Η φάση ΔΕΝ είναι στο Νέο Κόσμο ή μήπως είναι;

Βγαίνουμε Νέο Κόσμο και ανακαλύπτουμε τις κλασικές αξίες αλλά και τις νέες αφίξεις μιας γειτονιάς που ανεβαίνει διαρκώς.

Η φάση ΔΕΝ είναι στο Νέο Κόσμο ή μήπως είναι;

Πριν από μια δεκαετία έβρισκες κατά κύριο λόγο μεζεδοπωλεία, οβελιστήρια, oldschool πιτσαρίες και κεμπαμπτζίδικα.

Την τελευταία πενταετία ο Νέος Κόσμος μπήκε (εν μέρει) «στη φάση», και στα στενά και τις πλατείες του ξεπετάγονται μανιωδώς νεο-καφενεία που σερβίρουν δημητριακά με γάλα, βολιώτικα wine bar και hip καφέ που μαζεύουν κόσμο και κοσμάκη από κάθε γωνιά της Αθήνας.

Ποιος «κόσμος» θα επικρατήσει; Μάλλον κανείς, μιας και ο Νέος Κόσμος παραμένει μια γειτονιά με χαρακτήρα, που παντρεύει αρμονικά το παλιό με το νέο, την φάση με την παράδοση.

Ας πάμε λοιπόν μια βόλτα προς τα κει, πιάνοντας τραπέζι σε παλιά και νέα στέκια.

Για γύρο στον Αχιλλέα

Σπινθάρου 18, 210 9021 391

Πολύ πριν η περιοχή ανέβει, το θρυλικό σουβλατζίδικο του Αχιλλέα ετοίμαζε συγκλονιστικό χειροποίητο γύρο που έκανε όλη την πόλη να παραμιλά. Συνεχίζει μέχρι σήμερα να μαζεύει κόσμο από όλες τις γειτονιές της Αθήνας που απολαμβάνουν το μερακλίδικα φτιαγμένο έδεσμα, καρυκευμένο τέλεια ζουμερό και χοντροκομμένο, που ξεπουλάει νωρίς και βασίζεται σε μυστική συνταγή. Τσακίζεται επί τόπου, αλλιώς θα χάσει την γοητεία του. Τα τυλιχτά στα 2,50€.

Για κεμπάμπ στου Τόμας

Σαρκουδίνου 43, τηλ: 210 9015981

Έτερη θρυλική σουβλακοδιεύθυνση στη γειτονιά, ο αρμένης, Τόμας ετοιμάζει εδώ και δεκαετίες καθημερινά νόστιμο, ζουμερό και αγνό κεμπάπ. Το απολαμβάνεις τυλιχτό με ντοματούλα και κρεμμύδι ή σε μερίδα. Ο κατάλογός του περιλαμβάνει επίσης πίτα Καισάρειας- ήτοι παστουρμαλί, δροσερό χούμους, φαλάφελ σε μερίδα ή τυλιχτό, πιπεροσαλάτα καυτερή όπως πρέπει, σουτζούκι σε μερίδα ή τυλιχτό, γιαουρτλού στο πήλινο για μερακλήδες και μυρωδάτο λαχματζούν. Η τιμή για το κεμπάμπ τυλιχτό στα 3€.

Για μεζέδες στο Τρίκυκλο

Πυθέου 34 και Γεωμέτρου 1, τηλ: 210 9232384

Πραγματικό μαγαζί της παρέας, το Τρίκυκλο είναι εδώ και χρόνια μια από τις καλύτερες επιλογές για μεζεδάκια στη μέση. Βγάζει τραπεζάκια στον πεζόδρομο της Πυθέου, τα οποία γεμίζουν κόσμο που απολαμβάνει πιάτα όπως μελιτζάνα φούσκα με πικάντικη σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, φέτα και pecorino Ηπείρου, κρεμμύδι γεμιστό με κιμά μοσχαρίσιο, κολοκύθι, μελιτζάνα, γκούντα και σάλτσα μπύρας, μπιφτεκάκια με πατάτες κυδωνάτες, μπριζολάκια χοιρινά, αλλά και κάποια θαλασσινά όπως καπνιστή πέστροφα, σκουμπρί και χταποδάκι ξυδάτο. Λογαριασμός στα 20€ το άτομο, με κρασί.

Για μοντέρνους μεζέδες στο 43 Σαραντατρίο

Αμβρόσιου Φραντζη 43, τηλ: 213 0263347

Κλείνει δεκαετία στην περιοχή, με μια χρωματιστή καλυμμένη αυλή ταμάμ για παρέες, και παραμένει μια από τις καλύτερες επιλογές για μαμαδίσιο φαγητό με μοντέρνες πινελιές και τοπικά προϊόντα. Εδώ θα δοκιμάσεις σαλάτα παντζάρι με πατάτες, σπανάκι και σταμνοτύρι μαστίχα με σκόρδο και τζίντζερ, καπνιστή μοσχαρίσια γλώσσα Δράμας, μπουγάτσα σε αρμένικη πίτα με γέμιση γραβιέρα Ίου και σύγκλινο Μάνης, μοσχαρίσιο καβουρμά Δράμας, σαγανάκι με κεφαλοτύρι Ίου και γλυκό τοματάκι, πράσινη φάβα, και ποντιακό καρότο με κόλιανδρο. Συνοδεία τσίπουρου ή κρασιού, ο λογαριασμός στα 15-20€ το άτομο.

Για μίνιμαλ ψαροφαγία στο ΦΙΤΑ

Ντουρμ 1 & Κασομούλη 6-8, τηλ: 2114148624

Άνοιξε το 2021 για να φέρει αέρα γαστρονομικής ανανέωσης στην όμορφη αυλή του. Στο ΦΙΤΑ το μενού αλλάζει κάθε μέρα, ανάλογα με το τι θα βρει στην αγορά η ομάδα του σεφ Δημήτρη Δημητριάδη. Περιλαμβάνει γεύσεις που αγαπούν θάλασσα και στεριά μέσα από επιλογές όπως ψημένο θράψαλο ή καλαμάρι με ρεβίθια, σαρδέλες στη σχάρα, καπνιστή μελιτζάνα με σταμνοτύρι και τηγανιτό τραχανά, βελούδινη ταραμοσαλάτα, γαρίδες κοιλάδας με μανέστρα και άνηθο και σπαλομπριζόλα μόσχου με μαγιονέζα εστραγκόν. Ο λογαριασμός με ποτήρι κρασί από 30€ το άτομο.

Για all day καταστάσεις στο Naif

Λεοντίου 10, τηλ.:21 0933 4946

Πρωτοστάτησε στο «φρεσκάρισμα» της περιοχής, ανοίγοντας πίσω από τη Στέγη, και γρήγορα έγινε δημοφιλές για τον χαλαρό all day χαρακτήρα του. Σερβίρει ωραίο μπραντς με αυγουλάκια σε διάφορες εκδοχές, specialty καφέ για να ανοίξει το μάτι, νόστιμα πιάτα για γεύμα όπως το μπέργκερ γαλοπούλας ή το δικό τους παστίτσιο, και ωραία κοκτέιλ για να πιείς το βράδυ μετά την παράσταση. Σημείωσε το Gummy Bear με βερμούτ και bitter lemon και την δροσερή Paloma. Οι τιμές τους από 9€. Για φαγητό, υπολόγισε περί τα 20€ με κρασί ή μπίρα.

Για καφέ, πρωινό και συμπάθεια στο Λάλος

Ευρυδάμαντος 19, τηλ.: 21 0937 3987

Πρόσφατη hip άφιξη, ο Λάλος ξεκινά τη μέρα ωραία και χαλαρά με specialty καφεδάκια και μπραντς (σημείωσε το το lalo-breakfast με χωριάτικο λουκάνικο, φασόλια, αυγό μάτι και ένα σοκολατένιο muffin) και συνεχίζει εξίσου όμορφα με ποτά, μπίρες από μικρές ελληνικές ζυθοποιίες, αποστάγματα και κρασιά, αλλά και signature cocktails, όπως το Fresh Garden με τζιν, αγγούρι, πράσινο μήλο, λεμόνι και ginger beer. Το απλό ποτό στα 7€, τα κοκτέιλ στα 9€. Για μπραντς και καφεδάκικ, υπολόγισε περί τα 12€.

Για… βολιώτικη wine φάση στο 7 Μάρτυρες

Μεναίχμου 3Β, τηλ: δεν έχει, στείλε μήνυμα

H νέα άφιξη της Μεναίχμου (από τα τέλη του 2023) με το που άνοιξε γέμισε τα τραπέζια της κόσμο και κοσμάκη που πίνει κρασιά και τσιμπολογάει. Ένα υβρίδιο wine bar με βολιώτικο τσιπουράδικο και γαλλικό μπιστρό, το 7 Μάρτυρες σερβίρει περισσότερες από εκατό ετικέτες κρασιών από τον εγχώριο και διεθνή αμπελώνα, με τη λίστα σε ποτήρι να ανανεώνεται συχνά. Στον κατάλογο θα βρεις και αρκετές επιλογές σε μεζέδες- φάβα, σαγανάκι κεφαλογραβιέρας, ξιδάτη πιπεριά, καρπάτσιο κ.α. σε τιμές από 5€ το πιάτο. Το ποτήρι κρασί από 5€.

Για μπραντς και φαγητό στο Τέρας

Θεοδώρητου Βρεσθένης 45, τηλ: 2114180653

Στον χώρο και την αυλή μιας παλιάς διώροφης πολυκατοικίας του ’30 με όμορφο κήπο, το Τέρας σερβίρει λουκούλειο πρωινό/μπραντς, αλλά και ενδιαφέρουσες γεύσεις για ένα ελαφρύ γεύμα σε hip ατμόσφαιρα. Δοκίμασε σαλάτα Ceasar’s με φιλέτο κοτόπουλο, αρωματισμένα κρουτόν και παρμεζάνα, σαλάτα με φακές Beluga, καπνιστή πανσέτα και βραστό αυγό με μυρωδικά, Roll με σπιτικό pulled pork, μαγιονέζα και Salsa Criolia, αλλά και το ομώνυμο μπέργκερ του μαγαζιού, με μοσχαρίσιο μπιφτέκι τυρί Stilton, αγγλική μουστάρδα, μαγιονέζα horseradish και relish παντζαριού ή ένα πιάτο ριγκατόνι με μπρόκολο, σάλτσα από σπανάκι, τσίλι και σκόρδο. Λογαριασμός στα 20€ συνοδεία κοκτέιλ.

Για βαρύ γλυκό και τσίπουρα στον Τιτάνα

Σισμάνη 18, τηλ: 21 0922 1154

Μωσαϊκό στο πάτωμα, ρετρό διακόσμηση, μωβ καναπέδες, μεγάλες τζαμαρίες. Ο γωνιακός Τιτάνας μετρά δύο χρόνια ζωής και είναι ένα τόσο δα μαγαζάκι, ένα νέο-καφενείο το οποίο ανοίγει από το πρωί για ελληνικό καφεδάκι και πρωινό –τοστ, ψωμί με μαρμελάδα ή γάλα με δημητριακά (!) - και συνεχίζει μέχρι το βράδυ, με μπίρες, κρασιά και τσίπουρα, αλλά και κάποια κοκτέιλ. Τα συνοδεύεις με παραδοσιακά καφενειο-σνακ τύπου σαλαμάκια, τυράκια, παξιμάδια, ντολμαδάκια, αντζούγιες και τουρσιά. Τα ποτά στα 6€, οι μπίρες στα 4€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v