5 ιδέες για τις καλύτερες φακοσαλάτες
Θρεπτικές και πεντανόστιμες, αυτές οι σαλάτες με φακές δεν είναι σαλάτες… είναι ένα πλήρες γεύμα η καθεμία.
Θρεπτικές και πεντανόστιμες, αυτές οι σαλάτες με φακές δεν είναι σαλάτες… είναι ένα πλήρες γεύμα η καθεμία.
Ξέρεις ότι οι φακές είναι σούπερ τροφή και θα ήθελες να τις τρως συχνότερα, αλλά η σουπένια εκδοχή τους δεν σε δελεάζει και πολύ; Σε νιώθουμε. Και γι’ αυτό σου βρήκαμε απίθανες συνταγές για να φτιάξεις πρωτότυπες, πεντανόστιμες και ακόμα θρεπτικότερες φακοσαλάτες (γιατί ακόμα θρεπτικότερες; Γιατί, ας πούμε, η ντομάτα και η πιπεριά βοηθούν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών της φακής, πολλά από τα οποία πάνε χαμένα στις σούπες).
Φακοσαλάτα με πιπεριές Φλωρίνης
Υλικά:
400 γρ. φακές βρασμένες, 350 γρ. πιπεριά Φλωρίνης σε μικρά καρέ, 250 γρ. κολοκύθι σε μικρά καρέ, 150 γρ. λιαστή ντομάτα σε στικς, 350 γρ. αβοκάντο σε μικρά καρέ, 100 γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο, 20 γρ. βασιλικός ψιλοκομμένος, 120 γρ. ελαιόλαδο, 40 γρ. χυμός λεμονιού, αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε 20 γρ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις πιπεριές μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα και να μαλακώσουν ελαφρώς για 3 με 4 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το κολοκύθι, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να πάρει και αυτό χρώμα αλλά να παραμείνει τραγανό, για 2 με 3 λεπτά περίπου. Αποσύρουμε τα λαχανικά σε ένα μπολ και αφήνουμε να κρυώσουν. Βάζουμε όλα τα υλικά της σαλάτας, εκτός από το ανθότυρο σ’ ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε προσθέτοντας από πάνω το ανθότυρο.
Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου
Φακοσαλάτα με dressing ρόκας και φρέσκων μυρωδικών
Υλικά:
Για το dressing: 50 γρ. φύλλα ρόκας, 30 γρ. λευκά αμύγδαλα ή ότι ωμό ξηρό καρπό έχουμε, 5-6 φύλλα φρέσκο βασιλικό, ¼ ματσάκι μαϊντανό (τα φύλλα), 1 σκελίδα σκόρδο, 1-2 κ.σ. κάπαρη κατά βούληση, 2 κ.σ. διατροφική μαγιά, χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι, 80 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη φακοσαλάτα: 650-700 γρ. φακές βρασμένες, 1 ξερό κρεμμύδι σε λεπτές φέτες, 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 8-10 λιαστές ντομάτες χοντροκομμένες, 1 μέτριο καρότο χοντροτριμμένο, 4-6 παξιμαδάκια χαρουπιού, αλάτι
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε το dressing: Σε ένα μούλτι βάζουμε τα φύλλα ρόκας, τα λευκά αμύγδαλα, τον βασιλικό, τα φύλλα μαϊντανού, το σκόρδο, την κάπαρη, τη διατροφική μαγιά, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν τελείως.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τις φακές με το ξερό κρεμμύδι, το φρέσκο κρεμμύδι, τις λιαστές ντομάτες, το καρότο, το dressing και τα παξιμάδια και ανακατεύουμε καλά πριν σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι της Madame Ginger
Φακοσαλάτα με τόνο
Υλικά:
200 γρ. φακές, 100 γρ. τόνο σε νερό (κονσέρβα), 1 καρότο, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, 1/2 ματσάκι μαϊντανό, 1 κ.σ. ελιές σε ροδέλες, 1 κ.σ. κάππαρη, 5 ντοματίνια, 40 γρ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 50 γρ. κρέμα βαλσάμικο
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε νερό και αλάτι, και αφήνουμε να πάρει βράση. Ρίχνουμε τις φακές και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σουρώνουμε τις φακές. Σουρώνουμε τον τόνο και τον βάζουμε σε ένα μπολ. Κόβουμε το καρότο σε ροδέλες, ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον μαϊντανό, και τα βάζουμε στο μπολ. Προσθέτουμε τις ελιές, την κάπαρη και τις φακές. Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα ρίχνουμε στο μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και την κρέμα βαλσάμικο. Ανακατεύουμε καλά και ελέγχουμε τα καρυκεύματα. Σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη
Φακοσαλάτα με εσπεριδοειδή
Υλικά:
Για τις φακές: 500 γρ. φακές, 2 φύλλα δάφνης, 1 σκ. σκόρδο, 1 κύβο λαχανικών χωρίς αλάτι
Για το dressing: 100 ml ηλιέλαιο, 50 ml ελαιόλαδο, 50 ml βαλσάμικο, 1 κ.σ. μουστάρδα απαλή, 1 κ.σ. μέλι, 1 κ.γ. κύμινο τριμμένο, 1/4 κ.γ. κανέλα τριμμένη, 1/2 κ.γ. γλυκάνισο τριμμένο, 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο, 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο, χυμό από 2 πορτοκάλια, 1 κύβο λαχανικών χωρίς αλάτι, αλάτι, πιπέρι
Για τη φακοσαλάτα: 3-4 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα, 1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε κυβάκια, 5-6 ντοματίνια κομμένα στη μέση, 1 καρότο τριμμένο
Για το σερβίρισμα: Φέτα, θρυμματισμένη
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε μία κατσαρόλα με αρκετό νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίζει να βράζει το νερό, προσθέτουμε τις φακές, το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης και τον κύβο και βράζουμε 20-25 λεπτά, ώστε να γίνουν λίγο al dente. Σουρώνουμε τις φακές, αφαιρούμε το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης και τις αφήνουμε στην άκρη.
Για το dressing: Σε ένα μπολ, προσθέτουμε το ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο, το βαλσάμικο, τη μουστάρδα, το μέλι, το κύμινο, την κανέλα, το γλυκάνισο, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο, το χυμό πορτοκαλιού και τον κύβο λαχανικών. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να αποκτήσει το μείγμα μία λεία υφή.
Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τις φακές, το δυόσμο, την πιπεριά Φλωρίνης, τα ντοματίνια και το καρότο. Περιχύνουμε με λίγο από το dressing και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Σερβίρουμε τη φακοσαλάτα, πασπαλίζοντας με λίγη φέτα.
Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη