Μια Local μπιραρία σερβίρει φρέσκια μπίρα κατευθείαν από τα καζάνια της

Δεκατέσσερα χρόνια μετά το άνοιγμά της, η Local Pub στο Χαλάνδρι παραμένει ένα από τα κορυφαία στέκια για να γευτείς ποιοτικό ζύθο, ο οποίος φτιάχνεται… δίπλα σου.

Μια Local μπιραρία σερβίρει φρέσκια μπίρα κατευθείαν από τα καζάνια της

Focal Banger από την αμερικάνικη ζυθοποιία The Alchemist. Έτσι λεγόταν, και λέγεται, η IPA που γεύτηκα όταν επισκέφτηκα για πρώτη φορά – πρέπει να ήταν μια δεκαετία πίσω, είχα μαλλιά δηλαδή – την Local Pub του Φώτη Αναστασίου, σε ένα αίθριο στο Χαλάνδρι.

Έχοντας τότε συνηθίσει στις κλασικές περιπτερόμπυρες, η εν λόγω ετικέτα με παραξένεψε. Πλούσια γεύση, ελαφρώς πικρή, φρουτώδεις νότες, γεμάτο σώμα και… ακριβή, πρέπει να είχε και 15 ευρώ το κουτάκι. Ήταν μπίρα αυτό; Μπίρα ήταν. Δεν ήταν, όμως, από εκείνες που είχα συνηθίσει. 

Τα χρόνια πέρασαν, οι πάγοι έλιωσαν, και οι εν λόγω μπίρες έγιναν σταδιακά το νέο trend. Οι εισαγωγές τους αυξήθηκαν εκθετικά, η Αθήνα γέμισε tap rooms και μικροζυθοποιίες που εστίαζαν στον ποιοτικό, craft ζύθο και οι τότε «σπάνιες» IPAs, αλλά και πολλά ακόμα είδη, διατίθενται σήμερα σε πληθώρα επιλογών στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ακόμα και σε περίπτερα.

Η Local Pub όμως, γεννημένη το 2010, παραμένει ακόμα εκεί, στο αίθριο της Χαϊμαντά, γεμίζοντας καθημερινά κόσμο ο οποίος πλέον δεν απολαμβάνει – μόνο – διεθνείς και εγχώριες craft ετικέτες σε κουτάκια ή μπουκάλια, αλλά και ολόφρεσκη μπίρα, η οποία βράζει και ζυμώνεται στα μεγάλα καζάνια της Ζυθοποιίας Αναστασίου, που βρίσκονται ακριβώς δίπλα.

«Ήταν μια ιδέα που γεννήθηκε από την ανάγκη, καθώς τότε δεν υπήρχε κανένα παρόμοιο κατάστημα. Ποτέ δεν είχα φανταστεί σε τι θα μπορούσε να εξελιχθεί ή πού θα έφτανε όλο αυτό, αλλά ήξερα πως ήταν κάτι που αγαπούσα βαθιά», μου λέει ο Φώτης για την pub που γαλούχησε κόσμο και κοσμάκη στον κόσμο της μικροζυθοποιίας.

«Οι craft μπίρες έχουν ταυτότητα, αρώματα, πλούσια γεύση, μοναδική επίγευση και ξεχωριστό χαρακτήρα. Ίσως δεν είναι για όλους, αλλά σίγουρα είναι για όσους αναζητούν το διαφορετικό και το ιδιαίτερο», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Η ‘Τοπική’ μας pub έχει πλέον γίνει σημείο αναφοράς και αγαπημένο στέκι, καθώς σπανίζουν τέτοια μαγαζιά στην Ελλάδα. Μαζί με τη Ζυθοποιία Αναστασίου, που ανοίξαμε το 2015 φέρνοντας νέα πνοή στο αίθριο της Χαϊμαντά, αποτελούν σπάνιο συνδυασμό για τα δεδομένα της Αθήνας. Νέες συνταγές, φρέσκια μπύρα και όμορφες στιγμές δημιουργούν ένα ιδιαίτερο περιβάλλον και προδιαγράφουν ένα συναρπαστικό μέλλον», προσθέτει.

«Εγώ πάντως, εδώ έμαθα να πίνω μπίρα», λέει ο Αλέξανδρος, ο οποίος στέκεται νωχελικά στη μπάρα και πίνει την αγαπημένη του IPA, την Αστερόεσσα. Έρχεται στην Local από τότε που πρωτοάνοιξε.    

Οι κάνουλες της pub, 21 το σύνολο, γεμίζουν τακτικά από φρέσκες μπίρες της Ζυθοποιίας Αναστασίου, αλλά και λοιπών εγχώριων ελληνικών και ξένων μικροζυθοποιίων, σε τιμές που ξεκινούν από 3,5€ το pint. Νέες συνταγές ζύθου γνήσιου και τοπικού, από τις κλασικές Lager και Pilsner μέχρι IPA, New England IPA, Pale Ale, Red Ale, Stout παρελαύνουν μπροστά από τα μάτια σου, και δίνουν έναυσμα για beer tasting μέχρι να χτυπήσει το καμπανάκι του last call.

Αν ψάχνεις κάποια ή κάποιες για να κάνεις την αρχή, ξεκίνα με την Αστερόεσσα που αγαπά ο Αλέξανδρος, τη ναυαρχίδα της ζυθοποιίας: μια μπίρα – φόρος τιμής στις American Pale Ale, με 5.3% αλκοόλ, απόλυτα ισορροπημένη με πληθωρική γεύση, μέτρια πικράδα και νότες από τροπικά φρούτα, μάνγκο, ανανά και passion fruit.

H Βοημίας πάλι, μια αφιλτράριστη Pils στα 4,7%, φτιάχνεται με ολόφρεσκους τσέχικους λυκίσκους Saaz και εκλεκτές βύνες, ενώ η Όρυγμα αποτελεί προϊόν συνεργασίας με την μικροζυθοποιία της Σάμου και είναι ένα παραδοσιακό βαυαρέζικο στυλ ζύθου Weizenbock.

Τσέκαρε επίσης και τη Ζεία, μια τραγανή, αρωματική και πικρή Pale Ale με πρωταγωνιστή τις νιφάδες καλαμποκιού. Και αν μπερδεύτηκες με αρώματα, ονόματα και χρώματα μη φοβού.

Ζήτα από τον Φώτη ή την ομάδα του να σε κατατοπίσουν ώστε να βρεις αυτή που ταιριάζει καλύτερα στους κάλυκές σου.

Α, και πες τους και ένα χρόνια πολλά από εμάς, μιας και φέτος η Local Pub σβήνει 14 μπιράκια κεράκια και το γιορτάζει αναλόγως το Σάββατο 16 Νοεμβρίου.

Και εις άλλα με υγείαν!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v