Τέλειες συνταγές για να δεις τις μελιτζάνες αλλιώς

Τώρα που είναι στην καλύτερή τους εποχή, τώρα σου συγκεντρώσαμε φανταστικές συνταγές για να απολαύσεις τις μελιτζάνες όπως τους αρμόζει.

Τέλειες συνταγές για να δεις τις μελιτζάνες αλλιώς

Όπως έγραφε πέρυσι τέτοια εποχή η foodie μας, η Αγάπη, «όσο ο καιρός ζεσταίνει και ο ήλιος καίει ολοένα και περισσότερο, οι μελιτζάνες θεριεύουν από τη μια, αλλά από την άλλη τσουρουφλίζονται πριν προλάβουν να γεμίσουν, με αποτέλεσμα να έχουν αραιή σάρκα, σχεδόν τζούφια. Αντιθέτως, όταν περάσουν οι μεγάλες ζέστες, ο πιο μαλακός ήλιος τις χαϊδεύει τρυφερά, σφίγγει τη σάρκα τους και τις γλυκαίνει όσο δεν πάει άλλο». Τώρα, λοιπόν, είναι η ιδανική στιγμή να φτιάξεις τις φοβερές και τρομερές συνταγές που σου βρήκαμε για να απολαύσεις τις μελιτζάνες όπως τους αξίζει.

Καλόγερος Νάξου

Υλικά:
2 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες, 1 μεγάλη ντομάτα σε φέτες, 1 μικρή πιπεριά σε φέτες, 4 κ.σ. ξυνομυζήθρα, 250 γραμ. γραβιέρα ή άλλο κίτρινο τυρί που λιώνει σε χοντρές φέτες, λίγο αλάτι, ελαιόλαδο, πρέζα θρούμπι ή ρίγανη

Για το κρέας: 400 γραμ. μοσχάρι (σπάλα), 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. πελτέ, 400 γραμ. ψιλοκομμένες ντομάτες, 1/3 φλ κόκκινο κρασί, 2-3 κόκκους μπαχάρι, 1 δαφνόφυλλο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Κόβουμε το κρέας σε 4 φέτες και το στεγνώνουνε σε απορροφητικό χαρτί. Ζεσταίνουμε μικρή κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Ροδίζουμε το κρέας για 4-5’ να κάνει κρούστα κι αναποδογυρίζουμε για άλλα 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε για 3’ να γίνει διάφανο. Βάζουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και τον πελτέ. Σοτάρουμε για 1’ τρίβοντας τον πελτέ στην κατσαρόλα να βγάλει τα αρώματα του. Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και αρωματίζουμε με δαφνόφυλλο και μπαχάρι. Συμπληρώνουμε ελάχιστο ζεστό νερό και σκεπάζουμε το κρέας. Χαμηλώνουμε την εστία και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και 15’ μέχρι να μαλακώσει και να μελώσει δέσει η σάλτσα του.

Μέχρι να βράσει το κρέας ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες. Τις κόβουμε στη μέση. Με κοφτερό μυτερό μαχαίρι χαράζουμε διαγώνια την σάρκα της χωρίς να κόψουμε καθόλου την φλούδα. Χαράζουμε μόνο στο εσωτερικό της. Τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι μέσα στην χαραγμένη σάρκα. Τις βάζουμε σε μικρό ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Πασπαλίζουμε με λίγο θρούμπι ή ρίγανη. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 ºC στον αέρα στην μεσαία σχάρα μέχρι να ψηθεί και μαλακώσει για περίπου 30’

Αφού ψηθούν, με ένα κουτάλι πιέζουμε την μαλακή σάρκα, ώστε να δημιουργήσουμε θήκη στην μέση. Βάζουμε το κρέας μέσα στη μελιτζάνα με λίγη από την σάλτσα του. Από πάνω βάζουμε 1 κ.σ. ξινομυζήθρα. Ακουμπάμε λεπτή φέτα ντομάτας και καλύπτουμε με χοντρή φέτα γραβιέρα η άλλο κίτρινο τυρί που λιώνει. Γαρνίρουμε κάθε καλόγερο με μια φέτα πιπεριάς. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 ºC στη μεσαία σχάρα για 10’ να λιώσουν τα τυριά και γύρω – γύρω, να καλύψει η λιωμένη γραβιέρα την μελιτζάνα. Σερβίρουμε τον καλόγερο ζεστό με πατάτες Νάξου τηγανητές.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Σουφλέ μελιτζάνας

Υλικά:
1 1/2 κιλό μελιτζάνες, 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο, 200 γρ. mix τυριών τριμμένα, 200 γρ. ζαμπόν σε κομμάτι, 200 γρ. φέτα, 600 γρ. κρέμα γάλακτος light, 3 μεσαία αυγά, πιπέρι, 1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο, αλάτι, 1 κ.σ. βασιλικό

Εκτέλεση:
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες πάχους 0,5 εκ. και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε αλάτι και τις αφήνουμε 30 λεπτά να ξεπικρίσουν. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί. Ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, προσθέτουμε τόσες ροδέλες από τις μελιτζάνες μέχρι να καλυφθεί η επιφάνεια του τηγανιού. Ψήνουμε 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά και αφαιρούμε σε ταψί με απορροφητικό χαρτί. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τις υπόλοιπες μελιτζάνες βάζοντας 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε κάθε δόση.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Απλώνουμε μια στρώση από τις μελιτζάνες σε ένα οβάλ πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 36 εκ. Πασπαλίζουμε με το 1/3 από τα τριμμένα τυριά. Κόβουμε το ζαμπόν σε κομμάτια και απλώνουμε το 1/3 στο ταψί με τα υπόλοιπα υλικά. Σπάμε με τα χέρια μας το 1/3 από τη φέτα πάνω από τα υπόλοιπα υλικά. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία άλλες δύο φορές μέχρι να τελειώσουν οι μελιτζάνες, το τυρί, το ζαμπόν και η φέτα. Ρίχνουμε σε ένα μπολ την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι και τον ψιλοκομμένο βασιλικό, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθούν τα αυγά. Περιχύνουμε πάνω από το σουφλέ και ψήνουμε 40-50 λεπτά. Αφήνουμε 20 λεπτά να κρυώσει και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Ψητές μελιτζάνες γεμιστές με φέτα, αμύγδαλα, ελιές και φρέσκα μυρωδικά

Υλικά:
2 μεγάλες μελιτζάνες, 150 γρ. αμύγδαλα με τη φλούδα, 20 ελιές της προτίμησης μας χοντροκομμένες, 2 κ.σ. κάπαρη ψιλοκομμένη, ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι, 6 κ.σ. ελαιόλαδο, 200 γρ. φέτα, ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 10 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για το σερβίρισμα: ½ iceberg, χυμό από ½ λεμόνι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1-2 λεμόνια κομμένα, 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:
Ξεκινάμε με τις μελιτζάνες. Τρυπάμε τις μελιτζάνες καλά γύρω-γύρω και τις τοποθετούμε στη σχάρα του φούρνου το οποίο ακουμπάμε πάνω στο ταψί του φούρνου. Ψήνουμε για 50-60 λεπτά στους 180°C στις αντιστάσεις ή μέχρι να μαλακώσουν και ψηθούν τελείως.

Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Χοντροσπάμε το αμύγδαλο σε ένα γουδί ή στο μούλτι και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τις ελιές, την κάπαρη, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι και το ελαιόλαδο. Με ένα πιρούνι ανακατεύουμε καλά το μείγμα, λιώνοντας και πιέζοντας με το πιρούνι όσο μπορούμε. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.

Μόλις ψηθούν οι μελιτζάνες καλά, τις βγάζουμε από τον φούρνο, τις τοποθετούμε σε ξύλο κοπής και τις ανοίγουμε στην μέση κρατώντας το κοντάνι ολόκληρο. Μαδάμε την σάρκα τους ελαφρά με ένα πιρούνι, τις αλατοπιπερώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν καλά.

Κόβουμε το iceberg σε μεγάλα κομμάτια και το μοιράζουμε σε 2 πιάτα ή μία πιατέλα. Αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Τοποθετούμε πάνω στο iceberg τις μελιτζάνες.

Σπάμε την φέτα με τα χέρια μας στο μπολ με τα αμύγδαλα, προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο και ανακατεύουμε απαλά με το πιρούνι μας, σπάζοντας τα μεγάλα κομμάτια της φέτας. Μοιράζουμε τη γέμιση στο εσωτερικό των μελιτζανών και σερβίρουμε με κομμένα λεμόνια και μαϊντανό.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

Μακαρόνια με μελιτζάνα και κατίκι

Υλικά:
300 γρ Ριγκατόνι Ολικής Άλεσης, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 12 ντοματίνια κομμένα κάθετα σε 4 κομμάτια, 3 μελιτζάνες φλάσκες, 1 μικρό λευκό κρεμμύδι, 1 σκ. σκόρδο, 200 γρ κατίκι, 1 κύβο λαχανικών διαλυμένο σε 100 μλ χλιαρο νερό, 150 μλ ντομάτα πασάτα, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, 3 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο, μια πρέζα ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:
Βράζουμε τα Ριγκατόνι Ολικής Άλεσης σε αλατισμένο νερό. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και όταν η θερμοκρασία του ανεβεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και τo σκόρδο. Σοτάρουμε για 3 λεπτά και μετά βάζουμε και τα κομμένα ντοματίνια. Σοτάρουμε για αλλά 2 λεπτά.

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μεγάλους κύβους και τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα. Εναλλακτικά σοτάρουμε μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ενσωματώνουμε και τις προτηγανισμένες μελιτζάνες και αμέσως σβήνουμε με το χλιαρό νερό με τον κύβο λαχανικών. Όταν το μείγμα πάρει μια βράση βάζουμε και τον χυμό ντομάτας. Προσθέτουμε την ζάχαρη δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε. Μετά βάζουμε και τα Ριγκατονι Ολικής. Όταν δέσει η σάλτσα βάζουμε το φρέσκο κρεμμύδι και τον ψιλοκομμένο δυόσμο ( αφήνουμε λίγο κρεμμύδι και δυόσμο για να γαρνίρουμε το πιάτο).

Σερβίρουμε τα ριγκατονι σε μια μεγάλη σουπιέρα και στην συνέχεια απλώνουμε από πάνω το Κατίκι. Τέλος πασπαλίζουμε με το φρέσκο κρεμμύδι και τον ψιλοκομμένο δυόσμο.

Η συνταγή είναι του Πέτρου Συρίγου 

Αλί Ναζίκ

Υλικά:
Για τη σάλτσα μελιτζάνας: 4 μέτριες μελιτζάνες, 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο

Για το αρνί: 500 γρ. αρνίσιο κιμά ή ψιλοκομμένο αρνί, 100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, 100 ml ζωμό λαχανικών, 3 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 κ.σ. μπούκοβο, 1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή, 1 κ.γ. θυμάρι, ξερό, αλάτι, πιπέρι
Μαϊντανός ψιλοκομμένος για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:
Για τη σάλτσα μελιτζάνας: Βάζουμε τις μελιτζάνες στο ένα ταψί του φούρνου, τις τρυπάμε με ένα πιρούνι, πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις ετοιμαστούν, τις αφήνουμε να κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε με ένα μαχαίρι, τις ψιλοκόβουμε, μεταφέρουμε τη σάρκα τους με ένα κουτάλι σε ένα μπολ, προσθέτουμε το γιαούρτι, το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε τη σάλτσα στο ψυγείο, μέχρι να σερβίρουμε.

Για το αρνί: Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα και πιέζοντας τα μεγάλα κομμάτια για να σπάσουν. Ρίχνουμε το μπούκοβο, την πάπρικα, το θυμάρι, τον πελτέ, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε ξανά και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά.

Σύνθεση: Σε ένα πιάτο στρώνουμε την κρύα σάλτσα μελιτζάνας, από πάνω τοποθετούμε το ζεστό κιμά, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v