine dining και πήγαμε τρέχοντας σε δύο από τις πιο χοτ γαστρονομικές πιάτσες της πρωτεύουσας για να φάμε κάπου καλά στα σίγουρα.
Την είδαμε γκουρμέ και fine dining και πήγαμε τρέχοντας σε δύο από τις πιο χοτ γαστρονομικές πιάτσες της πρωτεύουσας για να φάμε κάπου καλά στα σίγουρα.
Η Αθήνα είναι μια από τις πιο περήφανες γαστρονομικές πρωτεύουσες της Ευρώπης και ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Τα τελευταία χρόνια όμως εκτός από τα παραδοσιακά ταβερνάκια και τα φημισμένα μεζεδοπωλεία της πάνω στα οποία έχτισε το όνομα και τη φήμη της έχει την τύχη να φιλοξενεί στις πιάτσες της κι εξαιρετικές fine dining επιλογές που τιμούν την υψηλή γαστρονομία. Εμείς την είδαμε γκουρμέ κι είπαμε σα σωστοί food lovers να επισκεφθούμε Παγκράτι και Ιλίσια προς χάριν κάποιων εξαιρετικών εστιατορίων στα πέριξ τους.
Cookoovaya
Χατζηγιάννη Μέξη 2, τηλ.: 21 0723 5005
Η Cookoovaya είναι μια από τις πιο γνωστές fine dining επιλογές στα Ιλίσια, που εδώ και χρόνια συγκεντρώνει όσους αγαπούν την υψηλή γαστρονομία και την comfort καλοφαγία. Με συχνές αλλαγές στο μενού της, κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο, παρουσιάζοντας δημιουργικές προτάσεις όπως γαρίδα Κοιλάδας με ντομάτα και πέστο τσουκνίδας, χτένια με γλυκοπατάτα, σέλινο και μπέικον μαύρου χοίρου, κόντρα μοσχάρι Νάξου με μπάμιες τουρσί, κρόκο και φύλλο στα κάρβουνα, καθώς και σιγομαγειρεμένα βοδινά μάγουλα παστιτσάδα με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας και τραγανά πατατάκια. Ο λογαριασμός, μαζί με ένα ποτήρι κρασί, ανέρχεται περίπου στα 50€ ανά άτομο.
Marbella Gastro Bar
Ιβύκου 8, Παγκράτι, τηλ.:21 2107 2157
Απέναντι σχεδόν από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή, το Marbella αφουγκράστηκε πλήρως τα vibes της περιοχής, παρουσιάζοντας –διακοσμητικά μιλώντας- ένα υπέροχο after office gastro bar που έχει όλα τα φόντα να γίνει το νέο σου στέκι.
To τεράστιο τζουκμπόξ που σε υποδέχεται κερδίζει τις εντυπώσεις ακόμη κι από την επιβλητική μπάρα του Marbella ενώ από το μενού του ξεχωρίζουμε τα Hunkar κεφτεδάκια (με χοιρινό και μοσχαρίσιο κιμά, chutney πιπεριάς, αφρό τυριών και πίκλα φινόκιο), το κανταΐφι με παστουρμά (με πιπεριές Φλωρίνης, τυρί φοντίνα, κομπόστα πορτοκαλιού και κραμπλ από φιστίκι), το steak μωβ κουνουπιδιού ( με πικάντικη σάλτσα ξηρών καρπών, πουρέ από ρέβα (είναι το γογγύλι αν δεν το ‘ξερες) και φύτρες σκόρδου) και το αρνί γαλλικής κοπής (σε κρούστα μυρωδικών, baby πατάτες κονφί και γλυκιά σάλτσα μπούκοβο). Για ένα πλήρες γεύμα με ποτήρι κρασί ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 25-30€ το άτομο.
Ex Machina
Εμπεδοκλέους 34, Παγκράτι, τηλ: 21 0756 0362
Το εστιατόριο του Άνταμ Κοντοβά προσφέρει υψηλή γαστρονομία εμπνευσμένη από διάφορες γωνιές του κόσμου, συνδυάζοντας γεύσεις από την Αίγυπτο, την Ασία και τη Μέση Ανατολή σε ευφάνταστους και οικονομικά προσιτούς συνδυασμούς. Στο μενού θα βρεις επιλογές όπως ψάρια ημέρας με βινεγκρέτ τσίλι και ταπιοκά, τηγανόψωμο με τζατζίκι EXM και μυζήθρα Μεσσηνίας, κροκέτες από κουκιά με σόγια μάγιο και umami dip, ομελέτα με μπλε καβούρι Κατερίνης και μπισκ, καθώς και μια ιδιαίτερη «χωριάτικη-κορεάτικη» με kimchi λάχανου, gazpacho ντομάτας, φρέσκες βιολογικές ντομάτες, κάπαρη, κρεμμύδι, αγγούρι και κοπανιστή Τήνου. Ο λογαριασμός, μαζί με ποτήρι κρασί, κυμαίνεται περίπου στα 35€ ανά άτομο.
Amen
Ηρώνδα 8, Παγκράτι, τηλ.:21 0729 9612
Το Amen έχει καθιερωθεί εδώ και καιρό ως σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της γαστρονομίας στην πρωτεύουσα, χάρη στα εξαιρετικά σχόλια που έχει αποσπάσει το μενού, το οποίο επιμελήθηκαν ο σεφ Γιώργος Στυλιανουδάκης και η συνεργάτιδά του, pastry chef Νικολέτα Τσαλίκη.
Το μενού, που αποτίει φόρο τιμής στην κρητική και νησιώτικη κουζίνα με μοντέρνες πινελιές, περιλαμβάνει πιάτα που αξίζει να δοκιμάσεις, όπως: κοιλιά τόνου με λεμόνι, χαβιάρι, θυμάρι και μποράτζα, αυγά με στάκα, μοσχαρίσια γλυκάδια (με ραβιόλι, άγρια χόρτα και σάλτσα μοσχάρι), χταπόδι με πουρέ κρεμμυδιού και χλωροφύλλη θάλασσας, το επιβλητικό κοντοσούβλι Wagyu, φραγκόκοτα με king oysters, καμένο πράσο και baby πατάτες, καθώς και σιδηρόδρομο braise με αρσενικό Νάξου και μανέστρα. Ο λογαριασμός ανέρχεται περίπου στα 50€ ανά άτομο, με ένα ποτήρι κρασί.
See|ds
Ουμπλιανής 14 και Διοχάρους 27, Ιλίσια, τηλ. 210 7235 116
Το See|ds είχε μπει εδώ και καιρό στα γαστρονομικά μας ραντάρ κι αυτό δεν συνέβη επειδή μπήκε στη main selection λίστα του Οδηγού Michelin για το 2023 και το 2024. Ο χώρος του εστιατορίου είναι κομψότατος με προσοχή σε κάθε δυνατή διακοσμητική λεπτομέρεια και τεράστια έργα τέχνης να δεσπόζουν στους τοίχους.
Aπό το μενού ξεχωρίζει το καλαμάρι με λάχανο Σαβόι, φύλλα άγριου σκόρδου και μιας σως αμυγδάλου, το φουά γκρα πάνω σε μπριος με τουρσί πράσινου μήλο και σάλτσα Butterscotch, ο ημίπαστος μπακαλιάρος ο οποίος παστώνεται σε αλάτι και ζάχαρη και σερβίρεται συνοδεία ψητού σπανακιού, πράσου και μιας πιπεράτης σάλτσας αστακού η φραγκόκοτα σε φάκελο με τραγανή πετσούλα πάνω κάτω με κρέας από μπούτι και στήθος, συνοδεία ψητού σέσκουλου με σάλτσα Perigueax και πορτσίνι. Ο λογαριασμός στα 60-70€ το άτομο με ποτήρι κρασί αν παραγγείλεις a la carte ενώ υπάρχει και short story degustation menu στα 65€ χωρίς κρασί.