Πώς είναι μια συναυλία που φωτίζεται μόνο από κεριά;

Πήγαμε σε μια από τις συναυλίες Candlelight στην Παλιά Βουλή και μεταφέρουμε εντυπώσεις από μια μοναδική εμπειρία που δεν πρέπει να χάσεις.

Πώς είναι μια συναυλία που φωτίζεται μόνο από κεριά;

Ένα ποτάμι από χρυσαφένιο φως. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που αντικρίζεις μπαίνοντας στην κεντρική αίθουσα της Παλιάς Βουλής, που φωτίζεται μόνο από κεριά. Χιλιάδες κεριά με τις φλόγες τους να τρεμοπαίζουν οριοθετούν αυτό που θα είναι η σκηνή μας για σήμερα –στην ουσία, τον χώρο γύρω από το βήμα της παλιάς βουλής, και μπροστά από τα έδρανα. Ο ζεστός φωτισμός των κεριών αναδεικνύει τον μαρμάρινο διάκοσμο, τους επιβλητικούς εξώστες, τους πολυελαίους που κρέμονται από τα ζωγραφιστά ταβάνια. Όλοι προς τα πάνω κοιτούν μέχρι να ξεκινήσει η συναυλία. Είναι εντυπωσιακός ο χώρος της παλιάς βουλής. Κι έχει την πλάκα του που περιμένουμε να δούμε συναυλία καθισμένοι σε έδρανα, με αποθηκευτικό χώρο σαν αυτόν που είχαν τα σχολικά θρανία.

Candlelight, τι είναι;

Σειρά συναυλιών που πραγματοποιείται σε περισσότερες από 150 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Ήρθε πρόσφατα στην Αθήνα, τον περασμένο Σεπτέμβριο για να ακριβολογούμε, και σημειώνει ήδη το ένα sold out μετά το άλλο. Οι συναυλίες διοργανώνονται από την Fever, ισπανική startup που ιδρύθηκε το 2011 στη Μαδρίτη και έχει σήμερα κεντρικά γραφεία στη Νέα Υόρκη και παρουσία σε έξι ηπείρους.

Με κεντρική ιδέα να φέρουν την κλασική μουσική στο σήμερα, οι συναυλίες Candlelight έχουν κάθε φορά διαφορετικό, πρωτότυπο ρεπερτόριο, και πραγματοποιούνται πάντα σε εμβληματικούς χώρους (στη δική μας περίπτωση, στο Μέγαρο της Παλιάς Βουλής) και με χιλιάδες κεριά να φωτίζουν τον χώρο και τους ερμηνευτές, οι οποίοι είναι πάντα ντόπιοι. «Συνεργαζόμαστε με πολλούς διαφορετικούς μουσικούς, δεν παίζει σε κάθε συναυλία το ίδιο κουαρτέτο εγχόρδων, ή ο ίδιος πιανίστας» λέει στο in2life η Anneke Westmaas, υπεύθυνη επικοινωνίας της Fever. «Κοιτάμε πάντα να διευρύνουμε το δίκτυό μας, και να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για τους καλλιτέχνες της κάθε πόλης, οπότε αναζητούμε διαρκώς ντόπιους μουσικούς που συντάσσονται με την πεποίθησή μας ότι η κλασική μουσική μπορεί να έχει απήχηση σε ένα ευρύ, ετερόκλητο κοινό, και που το κάνουν αυτό πράξη παίζοντας συνθέσεις για όλα τα γούστα. Τείνουμε, ωστόσο, να διατηρούμε μακροχρόνιες συνεργασίες με το εκάστοτε τοπικό δίκτυο μουσικών».

Ένα μοναδικό αφιέρωμα στη μουσική των Queen

Κυριακή 20 Οκτωβρίου, λίγο μετά τις 19.00 το απόγευμα. Το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αέναον της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών ανεβαίνει στη σκηνή, θα λέγαμε αν βρισκόμασταν αλλού. Εδώ απλά παίρνει την θέση του καταμεσής των κεριών που αγκαλιάζουν το βήμα της παλιάς βουλής, και ξεκινά να παίζει τις πρώτες νότες του Somebody to Love. Ο Αστέριος Πούφτης στο βιολοντσέλο, και οι Γιώργος Μάνδυλας, Βασίλης Σούκας και Αντίλοχος Τρανός στα βιολιά κάνουν τις μελωδίες του Freddie Mercury, του John Deacon, του Brian May και του Roger Taylor να μοιάζουν λες και γράφτηκαν εξαρχής για βιολιά και βιολοντσέλο. Τόσο απίθανες ακούγονται, που οι περισσότεροι παρακολουθούμε για λίγα λεπτά στην αρχή με το στόμα ανοιχτό.

Το Bohemian Rhapsody, δεύτερο στη σειρά, προκαλεί απανωτές ανατριχίλες, και η συνέχεια έχει Crazy little thing called love, Killer Queen και Love of my life. Στις παύσεις, την ώρα που ο Αστέριος Πούφτης μας συστήνει τα μέλη του κουαρτέτου και μιλά για την ιστορία των Queen και των τραγουδιών που ερμηνεύουν, παρατηρώ τον κόσμο γύρω μου: Εικοσάρηδες που πέτυχαν την καμπάνια στα social, ζευγάρια τριαντάρηδων που κάθονται αγκαλιά, πενηντάρηδες που ήρθαν για το Another one bites the dust. Καρφίτσα δεν πέφτει ανάμεσα στα έδρανα απ’ όπου κάποτε κάποιοι βουλευτές άκουσαν τον Χαρίλαο Τρικούπη να λέει πως δυστυχώς επτωχεύσαμεν.

Η μικρή μας ορχήστρα εκτελεί με μπρίο και σπιρτόζικο κέφι τα Don’t stop me now, Bicycle Race και Who wants to live forever, αλλά εκεί που πραγματικά η ατμόσφαιρα παίρνει φωτιά είναι –αναμενόμενα– στο We will rock you, που μας ζητούν να κρατήσουμε τον ρυθμό, χτυπώντας όλοι μαζί, όσο πιο σιγανά μπορούμε, δύο παλαμάκια και ένα κλακ στα δάχτυλα. Παραδόξως, κανείς δεν μοιάζει να κουράζεται ώσπου να τελειώσει το κομμάτι, και το αποτέλεσμα ακούγεται μαγικό. Σκέτη μυσταγωγία.

Στο τελευταίο κομμάτι κάθε Candlelight συναυλίας επιτρέπονται οι φωτογραφίες και τα βίντεο. Με το που δίνει ο Αστέριος Πούφτης το σύνθημα (ανακοινώνοντας πως έχει «καλά και κακά νέα», με τα κακά να είναι πως ακολουθεί το τελευταίο κομμάτι) τα κινητά παίρνουν φωτιά, και η μυσταγωγική ατμόσφαιρα στιγμιαία χαλάει. Μόνο στιγμιαία όμως: Γιατί μετά την υπόκλιση και το θερμότατο χειροκρότημα που ακολουθεί το Under Pressure, το οποίο έχει ήδη ανέβει σε εκατοντάδες stories, έχει encore, και μετά encore του encore, και η ατμόσφαιρα επιστρέφει, μαζί με έξτρα, ανανεωμένο κέφι. Δεν είναι μόνο ότι η συναυλία δεν τελείωσε, όπως νομίζαμε. Είναι και ότι τα δύο κομμάτια που ακολουθούν είναι το Show must go on και το Radio Gaga. Ειδικά στο τελευταίο, είναι πρακτικά αδύνατο να μείνεις ακίνητη/ος στο κάθισμά σου. Ποιος να σου το έλεγε, πως θα κατέληγες να χορεύεις καθιστή/ος σε μία συναυλία με βιολιά.

Στην έξοδο, κοιτάζουμε συνωμοτικά την ουρά που σχηματίζεται ήδη στα σκαλιά της Παλιάς Βουλής, για την δεύτερη συναυλία της βραδιάς, που ξεκινά στις 21.00 και είναι κι αυτή sold out. Δεν έχουν ιδέα τι τους περιμένει.

@in2life_gr Οι συναυλίες Candlelight είναι εμπειρία μαγική @candlelight.concerts #συναυλία #αθηνα #παλιαβουλη #candlelightconcert #μουσικη #queenmusic #συναυλια #ελληνικοτικτοκ #in2life #μπεςφοργιουγαμω ♬ Bohemian Rhapsody - ǤɇnŧłɇSøᵾł💕0204

Οι επόμενες συναυλίες

Από τις Τέσσερις Εποχές του Βιβάλντι μέχρι αφιερώματα στους Coldplay, τον Hans Zimmer, τους ABBA και τους Imagine Dragons, οι συναυλίες Candlelight στην Παλιά Βουλή τους επόμενους μήνες θα έχουν κάτι για όλους. Το αφιέρωμα στους Queen θα επαναληφθεί το Σάββατο 4 Ιανουαρίου, ενώ ο Δεκέμβριος είναι μήνας Coldplay, με διαθέσιμα εισιτήρια για το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου και την Κυριακή 22/12. Τον Νοέμβριο δεν τον αναφέρουμε, γιατί είναι ήδη όλος sold out. Οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από 30,50€ και φτάνουν τα 52,50€, αναλόγως την ζώνη που θα επιλέξεις να καθίσεις. Όλες πάντως έχουν απρόσκοπτη θέα στην σκηνή, η Παλιά Βουλή είναι αμφιθεατρική, η ακουστική της καλή, και η όλη εμπειρία –όπως μάλλον θα κατάλαβες από όλα τα παραπάνω– μοναδική. Εισιτήρια κλείνεις εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v