Ξίδι αν δεν σου άρεσαν τα καλύτερα ξίδια και βαλσάμικα της χώρας

Ακούει η Modena; Τρέμει η καρέκλα σου γιατί βρήκαμε και δοκιμάσαμε, τα καλύτερα ξίδια, μηλόξιδα και βαλσάμικα της χώρας και μια περηφάνια την νιώσαμε.

Ξίδι αν δεν σου άρεσαν τα καλύτερα ξίδια και βαλσάμικα της χώρας

Από τα πιο παρεξηγημένα γαστρονομικά προϊόντα της ελληνικής κουζίνας, το ξύδι έμαθε να ζει στη σκιά μαγιονέζας, μουστάρδας, λαδιού και κρασιού. Μάλιστα, η ιδιαίτερη γεύση του έγινε πολλές φορές παροιμιώδης με την κακή έννοια του λόγου είτε για να περιγράψει ότι το κρασί οξειδώθηκε, είτε στη λαϊκή διάλεκτο ως απάντηση -«Ξύδι»- σε κάτι που δεν μας αρέσει. Την ίδια στιγμή η γειτονική μας Modena έκανε όνομα και μπήκε στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη για το φημισμένο ξύδι της. Εμείς ήρθαμε κάπου εδώ να αποκαταστήσουμε την τάξη και να αποδώσουμε τα του καίσαρος τω Καίσαρι στον ακούραστο Έλληνα εργάτη της κουζίνας που λέγεται ξύδι.

Μάλιστα, λοξοκοιτώντας προς Modena μεριά, θα παρουσιάσουμε και μια λίστα με τα καλύτερα ελληνικά ξίδια, μηλόξιδα και βαλσάμικα που ίσως δεν είχες ιδέα πως υπήρχαν στην χώρα μας, παρουσιάζοντας και premium επιλογές που θα ενθουσιάσουν κόσμο και κοσμάκη στο επόμενο τραπέζι σου.

Ξίδι DADALINA'S από κρασί ποικιλίας Ξινόμαυρο από το Κτήμα Κυρ Γιάννη


Από το οινοποιείο Κυρ Γιάννη μάς έρχεται το premium ξίδι DADALINA’S, το οποίο παράγεται από κόκκινο κρασί και είναι ιδανικό για σαλάτες, όσπρια ή χοιρινό κρέας. Το οξικό οξύ που περιέχει το ξίδι επιβραδύνει την πέψη των υδατανθράκων και αυξάνει την απορρόφηση της γλυκόζης. Η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα μικρότερες ποσότητες γλυκόζης στο αίμα και διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το σώμα από βλάβες του δέρματος και μολύνσεις, κι αποτελεί ένα σύμμαχο στην κουζίνα σου εφόσον θες να απογειώσεις γευστικά τα τραπέζια σου. Εξαιρετικό είναι και το ξίδι από κρασί ποικιλίας Ροδίτη του Κτήματος Κυρ Γιάννη αλλά και το Μηλόξιδο που θα πάει τη σαλάτα σου στο επόμενο λέβελ απόλαυσης.

Η τιμή του από 3,07€

Βιολογικό βαλσαμικό ξίδι με περγαμόντο ή με τσίλι από LADOLEA

Πάμε τώρα προς Κόρινθο μεριά για να δοκιμάσουμε δύο πολύ ιδιαίτερα βαλσάμικα ξίδια. Το βιολογικό βαλσαμικό ξίδι με περγαμόντο είναι ένας μοναδικός συνδυασμός κόκκινου ξιδιού και πετιμεζιού από την περίφημη Αγιωργίτικη ποικιλία, αρωματισμένο με φυσικές φλούδες περγαμόντου που ισορροπεί γευστικά κάπου ανάμεσα σε βαλσάμικο και λικέρ και νοστιμαίνει κάθε σαλάτα ή μεζεδάκι. Σαν να μην έφθανε αυτό, πωλείται σε μια κομψή κεραμική συσκευασία που παραπέμπει σε αρχαίο κορινθιακό αγγείο για να στολίσεις εκτός από τα φαγητά και την κουζίνα σου. Από την άλλη το βιολογικό βαλσαμικό ξίδι με τσίλι είναι ταμάμ για όσους προτιμούν τις πικάντικες γεύσεις. Κι εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν μοναδικό συνδυασμό κόκκινου ξιδιού και πετιμεζιού από την περίφημη Αγιωργίτικη ποικιλία, αρωματισμένο για 60 μέρες με αποξηραμένο τσίλι. Το υπέροχο ρουμπινί του χρώμα είναι χάρμα οφθαλμών κι ενδείκνυται για spicy καταστάσεις. Πολύ ιδιαίτερο είναι και το βιολογικό βαλσάμικο ξίδι με τζίντζερ.

H τιμή τους ξεκινά από 8€

Βιολογικό και βαλσάμικο μηλόξιδο από τη Χρυσή Μηλιά

Ένα μηλόξιδο την ημέρα τον γιατρό κάνει πέρα θα μπορούσες να πεις μόλις τελειώσεις την δοκιμή των προϊόντων της Χρυσής Μηλιάς από την περήφανη Αγιά της Λάρισας. Το βιολογικό μηλόξιδο Χρυσή Μηλιά ξεχωρίζει για την παραδοσιακή του παραγωγή σύμφωνα με τη μέθοδο της Ορλεάνης, συνδυάζοντας εξειδικευμένη τεχνογνωσία, βαθιά αγάπη για τη φύση και αληθινό μεράκι. Πρόκειται για ένα αφιλτράριστο ξίδι που παράγεται μέσω φυσικής ζύμωσης του μηλίτη, μια διαδικασία που διατηρεί αναλλοίωτα τα πολύτιμα ένζυμα, τα ιχνοστοιχεία, την πηκτίνη, τις βιταμίνες και τα μέταλλα. Έτσι, το προϊόν αποκτά υψηλή θρεπτική αξία. Με πιστοποίηση βιολογικής γεωργίας, είναι μη παστεριωμένο και χωρίς θειώδη, αποτελώντας  φυσική επιλογή για όσους εκτιμούν την ποιότητα και την αυθεντικότητα. Έξτρα λαχταριστό είναι και το βαλσάμικο μηλόξιδο που θα ενθουσιάσει και τον πλέον εξεζητημένο ουρανίσκο.

Η τιμή τους από 4€

Παλαιωμένο ξίδι Σαντορίνης Ασύρτικο 5 ετών από Gaia Wines

Γλυκό, αρωματικό, πολύπλοκο, το παλαιωμένο ξίδι Ασύρτικου βασίστηκε στην επινόηση μιας υβριδικής μεθόδου οξοποίησης, που συνδυάζει την παραδοσιακή γαλλική συνταγή της Ορλεάνης με αυτήν του Aceto Balsamico της Ιταλίας. Το ένα μέρος, αφού γίνει ξηρό κρασί, αξιοποιείται σε δρύινους οξοποιητές των 500lt, σύμφωνα με την παραδοσιακή μέθοδο της Ορλεάνης. Το νέο ξηρό ξίδι που προκύπτει, παλαιώνει για 4 χρόνια μέσα σε παλαιά δρύινα βαρέλια των 225lt. Το δεύτερο μέρος βράζει σε σιγανή φωτιά μέσα σε χάλκινες χύτρες και συμπυκνώνεται τουλάχιστον στο ένα τέταρτο του αρχικού του όγκου, δίνοντάς μας ένα παχύρρευστο αρωματικό πετιμέζι. Μετά από 4 χρόνια τα δύο αυτά μέρη του μούστου ενώνονται και δημιουργούν το γλυκό ξίδι που παλαιώνει για τουλάχιστον άλλο ένα χρόνο, μέσα σε παλαιά δρύινα βαρέλια των 500lt. Eδώ έχουμε να κάνουμε με ένα υπέροχο σαντορινιό ξίδι που θα δώσει μια υπέροχη γευστική νότα στις σαλάτες σου. Ποιοτικό και γεμάτο με ευωδιαστά αρώματα, αυτό το ξίδι βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή των καλύτερων της χώρας.

Η τιμή του από 9,93€

Παλαιωμένο βαλσάμικο από την Οξοποιία Βρυώνης

Από τα παλαιότερα οξοποιία της χώρας ο Βρυώνης στην Καλαμάτα ειδικεύεται στην παραγωγή υπέροχων βαλσάμικων αλλά και μουστάρδων (Τσέκαρε αυτή με την τρούφα). Αδιαμφισβήτητα η ναυαρχίδα και το πιο premium προϊόν της οξοποιίας είναι το παλαιωμένο βαλσάμικο. Έχοντας ωριμάσει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες το Aged Balsamic έχει εμπλουτιστεί τόσο με αρώματα όσο και με χρώμα από το ίδιο ξύλο του βαρελιού.

Η γλυκύτητα και η οξύτητά του είναι ταιριαστά ισορροπημένες, το χρώμα και το άρωμα του βαθύ και πολύπλοκο και η υφή και η γεύση του παχύρρευστη και πλούσια αφήνοντας μια μεστή αίσθηση σε κάθε κουταλιά/γουλιά.

Η τιμή του από 9.90€

Kρέμα βαλσάμικου με μανταρίνι και γλυκόξιδο με μύρτιλο από τη Σοφία της Φύσης

Κρέμα βαλσάμικου με μανταρίνι θα αναρωτηθείς και με το δίκιο σου για να εισπράξεις ένα μεγαλοπρεπές ναι από μέρους μας. Η διαδικασία παραγωγής από τη Σοφία της Φύσης που βρίσκεται στο φημισμένο χωριό Κούτσι της Νεμέας είναι λίγο πολύ η ακόλουθη: Το γλυκόξιδο από Αγιωργίτικο μεταμορφώνεται μέσα από μια αργή και προσεκτική διαδικασία, καθώς βράζει μαζί με πετιμέζι μέχρι να αποκτήσει την πλούσια, βελούδινη υφή μιας κρέμας. Λίγο πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία, προστίθενται ολόκληρα μανταρίνια Χίου, που χαρίζουν στο τελικό προϊόν το μοναδικό τους άρωμα. Το αποτέλεσμα είναι μια φυσική, γλυκιά βαλσαμική κρέμα με ισορροπημένη οξύτητα και ντελικάτες νότες μανταρινιών. Ιδανική για να γλασάρεις ψητά μανιτάρια και λαχανικά, να δημιουργήσεις γλυκόξινες σάλτσες, ή να απογειώσεις τις μαρινάδες και τις σαλατούλες σου.

Από την άλλη έχουμε δύο παραδοσιακά προϊόντα από Αγιωργίτικο, το ξίδι και το πετιμέζι τα οποία «ενώθηκαν» και το αποτέλεσμα ήταν ένα μοναδικό προϊόν, το «γλυκόξιδο». Τα αρώματα του αγιωργίτικου, η γλύκα του πετιμεζιού και η αψάδα του ξιδιού, όλα σε μια σταγόνα δίνουν μια ιδανικά ισορροπημένη γλυκιά και όξινη γεύση με έντονες νότες φρέσκων φρούτων και μύρτιλα στο φινίρισμα. Υπέροχο και το χρώμα του σε σκούρα κόκκινη απόχρωση με καφέ πινελιές, αρώματα σταφυλιών και δαμάσκηνων.

Οι τιμές τους από 7,60€

Red Seal Aceto Botanico από το Κτήμα Costa Lazaridi

Η υψηλή συμπύκνωση και τα πολύπλοκα αρώματα αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του βαλσαμικού ξιδιού, που προέρχεται από επιλεγμένα σταφύλια των αμπελώνων του κτήματος Costa Lazaridi. Παλαιώνει για 6 χρόνια, σε βαρέλια από δρυ και καστανιά, χωρητικότητας 40 και 50 λίτρων και πρόκειται για ένα βαλσάμικο ξίδι το οποίο είναι συμπαγές, σε σκούρες αποχρώσεις του μαονιού. Έχει ένα σύνθετο μπουκέτο όπου η ισχυρή παρουσία αρωμάτων καφέ, σταφίδας και λειωμένων φρούτων, σχεδόν καλύπτει την αίσθηση του ξιδιού δημιουργώντας ένα υπέροχο γευστικό σύμμαχο στην κουζίνα σου.

Η τιμή του στα 10,30€

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v