Σοφία Πάσχου, ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας των Patari Project;

Η σκηνοθέτρια της παράστασης ΠΗΤΕΡ ΠΑΝτα Παιδί, που ανεβαίνει στο Θέατρο Κνωσός, μιλά για το αγαπημένο παραμύθι και την διασκευή του, και για τις ιδιαιτερότητες του παιδικού θεάτρου.

Σοφία Πάσχου, ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας των Patari Project;

Μπορούμε να μεγαλώσουμε χωρίς να χάσουμε το παιδί μέσα μας;

Σε αυτή την ερώτηση επιχειρεί να απαντήσει η νέα παράσταση των Patari Project, που επιστρέφουν διασκευάζοντας την αγαπημένη ιστορία του Πήτερ Παν. Μετά το Πιάνω Παπούτσι Πάνω στο Πιάνο και τους Χιονάνους, η πρωτοποριακή σκηνοθετική ματιά της βραβευμένης Σοφίας Πάσχου μεταμορφώνει ακόμα ένα κλασικό παραμύθι σε σύγχρονο θέαμα με πολλά επίπεδα ανάγνωσης, γεμάτο κωμικές καταστάσεις και συγκίνηση. Συνδυάζοντας για πρώτη φορά την τεχνική της πλατφόρμας με την τεχνολογία και κάνοντας χρήση video mapping και video-προβολών, οι Patari Project δημιουργούν επί σκηνής νέους εντυπωσιακούς χώρους, τοπία και επίπεδα πρόσληψης.

Μιλήσαμε με την σκηνοθέτρια της παράστασης, Σοφία Πάσχου, για την γοητεία του Πήτερ Παν, τις καινοτομίες της φετινής παράστασης, και το μυστικό της επιτυχίας των Patari Project.

Ποια είναι η προσωπική σας σχέση με την ιστορία του Πήτερ Παν; Υπάρχουν στοιχεία που σας αγγίζουν ή σας εμπνέουν ιδιαίτερα στην διασκευή για αυτή την παράσταση;
Πάντα μου ασκούσε μια ιδιαίτερη έλξη αυτή η ιστορία και πάντα είχα απορίες, τις οποίες επιχείρησα να απαντήσω, φωτίζοντας πτυχές που μου φαίνονταν πιο ιδιαίτερες. Η ιστορία των “χαμένων παιδιών”, η σχέση Πήτερ Παν - Κάπτεν Χουκ και το πώς θα λειτουργούσαν σαν αντικατοπτρισμός σε μια ρεαλιστική συνθήκη ήταν ενδεικτικές πηγές έναρξης της έρευνας που συλλογικά κάναμε με τους ηθοποιούς και τους συντελεστές της παράστασης.

Μπορούμε τελικά να μεγαλώσουμε χωρίς να χάσουμε το παιδί μέσα μας; Σας γοητεύει η ιδέα του Πήτερ Παν που μένει για πάντα παιδί;
Στην εποχή μας το “μεγάλωμα” κάθε άλλο παρά γίνεται ομαλά - τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν να γράφουν, να μιλάνε ξένες γλώσσες, να αποστηθίζουν και να αποκτούν ευθύνες, όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Σημασία δεν έχει να μείνουμε για πάντα παιδιά. Το πρόβλημα είναι ότι δεν προλαβαίνουμε να ζήσουμε ολοκληρωμένα την κάθε μας ηλικία. Και το πρόβλημα με τον Πήτερ Παν, τουλάχιστον στη δική μας εκδοχή, είναι ότι δεν τον αφήνουν να υπάρξει και να ζήσει ως παιδί.

Πώς πιστεύετε ότι η χρήση τεχνολογιών όπως το video mapping εμπλουτίζει την θεατρική εμπειρία και δημιουργεί νέες αφηγηματικές δυνατότητες; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και οι προκλήσεις αυτής της προσέγγισης;
Όλα ξεκίνησαν από τη θέλησή μου να δουλέψω με τα εξαιρετικά ταλαντούχα “Μαύρα γίδια”. Το αποτέλεσμα ήταν υπεράνω των προσδοκιών. Το στοίχημα ήταν, παρά το άνοιγμα των τεχνικών μέσων, να κρατηθεί η ουσία και η αλήθεια της ομάδας, με μεγεθυμένη την κλίμακα των αφηγηματικών μας εργαλείων.

Πώς συνδέεται η ιστορία του Πήτερ Παν με τα σύγχρονα προβλήματα και τις ανησυχίες παιδιών και ενηλίκων;
Στο κέντρο της ιστορίας υπάρχει μια σύγχρονη οικογένεια, η οποία αδυνατεί να δει τις αδυναμίες της και να τις αγκαλιάσει. Ο Πέτρος Πανόπουλος, όταν βρεθεί στη χώρα του Ποτέ, θα γίνει ο Πήτερ Παν, όπως καθένας μπορεί να γίνει αυτό που θέλει αν το πιστέψει, όπως όλοι μπορούν να πετάξουν, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τον καθένα ξεχωριστά.

Τι θα θέλατε να έχουν πάρει μαζί τους τα παιδιά (και τι οι ενήλικες, αν διαφέρει) βγαίνοντας από την παράσταση;
Όπως σε όλα τα παραμύθια που έχουμε αγγίξει, καθένας παίρνει αυτό που έχει ανάγκη. Μια ιδανική σκέψη είναι να υπάρξει ένα καθρέφτισμα: Το παιδί να καταλάβει καλύτερα μια πτυχή του γονιού και ο γονιός μια πτυχή του παιδιού.

Μετά από τόσες παραστάσεις και άλλα τόσα βραβεία, οι Patari Project είστε μια από τις πιο αγαπημένες ομάδες παιδικού θεάτρου στην Αθήνα. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας; :-)
Το μυστικό, αν υπάρχει κάτι τέτοιο, είναι ότι δεν αντιμετωπίζουμε το παιδικό θέατρο ως “παιδικό”. Δεν μπαίνουμε σε λογική υποτίμησης του παιδιού, “glitter” και μασημένης τροφής. Στην πραγματικότητα επιθυμούμε να φτιάχνουμε παραστάσεις που αφορούν εξίσου όλες τις ηλικιακές ομάδες, όπου κάθε μία να προσλαμβάνει διαφορετικά επίπεδα της παράστασης.

Συντελεστές
Διασκευή Patari Project
Σκηνοθεσία Σοφία Πάσχου
Συνεργασία στη σκηνοθεσία Εριφύλη Στεφανίδου
Συνεργασία στη δραματουργία Κατερίνα Μαυρογεώργη
Σχεδιασμός προβολών Μαύρα Γίδια
Πρωτότυπη μουσική Νίκος Γαλενιανός
Σκηνογράφος Ευαγγελία Θεριανού
Ενδυματολόγος Clare Bracewell
Σχεδιασμός φωτισμών Σοφία Αλεξιάδου
Φωτογραφίες Πάτροκλος Σκαφίδας
Βοηθός σκηνογράφου Ζενεβιέβ Αθανασοπούλου
Βοηθός ενδυματολόγου Άννα Αβέρωφ
Κατασκευή σκηνικού Στέλιος Λαμπαδάριος
Κατασκευή κοστουμιών Αναστάσιος Κλης
Μοδίστρα Olga Evseeva
Υφάσματα σκηνικού Bessis Textiles

Παίζουν Γιάννης Γιαννούλης, Θεοδόσης Κώνστας, Άρης Λάσκος, Άλκης Μπακογιάννης, Ζωή Μυλωνά, Παύλος Παυλίδης, Αποστόλης Ψυχράμης
Μουσικός επί σκηνής Αλέξης Κωτσόπουλος
Understudy Δημήτρης Τσικούρας (Τσικ)

Θέατρο Κνωσός
Κνωσού 11, Κυψέλη
Τηλ.: 21 0867 7070

Κάθε Σάββατο 15:00 & Κυριακή 11.30 και καθημερινά για σχολεία και ομάδες.
Εισιτήρια: NKT & More.com 
Κρατήσεις για σχολεία και ομάδες: Εύα Στυλάντερ (Δευτέρα – Παρασκευή 9.30 – 14.30), Τηλέφωνα: 210-8674657, 210-8665144, [email protected]

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v