Στον Βόλο συζητούν για την προφορική Ιστορία

Διεθνές συνέδριο για την προφορική Ιστορία διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο από τις 8 έως 10 Νοεμβρίου με θέμα τις εξελίξεις στον κλάδο και ειδικότερη θεματική την αντίσταση και την αμφισβήτηση, όπως καταγράφεται στην προφορική μνήμη.   

Στον Βόλο συζητούν για την προφορική Ιστορία

Αν ο τίτλος δεν είναι παραπλανητικός, υπάρχουν πολλά είδη Ιστορίας; Όχι αλλά και… ναι. Αν και η Ιστορία είναι μία ως επιστήμη, ο τρόπος που γράφεται, η οπτική από την οποία τη μελετάμε και τα ερωτήματα που θέλουμε να απαντηθούν κάθε φορά, μπορούν να διαφέρουν μεταξύ τους.

Η προφορική Ιστορία συλλέγει μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν σε παλαιότερες εποχές. Τις περισσότερες φορές, αν και όχι πάντα, έχει στόχο να μελετήσει τις τροχιές ζωής όχι των διάσημων, των επιφανών πολιτικών και των δοξασμένων στρατιωτικών, αλλά των καθημερινών ανθρώπων -των ανθρώπων για τους οποίους δεν υπάρχει αρχειακό υλικό, ούτε δημόσιες καταγραφές. Ως κλάδος μελέτης της Ιστορίας η προφορική Ιστορία έχει τους δικούς της κανόνες και τη δική της μεθοδολογία έρευνας και επεξεργασίας των προφορικών μαρτυριών.

Με αυτή την επιστημονική οπτική, η Ένωση Προφορικής Ιστορίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διοργανώνει στον Βόλο διεθνές συνέδριο για τις νέες τάσεις στην προφορική Ιστορία. Το συνέδριο έχει θέμα «Αντιστάσεις και αμφισβητήσεις: Νέες προσεγγίσεις στην Προφορική Ιστορία» και θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο Σαράτση, στο παραλιακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου, στις 8-10 Νοεμβρίου 2024.

Όπως εξηγεί η ανακοίνωση του συνεδρίου, στο επίκεντρο των παρουσιάσεων θα βρεθούν οι πολλαπλές πράξεις αντίστασης, είτε αυτές είναι συλλογικές, είτε αφορούν καθημερινές πράξεις ανυπακοής, αντίδρασης ή και λιγότερο προφανείς εκφάνσεις διαφωνίας που δεν εκφράζονται με καθαρά πολιτικούς όρους.

Οι τοποθετήσεις και οι συζητήσεις του συνεδρίου περιλαμβάνουν ερωτήματα όπως «πώς μπορούμε να ξανασκεφτούμε τις έννοιες «αντίσταση» και «αμφισβήτηση» μέσα από τη μελέτη της προφορικής μνήμης και της βιογραφικής αφήγησης;», «με ποιους τρόπους αμφισβητούν ή περιπλέκουν οι προφορικές βιογραφικές αφηγήσεις τα ηγεμονικά αφηγήματα;», «ποιες νέες μορφές δράσης αναδεικνύονται, ποιες είναι οι δομές εξουσίας που αμφισβητούν, πώς μετατρέπεται η ενσώματη εμπειρία σε αφήγηση»;, αλλά και ποιες είναι οι αντιστάσεις που αντιμετωπίζουν οι ιστορικοί της προφορικής ιστορίας;

Εξάλλου, στο πλαίσιο του συνεδρίου οργανώνεται στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Oral History and Biographical Approach: An Inspiring Dialogue», στο οποίο θα συμμετάσχουν η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Göttingen, Gabriele Rosenthal, η ανεξάρτητη ερευνήτρια και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Oral History Dr Lindsey Dodd και η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν. Βρείτε τον σύνδεσμο παρακολούθησης εδώ

Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου θα είναι ο Alessandro Portelli (Università di Roma «La Sapienza», Circolo Gianni Bosio), μια από τις σημαντικότερες μορφές του κλάδου της προφορικής ιστορίας διεθνώς. Ο τίτλος της ομιλίας του είναι War, Violence and the Ethics of Resistance. Βρείτε τον σύνδεσμο παρακολούθησης εδώ:

Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου στις 13.45 θα προβληθεί στην αίθουσα Θ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας η ταινία Otranto των Latent Community, που αποτελείται από τους εικαστικούς καλλιτέχνες και σκηνοθέτες Ιώνιαν Μπισάι και Σωτήρη Τσίγκανο (24’41’’, 2020). 

Το συνέδριο θα διεξαχθεί δια ζώσης με ανακοινώσεις στα ελληνικά και στα αγγλικά. Δείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ.    

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v