Τα καλύτερα γλυκά ταψιού στην Αθήνα

Μας πήρανε τα σιρόπια δοκιμάζοντας ξανά τα καλύτερα γλυκά ταψιού της πόλης μα δεν το μετανιώσαμε λεπτό κι άσε τον διατροφολόγο να λέει.

Τα καλύτερα γλυκά ταψιού στην Αθήνα

Υπάρχουν πολλές όμορφες μυρωδιές εκεί έξω είναι η αλήθεια αλλά ελάχιστες μπορούν να συγκριθούν με αυτή που αναδίδει ένα αχνιστό ταψάκι με γλυκό που έπειτα μοστράρεται δικαιολογημένα με περηφάνια στη βιτρίνα θρυλικών ζαχαροπλαστείων της πρωτεύουσας. Για αυτόν τον λόγο φύγαμε σούμπιτοι για άλλη μια φορά από το σπίτι και τη δουλειά πιάνοντας σειρά στα αγαπημένα μας ζαχαροπλαστεία προκειμένου να δοκιμάσουμε τα καλύτερα γλυκά ταψιού της πιάτσας. Φτιάξαμε και σιροπιαστή λίστα όλη δικιά σου να έχεις να πορεύεσαι.

Γαλακτομπούρεκο κανείς;

Ξεκινάμε με τον βασιλιά των γλυκών του ταψιού που μας έχει αναγκάσει αμέτρητες φορές να τερματίσουμε ή να αναβάλλουμε δίαιτες στη θέα του και μόνο.

Αν ψάχνεις τα καλύτερα της πόλης μάλλον θα πρέπει να ξεκινήσεις από τα 6 καταστήματα του Κοσμικόν (Άγιος Νικόλαος, Άγιος Ελευθέριος, Αγία Μαρίνα, Αγία Παρασκευή, Γλυφάδα, Π. Φάληρο) που πρωτοξεκίνησε το 1961 κι έκτοτε συνεχίζει ακάθεκτο να μαγεύει τους ουρανίσκους μας με τη μυστική του συνταγή. Το Πρώτο (Εθνικής Αντιστάσεως 57, Δραπετσώνα, τηλ.:  21 0461 0678) από την άλλη σου προσφέρει μια οργασμική σχεδόν εμπειρία σε κάθε ταψάκι με γαλακτομπούρεκο που ετοιμάζει, με αυτή τη βελούδινη κρέμα του να κλέβει τις εντυπώσεις σε κάθε μπουκιά.

Ο Καλλιπολίτης Μαστρονικόλας (Κάσου 21 και Καρπάθου, Πειραιάς, τηλ.:210-45.23.378) έχει αναθρέψει γενιές και γενιές γλυκατζήδων, με το ζεστό και αφράτο γαλακτομπούρεκό του συνεχίζοντας επί 115 χρόνια το θεάρεστο έργο του. Εξίσου συγκλονιστικό και το εκλεκτής ποιότητας παραδοσιακό χειροποίητο γαλακτομπούρεκο του Παυλίδη (Κατεχάκη 59, Αθήνα, τηλ.: 210-69.11.912) με τραγανό φύλλο και την αγαπημένη μας κρέμα με βούτυρο γάλακτος να απογειώνει το τελικό γευστικό αποτέλεσμα.

Kανταΐφι ποιος ζήτησε;


Τραγανό, σιροπάτο, αχνιστό κι έξτρα μυρωδάτο ένα καλό κανταΐφι διώχνει μακριά καημούς κι αναστεναγμούς. Πόσο μάλλον αν το πάρεις από το μάστορα των πολίτικων γλυκών τον Maxim (Tσακίρογλου 23, πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Β ́, Νέα Σμύρνη, τηλ: 2109324603) αφού εκεί θα το βρεις γεμιστό με καρυδάκια και ωραίο σιροπάκι για να έρθει να δέσει η γλυκιά αμαρτία σου. Ωραιότατο κανταΐφι, με τέλεια αναλογία σιροπιού και… τραγανιστού προσφέρει κι η Στάνη (Μαρίκας Κοτοπούλη 10, Ομόνοια, τηλ: 2105233637) ενώ εξίσου τιμημένο είναι και το κανταΐφι του Μητροπολιτικόν (Βουλής 39, Σύνταγμα, τηλ.: 21 0324 0654).

Κιουνεφέ κι ας μην αδυνατίσουμε ποτέ

Αυτό το σιροπιαστό, βουτυρένιο αριστούργημα με το τυρί στο κέντρο που λιώνει σαν το ακουμπήσεις μπαίνει άνετα στην κορυφή των καλύτερων γλυκών ταψιού. Το Μαλεμπί της Γλυφάδας (Δημητρίου Γούναρη 172, τηλ.: 21 6700 1922) έχει μια ειδίκευση στα πολίτικα γλυκά και το κιουνεφέ του είναι συγκλό all the way όπως θα έλεγε κι η Βίκυ Καγιά. Μαζί με παγωτό καϊμάκι έφυγες αδιάβαστ@ και καλά να πάθεις. Εξαιρετικό και το κιουνεφέ που σερβίρεται στη Suzanna (Ορφέως και Χαρίτων 5, Π. Φάληρο, τηλ.: 210 9428129), ένα από τα καλύτερα λιβανέζικα φαγητοστέκια της πόλης.

Έξτρα λαχταριστό κιουνεφέ θα βρεις και στη Μικρά Ασία (Πλατεία Μεσολογγίου 2-4, Παγκράτι, τηλ.: 21 0330 0733) που μετακινήθηκε από την Πλατεία Αμερικής στο Παγκράτι πριν λίγο καιρό με τριμμένο φυστικάκι και μια γενναιόδωρη δόση σιροπιού.

Μπακλαβά αγάπη μου έλα πάρε με από εδώ

Εδώ ξεχωρίζουν οι γλυκατζήδες από τα παιδιά. Εδώ φαίνονται οι μερακλήδες που θέλουν το γλυκό τους έξτρα σιροπιαστό με χειροποίητο κρατσανιστό φύλλο κι έξτρα καρύδι στη γέμιση για να μπουκώσουν ευτυχία. Μπακλαβά όνομα και πράγμα λοιπόν θα δοκιμάσεις στο ομώνυμο γλυκοπωλείο Baklavas (Νίκης 10, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3213959 & Αγ. Αλεξάνδρου 5, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 210 9840 733) και θα ορκιστείς αιώνια πίστη στα ταψάκια του. Στον Παύλου (Παπαδιαμαντοπούλου 74, Αθήνα, τηλ.:21 0777 4012) από την άλλη κάνουν ουρές από το 1969 μπας και προλάβουν ένα ταψί από τον γεμισμένο με λαχταριστό καρύδι μπακλαβά του που καίει καρδιές άμα τη εμφανίσει του.

Τα Γιούλια (Αναγεννήσεως 49-51 και Αλέκου Παναγούλη 74 και Μεσολογγίου 24, Νέα Ιωνία, τηλ.: 210 27 91 538) προσφέρουν μια μπακλαβαδίσια εκδοχή με φύλλο Βηρυτού, βουτυρένιο άρωμα, καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς και πεντάγλυκο σιροπάκι αναγκάζοντάς μας να γίνουμε μόνιμοι κάτοικοι Νέας Ιωνίας.

Ραβανί ή εκμέκ ή και τα δύο αγάπη μου;

Ένα ταψάκι ραβανί μεγαλώνει σωστά γλυκατζίδικα παιδιά, κι όλα αυτά -πού τα χάνεις πού τα βρίσκεις- είτε στον Γκρούη (Δημητρακοπούλου 5, Κουκάκι, τηλ: 21 0923 3426) θα είναι είτε στο Lido (Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι, τηλ: 21 0751 6898). O πρώτος ξεκίνησε το 1912 με το ραβανί να παραμένει γλυκιά προμετωπίδα του ενώ το Lido φροντίζει από το 1967 να μας βυθίζει στη νοσταλγία των αγαπημένων γλυκών που αγαπήσαμε. Το ραβανί και νεκρούς ανασταίνει αφού στη μυρωδιά του δεν μπορεί να αντισταθεί κανείς.

Το εκμέκ από την άλλη είναι ένα γλυκό που ξυπνά αναμνήσεις από οικογενειακά τραπέζια στα οποία  όλοι κάνανε χώρο για το πολυπαινεμένο γλυκό της γιαγιάς ή της μαμάς. Η Χαρά (Πατησίων 339, Κάτω Πατήσια, τηλ.: 210 2287266) περηφανεύεται ότι έχει το καλύτερο εκμέκ της Αθήνας και ποιος να της πάει κόντρα αφού μια δοκιμή αρκεί για να γίνεις αιώνια σκλάβ@ του. Στο Θ.Ε.Κ.Α. (Επ. Οδός Κερατέας- Κακής Θαλάσσης, Κερατέα, τηλ.:2299 063377) θα δοκιμάσεις ένα ασύλληπτα νόστιμο γκιουζέλ εκμέκ που ακολουθεί κατά γράμμα την χειροποίητη παράδοση του υπέροχου αυτού εδέσματος. Αν πας τώρα στην Εκλεκτή (Αστυδάμαντος 15, Παγκράτι, τηλ.: 21 0724 3193) θα χάσεις τα λόγια σου με το εκμέκ βυζαντινό (ή εκμέκ ραβανί) γιατί δύο γλυκιές αμαρτίες είναι πάντοτε καλύτερες από μία.

Kέρνα κι ένα σαραγλί να φύγουμε


Επειδή είσαι εσύ θα σε πάμε μια βόλτα για περιποιημένο σαραγλί στα Anatolia Sweets (Γρυπάρη 128, Καλλιθέα, τηλ.: 211 4205553) για να στοκάρεις αυτές τις μικρές παραδεισένιες σιροπιαστές μπουκιές. O Θεσσαλονικιός Χατζής (Μητροπόλεως 5, τηλ: 21 0322 2647) από την άλλη δεν έχει ανακηρυχθεί τυχαία ως ο βασιλιάς των πολίτικων σιροπιαστών με το σαραγλί του να αποθεώνεται από τους αμέτρητους πελάτες του.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v