Λόγοι για να δεις κάτι καλλιτεχνικό έξω από τα νερά σου

Κουλές συναυλίες ή θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις που δεν καταλαβαίνεις το νόημα και ποιήματα που δεν ξέρεις τι θέλει να πει ο ποιητής. Όλα για καλό είναι.

 

Λόγοι για να δεις κάτι καλλιτεχνικό έξω από τα νερά σου

Η τέχνη έχει την υπέροχη ικανότητα να αγγίζει την ψυχή και να την μεταμορφώνει – αν το θες και αν το επιτρέψεις. Κάποιες φορές μπορεί να σου ξεκλειδώσει αισθήματα που δεν ήξερες ότι είχες ή που απέφευγες. Μια ιστορία, μια εικόνα ή ένας ήχος μπορεί να σε κάνει να αλλάξεις απόψεις, να αναθεωρήσεις πλευρές της ζωής σου.

Επίσης μπορεί και να μην σου αρέσει καθόλου και να σε κάνει να αποφασίσεις ότι το εκάστοτε είδος τέχνης δεν είναι για εσένα, ούτε για τα δικά σου μοτίβα σκέψης. Σε ακόμα πιο ακραίες περιπτώσεις, κάποια τέχνη θα μπορούσε να σε εκνευρίσει τόσο πολύ, που να σε κάνει να δημιουργήσεις και δική σου τέχνη ως απάντηση – ας μη γελιόμαστε ότι ο εκνευρισμός δεν είναι τεράστιο κίνητρο για την καλλιτεχνική δημιουργία. Ακόμα και σε αυτές τις όχι και τόσο θετικές περιπτώσεις, εσύ πάλι θα καταφέρεις να έρθεις ένα βήμα πιο κοντά στον εαυτό σου.

Έχει, επίσης, την εξίσου υπέροχη ικανότητα να σε αφήσει και εντελώς ανεπηρέαστο, ή να σε απωθήσει τόσο πολύ που και αυτό θα σε φέρει πιο κοντά με τον εαυτό σου και τις προτιμήσεις του. Σκέψου, για παράδειγμα, μια συναυλία που πέρασες τόσο χάλια, που μετά απλώς αποφάσισες ότι κομμένο αυτό το είδος μουσικής για εσένα. Σε κάθε περίπτωση, με το να ασχοληθείς με τέχνη, και ειδικά με τέχνη που σού είναι άγνωση, έξω από τα συνηθισμένα και τα άνετά σου, έχεις μόνο να κερδίσεις. Και αυτά είναι μερικά ακόμα επιχειρήματα για να σε πείσουμε.

Ίσως αποκτήσεις καινούρια χόμπι, και σίγουρα θα βγεις περισσότερο έξω
Και το να βγεις από το σπίτι περισσότερο είναι πάντα καλό πράγμα. Αν αυτός ο χρόνος περιλαμβάνει την αλληλεπίδραση με ιδέες και πράγματα που σου είναι πρωτόγνωρα, ακόμα καλύτερα. Και ποτέ δεν ξέρεις: Κάποιο από αυτά τα νέα πράγματα μπορεί να σου αρέσει τόσο πολύ, που να αρχίσεις να το αναζητάς περισσότερο. Για παράδειγμα, ναι, σου άρεσε πολύ εκείνη η παράσταση σωματικού θεάτρου, οπότε το ραντάρ σου πλέον είναι σε επιφυλακή για παρόμοιες. Η έκθεση χαρακτικής μπορεί να σου άνοιξε τα μάτια σε έναν καινούριο κόσμο και τώρα θες περισσότερο. Η συναυλία από εκείνο το είδος που αγνοούσες ή και απέφευγες κατέληξε να σε συγκινεί τόσο, που πλέον νιώθεις πιο πλούσιος σε ακούσματα.

Θα αρχίσεις περισσότερο να έχεις άποψη
Ακόμα κι αν δεν κάθεσαι να ψάχνεις βιβλιογραφία για τα πράγματα που βλέπεις, και μόνο μέσα από την επαφή σου μαζί τους θα μπορείς να συζητάς για τέχνη πιο εύκολα. Επίσης, μικρό μυστικό που θα σου πούμε: Είναι καλύτερο να μιλάς με κάποιον που έχει λιγότερες αναφορές και προσπαθεί να βρει τα κατάλληλα λόγια και συσχετισμούς για να μιλήσει για τέχνη, παρά με ένα ψώνιο που πετάει δέκα ορισμούς το λεπτό. Κανείς δεν τους χωνεύει αυτούς.

Μπορεί να γνωρίσεις καινούριο κόσμο
Ναι, αυτό έχει να κάνει πολύ με την κοινωνικότητά σου, αλλά είναι και πιθανό να συμβεί. Οκέι, σε μία συναυλία ή σε ένα θέατρο, ίσως να μην είναι τόσες οι πιθανότητες, αλλά σε μια έκθεση φωτογραφίας, ζωγραφικής ή οποιασδήποτε άλλης τέχνης είναι πολύ απλό να χωθείς σε ένα πηγαδάκι και να μην είσαι καν το άτομο που παρεμβαίνει. Όλοι μιλάτε για το ίδιο θέμα, μάλλον, και – όπως είπαμε πιο πάνω – εσύ πλέον θα έχεις και απόψεις. Ή έστω επιθυμία να μάθεις περισσότερα.

Μπορεί να γνωρίσεις και ενοχλητικό κόσμο
Γιατί το λέμε αυτό ως κάτι θετικό; Επειδή, πολύ απλά, ο κόσμος της τέχνης (και ειδικά όταν παίζουν χρήματα) είναι γεμάτος με κόσμο που, πώς να το πούμε, δεν θα έκανες πολύ εύκολα παρέα. Είτε μιλάμε για τρελούς καλλιτέχνες που η τρέλα τους δεν θα δικαιολογείται από την ποιότητα της δουλειάς τους, είτε για περιφερειακούς τύπους (όπως τους ακαδημαϊκούς με τους –ισμούς τους που αναφέραμε πιο πάνω) που χαλάνε την φάση για όλους. Η επαφή σου με αυτά τα άτομα θα σου προσφέρει δύο πολύ σημαντικές πληροφορίες:
Α) Πώς να τους εντοπίζεις και να τους αποφεύγεις πιο εύκολα
Β) Περισσότερη ενσυναίσθηση για τα άτομα που είναι στο χώρο της τέχνης και στη βιοπάλη ταυτόχρονα και πρέπει να αντιμετωπίζουν κάθε μέρα αυτό το ενοχλητικό περφόρμανς, ή ακόμα και να γίνονται μέρος του, μπας και τους δώσει κάποιος λίγη προσοχή και πουλήσουν κανένα έργο.
Συγγνώμη αν ήταν ξενέρα αυτή η παράγραφος. Γυρνάμε στα χαριτωμένα αμέσως.

Μπορεί να νιώσεις κάτι απλό και όμορφο
Φαντάσου το συναίσθημα που θα σε έπιανε αν έβλεπες έναν πολύ όμορφο πίνακα που δείχνει ένα πράσινο λιβάδι. Τα αισθήματα που θα φέρεις συμβολικά στο μυαλό σου είναι προσωπικά, αλλά το μήνυμα που προσπαθεί να σου περάσει ο πίνακας μπορεί να είναι εντελώς απλό και καθόλου βαθύ: Κοίτα μία όμορφη εικόνα, νιώσε κι εσύ όμορφα. Η πιο “περίπλοκη” (ή απλά περίεργη, ή που τα λέει λιγότερο πράσινα και λιβαδίσια τέλος πάντων) τέχνη δεν χρειάζεται να σου προκαλέσει πιο βαθιά αισθήματα. Ακόμα κι αν εσύ κερδίσεις ένα χαμόγελο, ένα δευτερόλεπτο που μία σκέψη ή μια εικόνα σε σταμάτησε, ή ακόμα και ένα κάτι-μπήκε-στο-μάτι-μου, είσαι κερδισμένος.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v