Τέλειες (και δωρεάν!) εκθέσεις που πρέπει να δεις αυτές τις μέρες

Βάλε τέχνη στη ζωή σου, με μια βόλτα σε αυτές τις επτά φανταστικές εκθέσεις που τρέχουν αυτές τις μέρες στην Αθήνα, με ελεύθερη είσοδο.

Τέλειες (και δωρεάν!) εκθέσεις που πρέπει να δεις αυτές τις μέρες

Από ζωγραφική και φωτογραφία μέχρι γλυπτική, installations και βίντεο, η Αθήνα αυτές τις μέρες πλημμυρίζει τέχνη κι εμείς σταχυολογούμε τις πιο ενδιαφέρουσες εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις. Και το καλύτερο; Είναι όλες εντελώς δωρεάν.

Κάφκα x3 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα
9-31 Οκτωβρίου

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Φραντς Κάφκα, το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας διοργανώνει τρεις σπουδαίες εκθέσεις αφιερωμένες στον μεγάλο πεζογράφο, στο Θησείο. Στην πρώτη, με τίτλο Μεταμόρφωση – Προσεγγίσεις στον Κάφκα παρουσιάζεται μια ιδιαίτερη συλλογή με πάνω από 70 έργα 58 καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών, τα οποία δημιουργήθηκαν με τη χρήση ποικίλων τεχνικών, τιμά την Τσεχία, αντλώντας έμπνευση από τον αθάνατο συγγραφέα της. Η δεύτερη λέγεται Η Πράγα του Κάφκα και είναι μια έκθεση φωτογραφίας του Κωνσταντίνου Πίττα που παρουσιάζει μοναδικές εικόνες από την Πράγα της δεκαετίας του 1980, όπως την έζησε και την κατέγραψε ο ίδιος. Και η τρίτη, με τίτλο Φραντς Κάφκα: Άνθρωπος χωρίς εποχή είναι μια μοναδική έκθεση εικονογράφησης, η οποία βασίζεται στο νέο ομότιτλο τσεχικό βιβλίο για τη ζωή και το έργο του πιο διάσημου τέκνου της Πράγας.

Διαβάστε περισσότερα - Κάφκα x3: Τρεις μοναδικές εκθέσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα 

wanderlust / all passports στο Μέγαρο Σλήμαν-Μελά
Εγκαίνια: Πέμπτη 17 Οκτωβρίου

Ο επιμελητής Κώστας Πράπογλου προσκαλεί 44 καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες σύγχρονης τέχνης να παρουσιάσουν έργα που ανταποκρίνονται στον χώρο του εμβληματικού μεγάρου που σχεδίασε ο Ερνστ Τσίλλερ και στο εννοιολογικό πλαίσιο του ταξιδιού, της φιλαποδημίας, της εσωτερικής εξερεύνησης και της υπαρξιακής αναζήτησης, δημιουργώντας εγκαταστάσεις χώρου, βίντεο, γλυπτά και ζωγραφική. Η έκθεση διοργανώνεται από την artefact athens, υπεύθυνη μεταξύ άλλων για τις εξαιρετικά επιτυχημένες εκθέσεις Το φαινόμενο της πεταλούδας στο Εργοστάσιο Μουζάκης Πεταλούδα και Reality Check I-II στο Ψυχιατρικο Νοσοκομείο Αττικής Δαφνί.

Μαρία Φραγκουδάκη – Τhe Deeper I Go, The More I Reveal στην Blender Gallery
28 Σεπτεμβρίου-9 Νοεμβρίου

Όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης, Κατερίνα Κοσκινά, «η Μαρία Φραγκουδάκη με την έκθεση The Deeper I Go, The More I Reveal στην γκαλερί The Blender Gallery, κινείται θεματικά σ’ έναν άξονα, όπου συγκεράζονται διαφορετικής φύσης ζητήματα, κοινωνικά, βιωματικά και περιβαλλοντικά. Παρατηρώντας τα έργα που εκτίθενται, διαπιστώνει κανείς ότι αν και εκ πρώτης όψεως δεν είναι προφανές, θίγουν θέματα που αναφέρονται σε δύο συγγενείς έννοιες, τον βίο και τον οίκο».

Art Athina after viewing στην γκαλερί Artworx
9-31 Οκτωβρίου

H γκαλερί artworx μεταφέρει, στο σπίτι της στην Κηφισιά, τη φετινή πρώτη συμμετοχή της στην Art Athina εμπλουτισμένη με περισσότερα έργα, σε επιμέλεια της Μαρίας Ξανθάκου και της Ιζαμπέλα Φρανσές. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη εικαστική εμπειρία, όπου τρεις ξεχωριστοί καλλιτεχνικοί κόσμοι, με έργα των Παύλου Σάμιου, Λυδίας Βενιέρη, καθώς και του Αφρικανού καλλιτέχνη Aboudia, συνυπάρχουν αρμονικά.

My Pietà στο Art Project Space
9 Οκτωβρίου-16 Νοεμβρίου

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει στον χώρο του Art Project Space την ομαδική έκθεση με τίτλο My Pietà. Η Pietà, όντας ένα πολύ οικείο θέμα τόσο στους καλλιτέχνες όσο και στο κοινό, ήταν που ιντρίγκαρε τον Πέτρο Δουμά ως ιδέα κάτι τόσο κλασικό να παρουσιαστεί ξανά μέσα από τα μάτια 33 σύγχρονων εικαστικών αποτέλεσε την έμπνευση του για αυτή την ομαδική έκθεση.

Until you come back στον χώρο 16 Φωκίωνος Νέγρη
9-26 Οκτωβρίου

Στην έκθεση Until you come back: Γεωγραφίες και Χρονικότητες της Αναμονής από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου, επιλεγμένοι καλλιτέχνες από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου, με την χρήση διαφορετικών μέσων, εξετάζουν διαφορετικές αισθητικές αναπαραστάσεις της αναμονής, αποκαλύπτοντας στον καμβά, σε χαρακτικά και γλυπτά, την γλυκόπικρη αίσθηση της νοσταλγίας, την πίστη στην πραγμάτωση, και την επιθυμία για περιπέτεια.

Γιώργος Ζογγολόπουλος, Αλεξία Ξαφοπούλου στην γκαλερί Λόλα Νικολάου
3-25 Οκτωβρίου

Η γκαλερί Λόλα Νικολάου παρουσιάζει μια επιλογή από τις σειραϊκές αναπαραγωγές έργων σε μικρό format του Γιώργου Ζογγολόπουλου από το ομώνυμο Ίδρυμα. Μεταξύ των έργων περιλαμβάνονται οι Ολυμπιακοί Κύκλοι, η γλυπτική σύνθεση στην είσοδο της ΔΕΘ, οι εμβληματικές Ομπρέλες στην παραλία της Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλες συνθέσεις με ομπρέλες, φακούς και ελάσματα. Παράλληλα η γκαλερί φιλοξενεί τις πιο πρόσφατες ζωγραφικές συνθέσεις της εικαστικού Αλεξίας Ξαφοπούλου, την ενότητα έργων της με τίτλο The Great Wide Open, έργα σε καμβά, ποικίλων διαστάσεων με μεικτές τεχνικές.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v