Τι είναι ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας και τι σημαίνει για την υγεία σου

Τα γρήγορα χτυποκάρδια μπορεί και να μην κάνουν καλό στην υγεία σου. Δες πως θα υπολογίσεις τους χτύπους της καρδιάς σου σε ηρεμία και πώς θα βελτιώσεις την κατάσταση.

Τι είναι ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας και τι σημαίνει για την υγεία σου

Ο αριθμός των φορών που χτυπά η καρδιά ανά λεπτό μπορεί στους ερωτευμένους να είναι ψηλά, όμως αν παραμένει ψηλά και… χωρίς έρωτα τότε ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα υγείας. Ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας όπως λέγεται, είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος για να εκτιμήσουμε την καρδιαγγειακή υγεία και αν ο όρος δεν σου λέει κάτι, τότε βρίσκεσαι στο κατάλληλο μέρος.

Τι είναι λοιπόν ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας;

Είναι ο αριθμός των παλμών της καρδιάς σου ανά λεπτό όταν το σώμα σου βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας. Μπορείς να τον μετρήσεις με διάφορες σύγχρονες συσκευές αυτόματα, όπως με ένα smart ρολόι ας πούμε.

Εάν δεν χρησιμοποιείς τέτοιες συσκευές, μπορείς να μετρήσεις ως εξής:

* Βεβαιώσου ότι είσαι σε κατάσταση ηρεμίας και χαλάρωσης.

* Βρες τον παλμό σου είτε στην πλευρά του λαιμού σου, είτε στον καρπό κάτω από τη βάση του αντίχειρα.

* Μέτρησε τους παλμούς σου για 60 δευτερόλεπτα - χρησιμοποίησε χρονομετρητή για μεγαλύτερη ακρίβεια.

* Επανάλαβε μερικές φορές για ακρίβεια.

Γιατί ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας είναι δείκτης της υγείας της καρδιάς;

Ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας μπορεί να αποτελεί σημαντικό δείκτη της καρδιαγγειακής υγείας, διότι αντανακλά την αποδοτικότητα της καρδιάς όταν το σώμα σου είναι σε ηρεμία. Όπως ίσως ξέρεις, ο κύριος ρόλος της καρδιάς είναι να αντλεί αίμα σε όλο το σώμα, στέλνοντας οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στους ιστούς και απομακρύνοντας τα απόβλητα.

Όταν η καρδιά λειτουργεί καλά και αποδοτικά, χρειάζονται λιγότεροι παλμοί ανά λεπτό για να εκτελέσει αυτή τη λειτουργία. Το αντίστροφο επίσης ισχύει.

Όταν η καρδιά είναι λιγότερο αποδοτική, το σώμα χρειάζεται περισσότερους παλμούς ανά λεπτό για να κυκλοφορήσει την απαραίτητη ποσότητα αίματος. Με τον καιρό, αυτή η αυξημένη «εργασία» μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Πόσο πρέπει να είναι δηλαδή;

Οι «φυσιολογικοί» καρδιακοί παλμοί σε ηρεμία των ενηλίκων κυμαίνονται από 60-100 παλμούς ανά λεπτό.

Καθώς μεγαλώνουμε, η φυσική τάση είναι να αυξάνεται ο καρδιακός μας ρυθμός σε ηρεμία. Ωστόσο, το επίπεδο της φυσικής σουκατάστασης επηρεάζει σημαντικά τον καρδιακό ρυθμό. Η καρδιά είναι ένας μυς και όπως κάθε μυς, γίνεται πιο δυνατός με την άσκηση.

Δες παρακάτω ένα διάγραμμα με τα βέλτιστα εύρη καρδιακών παλμών ανά ηλικία:

 

 

Οι κίνδυνοι του υψηλού καρδιακού ρυθμού

Ένας σταθερά αυξημένος καρδιακός ρυθμός ηρεμίας, σχετίζεται με υψηλότερες περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου, καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικού. Άτομα με καρδιακούς παλμούς σε ηρεμία πάνω από 100 παλμούς ανά λεπτό (ταχυκαρδία) έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν αυτά τα καρδιαγγειακά συμβάντα.

Η χρόνια υπερκόπωση της καρδιάς μπορεί να οδηγήσει σε:

​ • Υπέρταση: Οι αυξημένοι παλμοί ηρεμίας μπορεί να συμβάλλουν στην υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία ασκεί επιπλέον πίεση στις αρτηρίες και την καρδιά, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

• Καρδιακή ανεπάρκεια: Με την πάροδο του χρόνου, οι υψηλοί παλμοί μπορεί να αποδυναμώσει την καρδιά, οδηγώντας σε μειωμένη ικανότητα αποτελεσματικής άντλησης αίματος, η οποία μπορεί τελικά να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια.

• Αυξημένο κίνδυνο αρρυθμιών: Ο υψηλότερος καρδιακός ρυθμός ηρεμίας μπορεί να σε κάνει πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη διαταραχών του καρδιακού ρυθμού, όπως η κολπική μαρμαρυγή, που χαρακτηρίζεται από ακανόνιστους, συχνά γρήγορους καρδιακούς παλμούς. Αυτή, αλλά και άλλες αρρυθμίες μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, θρόμβους αίματος και καρδιακή ανεπάρκεια.

Ωραία και πώς τον μειώνω;

Πάμε στο ζουμί τώρα. Ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας μπορεί να βελτιωθεί φυσικά μέσα από ένα πλέγμα που περιλαμβάνει αλλαγές σε καθημερινές συνήθειες. Πιο συγκεκριμένα:

Τακτική αερόβια άσκηση: Το 60-70% αερόβιας προπόνησης σου πρέπει να είναι στη Ζώνη 2. Η Ζώνη 2 είναι ένα επίπεδο αερόβιας κατά το οποίο μπορείς να κάνεις άνετα κουβέντα. Τα smart ρολόγια μπορούν να προσφέρουν μια εκτίμηση για τη ζώνη στην οποία βρίσκεσαι κατά τη διάρκεια της άσκησης. Δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, το κολύμπι, η ποδηλασία, το γρήγορο περπάτημα και ο χορός είναι εξαιρετικές για την καρδιαγγειακή φυσική κατάσταση.

Ασκήσεις αναπνοής και ενσυνειδητότητας: Το άγχος μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό σε ηρεμία διεγείροντας το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Η εκμάθηση τεχνικών χαλάρωσης, όπως η βαθιά αναπνοή, ο διαλογισμός ή η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση, ενεργοποιούν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, βοηθώντας στη μείωση του καρδιακού παλμού και στη μείωση του στρες.

Καλύτερος ύπνος: Ο κακός ή ανεπαρκής ύπνος μπορεί να προκαλέσει αυξημένο καρδιακό ρυθμό λόγω αυξημένου στρες και φλεγμονής. Ο συνεπής, ξεκούραστος ύπνος επιτρέπει στην καρδιά να ανακάμψει και μπορεί να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό.

Λιγότερη καφεΐνη και η νικοτίνη: Διεγερτικά όπως η καφεΐνη και η νικοτίνη μπορούν να αυξήσουν προσωρινά τον καρδιακό ρυθμό διεγείροντας το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Περιορισμός ή κόψιμο του ποτού: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο ή η πλήρης αποχή μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία και να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας.

Με πληροφορίες από drjeremylondon.com

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v