Τα λευκά κρασιά του καλοκαιριού

Μαλαγουζιά ή Ασύρτικο; Σαββατιανό ή Κυδωνίτσα; Σε αυτά κι άλλα διλήμματα απαντάμε δοκιμάζοντας την πραμάτεια κάποιων εκ των καλύτερων οινοποιείων της χώρας.

Τα λευκά κρασιά του καλοκαιριού

Oι λάτρεις του λευκού κρασιού πάντοτε διαλαλούσαν ότι το καλοκαίρι είναι η εποχή του κι εμείς είπαμε να τους ακούσουμε και, σε συνεργασία με αγαπημένα μας οινοποιεία, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε την λευκή οινική πραμάτεια τους. Έτσι λοιπόν, από τα ποτήρια μας πέρασαν εκλεκτές ποικιλίες κι ετικέτες που επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά ότι δικαίως ο ελληνικός αμπελώνας συγκαταλέγεται στους καλύτερους παγκοσμίως.

Κυδωνίτσα και Ασύρτικο από το Κτήμα Παλυβού

Το Κτήμα Παλυβού επέλεξε την τοποθεσία Διάσελο για την δημιουργία της Κυδωνίτσας, ένα αμπελοτόπι με ιδιαίτερο terroir, δημιουργώντας ένα άκρως γαστρονομικό κρασί για το οποίο «ευθύνονται» η χρήση γηγενών ζυμών και η παραμονή του κρασιού για 4 μήνες σε γαλλικά και αμερικάνικα βαρέλια.

Στην όψη της η Κυδωνίτσα έχει ένα αχυροκίτρινο χρώμα, ενώ στη μύτη θα βρεις αρώματα εσπεριδοειδών, πυρηνόκαρπων, πράσινο μήλο, αμύγδαλο, με νότες γιασεμιού και ανθόμελου να ακολουθούν. Στο στόμα η γεύση είναι μέτριου σώματος, με την οξύτητά του να ισορροπεί με μια ευχάριστη λιπαρή υφή και την επίγευση να διαρκεί. Αν είσαι λάτρης του food pairing τότε αξίζει να το συνδυάσεις με μια μακαρονάδα με θαλασσινά, η οποία εκτός από πιάτο της εποχής θα αναδείξει τις υπέροχες νότες του κρασιού.

H τιμή του ξεκινά από 21€ 

Αντίστοιχα, το Ασύρτικο του Κτήματος Παλυβού είναι ένα στιβαρό λευκό κρασί που καθορίζεται από το  terroir του και τις νότες δρυός. Εδώ συναντάς χρυσοκίτρινο χρώμα, πλούσιο σώμα με κρεμώδη αίσθηση στο στόμα και εκρηκτική οξύτητα που ξεχωρίζει. Σχεδόν σε κάθε γουλιά κυριαρχούν αρώματα από λεμόνι, βερίκοκο και πράσινο μήλο, αλλά και γλύκες νότες από την επαφή με τα Γαλλικά και Αμερικάνικα βαρέλια δρυός, όπου παραμένει για τέσσερις μήνες. Συνδυάζεται εξαιρετικά με μια πιατέλα με οστρακοειδή αλλά και με παναρισμένες γαρίδες, αν θες να αναδειχθούν τα έντονα αρώματά του. Η τιμή του στα 21€

Μαλαγουζιά και Μοσχάτο από το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο

Η Μαλαγουζιά του Μεγάλου Σπηλαίου που καλλιεργείται στον αμπελώνα της Τράπεζας και της Βρόσθενας μας έρχεται από έναν από τους πλέον ιστορικούς αμπελώνες όχι μόνο της Πελοποννήσου αλλά όλοκληρης της χώρας. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ευχάριστο λευκό κρασί που αρωματικά χαρακτηρίζεται από βερίκοκο, άγουρο νεκταρίνι, λευκά άνθη τροπικά φρούτα και μία φυτική αίσθηση με νότες βασιλικού. Ανάλαφρο στο στόμα, με διακριτική οξύτητα και φρουτώδη επίγευση, μοιάζει ιδανική food pairing επιλογή με ένα ισορροπημένο ριζότο γαρίδας ώστε να γευτείς τις χάρες του και να απολαύσεις την ιδιαίτερη γεύση του γουλιά, γουλιά. Εξίσου ταιριαστή και μια μακαρονάδα με πέστο. Η τιμή του στα 9,90€.

Από την άλλη το Μοσχάτο του Μεγάλου Σπηλαίου, καλλιεργείται στο οροπέδιο της Τράπεζας και πρόκειται για ένα ιδιαίτερο αρωματικό και φρέσκο κρασί. Ο αμπελώνας σε ήπιο μικροκλίμα και υψόμετρο 850 μέτρα, δίνει ένα κρασί με έντονο αρωματικό χαρακτήρα λουλουδιών, βοτάνων και τροπικών φρούτων. Πρόκειται για ένα κρασί ξεδιψαστικό, με τραγανή οξύτητα και αρωματική επίγευση, ιδανικό για όλες τις ώρες. Ταυτόσημο θαρρείς με το ελληνικό καλοκαίρι, δένει εξαιρετικά με μια μικρή πιατέλα θαλασσινών στα οποία την μερίδα του λέοντος έχουν τα καλαμαράκια οι γαρίδες και τα μικρόψαρα που θα βρεις στις θάλασσές μας. Η τιμή του στα 7,44€.

Αα του Κτήματος Σιγάλα

Ελληνικό καλοκαίρι και Σαντορινιά κρασιά πάνε πακέτο για αυτό κι έχουμε πάντοτε χώρο στο ποτήρι μας για το Αα του Κτήματος Σιγάρα από το χιλιοφωτογραφημένο αιγαιπελαγίτικο νησί. Από επιλεγμένα μικρά field-blend αμπελοτόπια του νησιού, όπου οι δύο ποικιλίες συγκαλλιεργούνται, όπως παραδοσιακά έκαναν οι παλιότεροι αμπελουργοί, σε μια κατ’ εκτίμηση αναλογία 85% Ασύρτικο – 15% Αθήρι αυτό το υπέροχο λευκό κρασί εντυπωσιάζει με το ανοικτό λεμονί χρώμα. Η μύτη είναι πολύπλοκη, με έντονο φρούτο όπως το λευκό ροδάκινο, το λεμόνι και το κίτρο, με ανθικές νότες να ακολουθούν.

Ισορροπημένο και γεμάτο στο στόμα, τραγανό και λιπαρό, αφήνει μια μακρά επίγευση, ενώ συνδυάζεται εξαιρετικά με μια ήπιας γεύσης γαριδομακαρονάδα που θα βγάλει στην επιφάνεια όλα τα αρώματά του. Η τιμή του στα 20€.

Σαββατιανό από το Κτήμα Ρωξάνης Μάτσα

Στο ιστορικό Κτήμα της Ρωξάνης Μάτσα στην Αττική, καλλιεργείται εδώ και πολλές δεκαετίες η ποικιλία Σαββατιανό. Ένα βιολογικής καλλιέργειας κρασί που χαρακτηρίζεται από το κομψό άρωμα εσπεριδοειδών, την τραγανή οξύτητα, την εξαιρετική ισορροπία και τη μακρά αρωματική επίγευση. Σε κάθε γουλιά σχεδόν νιώθεις μια οικεία γευστική αγκαλιά η οποία θα ενθουσιάσει τον ουρανίσκο σου είτε είσαι έμπειρος wine lover είτε αρχάρια απολαμβάνεις ένα ποτηράκι κρασί με θέα ένα ηλιοβασίλεμα κάπου, κάπως, κάποιο καλοκαίρι στην Ελλάδα. Συνδυάζεται εξαιρετικά με μια σαλάτα εποχής και μια πιατέλα παλαιωμένων κίτρινων τυριών.

Η τιμή του στα 12,40€

Άρωμα Λόφου από το Achaia Clauss

Ορισμός του value for money λευκού κρασιού το Άρωμα Λόφου παρασκευάζεται από το Achaia Clauss και διακρίνεται για τη φρεσκάδα, τα λεπτά αρώματα που θυμίζουν ροδοπέταλα και εσπεριδοειδή, καθώς και για το ελαφρύ σώμα του. Η φρουτώδης γεύση του συνδυάζεται με επιτυχία με την τραγανή οξύτητα δημιουργώντας έναν ευχάριστο οίνο, με ισορροπημένη επίγευση. Δένει γευστικά με θαλασσινά ή ψημένα ψάρια με χόρτα, ενώ αποτελεί και ιδανικό συνοδό διαφόρων εδεσμάτων όπως το πατέ πάπιας ή μια πιατέλα με φρούτα εποχής κι ελαφρά αλατισμένα τυράκια. Η τιμή του στα 6,70€ 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v