Πού ΔΕΝ είναι η φάση: Πάμε μια βόλτα στη Νίκαια

Παίρνουμε το μετρό για Νίκαια, και πιάνουμε τραπεζάκι σε café, μπαρ και ταβερνάκια απ’ τα παλιά, αλλά και σε ένα από τα καλύτερα ταϊλανδέζικα της πόλης.

Πού ΔΕΝ είναι η φάση: Πάμε μια βόλτα στη Νίκαια

Χιλιοτραγουδισμένη και κοσμοϊστορική, η Νίκαια είναι από εκείνες τις γειτονιές που δεν μοιάζουν με καμία άλλη. Με όνομα βαρύ σαν Ιστορία (αυτές τις μέρες διοργανώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 80 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς) και ατμόσφαιρα εντελώς δική της, δεν είναι απλά «εκεί που (ευτυχώς) δεν είναι η φάση». Είναι προορισμός από μόνη της. Κι αυτά είναι τα πρώτα στέκια που θα σου τη συστήσουν.

Zempi 
Παναγή Τσαλδάρη 177, τηλ.: 697 855 2512

Δυνατή υποψηφιότητα για το top-5 ομορφότερων μπαρ όχι απλά της Νίκαιας, της Αττικής όλης, το Zempi στολίζει τους πέτρινους τοίχους του με εξώφυλλα δίσκων και αφίσες παλιών λάιβ, στρώνει χρωματιστά μαξιλαράκια στους καναπέδες του και ψηλά σκαμπό γύρω από την ξύλινη μπάρα του, παίζει αναγνωρίσιμες μουσικάρες που ροκίζουν, και σερβίρει ωραία καφεδάκια από νωρίς, γενναιόδωρα ποτά και κοκτέιλ αργότερα. Δοκίμασε, για του λόγου μας το αληθές, ένα Bob Marley με ρούμι, ανανά, passion fruit, καρύδα και λάιμ (8€) ή ένα Pink Floyd με μαστίχα, κράνμπερι, βανίλια και λάιμ (7€). Βγάζει και τραπεζάκια έξω, στα ψηλά του πεζοδρόμου της Παναγή Τσαλδάρη. Όσο χειμωνιάζει, θα επιστρέψουν και τα λάιβ του, που έχουν αφήσει εποχή. Το απλό ποτό στα 7€.

Πυξίδα
Κύπρου 95, τηλ.: τηλ.: 210 425 1429

Ταβερνάκι από τα παλιά, με γεύσεις και τιμές μιας άλλης εποχής, απλώνει τα τραπέζια του στο φαρδύ πεζοδρόμιο μπροστά του και τα έχει, καθόλου τυχαία, μονίμως γεμάτα (αν θέλεις να έρθεις μέρα και ώρα αιχμής, καλή ιδέα είναι να πάρεις ένα τηλέφωνο). Εδώ τρώμε φαγητό που μυρίζει παιδικά χρόνια, χωρίς νεοτερισμούς και προσμίξεις: Φρεσκοκομμένες, καλοτηγανισμένες πατάτες που σερβίρονται με αυγά μάτια, πολίτικη σαλάτα με το σκορδάκι της, κεφτεδάκια με μια σφιχτοδεμένη σάλτσα ντομάτας, τηγανιά κοτόπουλο όπως θα την έφτιαχνε η γιαγιά σου, χειροποίητα ντολμαδάκια. Δυνατά παίζει και η σχάρα από την οποία διαλέγουμε, μεταξύ άλλων, χειροποίητα μπιφτέκια και λουκάνικο προβατίνας. Με άφθονο κρασάκι, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 17€ το άτομο και δεν θα το πιστεύεις.

Frida’s House
Παναγή Τσαλδάρη 87, τηλ.: 21 0492 0020

Ιδανικό για πρώτη στάση προτού αρχίσεις να εξερευνάς τη γειτονιά, απλώνει τραπεζάκια για χάζι στον κεντρικό πεζόδρομο της Νίκαιας, δυο βήματα από την έξοδο του μετρό, και σερβίρει ωραία καφεδάκια, πρωινά και τσιμπολογήματα, σαν τις γλυκές και αλμυρές κρέπες (δοκίμασε αυτήν με λευκή σοκολάτα και μπισκότο, θα μας θυμηθείς), τα απλά αλλά νόστιμα σαντουϊτσάκια που τόσο μας έχουν λείψει –ξέρεις, αυτά που δεν έχουν παπαρουνόσπορο και γκοργκοντζόλα, αλλά γαλοπούλα και edam– και ωραίες ομελέτες σαν αυτή με ντομάτα και φέτα, ή τα απλά αυγά μάτια με μπέικον. Ο freddo έχει 2€, το λέμε και δακρύζουμε.

Toukta
Iωνίας 3, τηλ.: 21 0490 8866

Μια ταϊλανδέζα μαμά και η κόρη της μαγειρεύουν και σερβίρουν στο μικρό, γλυκύτατο ταβερνάκι τους αυθεντικό, σπιτικό ταϊλανδέζικο φαγητό που δεν έχεις ξαναφάει στην Αθήνα. Στις χειροποίητες νοστιμιές τους περιλαμβάνονται ένα συγκλονιστικό Pad Thai με noodles ρυζιού, φύτρα σόγιας, φρέσκο κρεμμύδι, λάχανο, καρότο και αυγό, το Pad Ka Prao με κοτόπουλο ή χοιρινό κιμά, ρύζι ατμού, σκόρδο, μέντα και πιπέρι, η απίθανη σούπα Tom Kha Gai με κοτόπουλο, γάλα καρύδας, μανιτάρια, galangal, lemongass, kafir lime, κρεμμύδι και κόλιανδο, και τα πιτάκια Khanom Jeeb Goong με γαρίδες, καβούρι και σόγια σως. Οι τιμές για ταϊλανδέζικο είναι εξαιρετικές, στα 17-20€ το άτομο με κρασί. Κάνε μια κράτηση καλού κακού, γιατί τα τραπεζάκια είναι λίγα και γεμίζουν γρήγορα.

Ζαρκαδούλας 
Βιθυνίας 32, τηλ.: 2104252770

Οι ντόπιοι μπορεί να σου το συστήσουν και ως Τα Καβουράκια, και αν δεν το μαντεύεις από το όνομα, να σου πούμε ότι εδώ έχουμε ένα παραδοσιακό ουζερί της γειτονιάς, από εκείνα στα οποία κατευθύνεσαι όταν λαχταρήσεις φρέσκο ψάρι και θαλασσινά που δεν θα σου κοστίσουν μια περιουσία. Για να καταλάβεις τι λέμε, το κιλό το φαγκρί εδώ έχει 40€, ενώ στα μεζεδάκια του συναντάμε πράγματα κλασικά και αγαπημένα, σαν τις γαρίδες σαγανάκι, τον μαρινάτο γαύρο, τα αχνιστά μύδια και τον αχινό που γίνεται εξαιρετικός μεζές για το ουζάκι σου, όπως και η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, που δεν είναι άλλη από το… καβούρι παϊδάκι. Λογαριασμός, ο χαμηλότερος που μπορείς να πετύχεις για θαλασσινά, στα 20-25€ το άτομο με ουζάκι. Κι εδώ καλό θα είναι να κάνεις μία κράτηση, γίνεται λαϊκό προσκύνημα ακόμα και τις καθημερινές.

Μέρμηγκας 
Π. Τσαλδάρη 115, τηλ: 21 1184 2216

Συστήνεται ως «καφεΟινοποτείον» όλοι όμως ξέρουν ότι στον Μέρμηγκα πας βασικά για να ακούσεις καλή ζωντανή μουσική, παλιά λαϊκά και ρεμπέτικα από ονόματα όπως η Κατερίνα Τσιρίδου, η Θεοδοσία Στίγκα, η Νάντια Καραγιάννη, ο Θοδωρής Πετρόπουλος και ο Αντώνης Αινίτης. Παλιά γραμμόφωνα, νοσταλγικά καδράκια και ξύλινες καρεκλίτσες φτιάχνουν ατμόσφαιρα, και στο φαγητό συναντάμε προτάσεις όπως το μπουρλότο (τηγανιά με καυτερό σουτζούκι, κρεμμύδι, λεμόνι και πάπρικα), η παστουρμαδόπιτα, το κοκκινιστό μοσχαράκι και τα μπιφτεκάκια. Λογαριασμός με κρασί στα 20€ περίπου το άτομο, συν 4,5€ χρέωση για τους μουσικούς.

Φαγανιό
Ατταλείας 21 και Ηλιουπόλεως, τηλ.:21 0425 1561

Παραδοσιακό μαγειρείο με ωράριο μαγειρείου (κλείνει στις 18.00 όλες τις μέρες, εκτός από Κυριακές που δεν ανοίγει καθόλου) το Φαγανιό μοσχοβολάει σπιτικό φαγάκι, το οποίο διαλέγεις από τη βιτρίνα και απολαμβάνεις σε λιτά κι απέριττα τραπεζάκια μέσα ή έξω. Αναλόγως την ημέρα και τα κέφια του μάγειρα, θα βρεις φοβερό και τρομερό μοσχαράκι κοκκινιστό, κολοκύθια αυγολέμονο γεμιστά με μοσχαρίσιο κιμά, ρύζι και μυρωδικά, κοτόπουλο στον φούρνο λεμονάτο με τις πατατούλες του, μουσακά, παστίτσιο και φανταστικά γεμιστά. Συνοδεύεις με κρασί, και πληρώνεις μάξιμουμ 15€ το άτομο (ενδεικτικά, το κοτόπουλο στον φούρνο έχει 6€, το ίδιο και τα σουτζουκάκια, το κοκκινιστό μοσχαράκι 8€, τα γεμιστά 7€).

Ιωνικός
Προύσης 17, τηλ.: 21 0492 0202

Δεν είναι απλά ένα ακόμα ψαροταβερνάκι, είναι νικαιώτικος θρύλος (καθόλου τυχαίο το όνομα της ομάδας του) που έχει μεγαλώσει ολόκληρες γενιές με τα θαλασσινά του. Εδώ παραγγέλνεις σημειώνοντας ποσότητες στο απόκομμα του τιμοκαταλόγου, και η επιλογή είναι κάθε άλλο παρά εύκολη: Μεταξύ άλλων, έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε χταπόδι γιουβέτσι, μυδοπίλαφο, καλαμαράκια στο τηγάνι, γαριδόψιχα, κριθαρώτο θαλασσινών, γαριδομακαρονάδα (σε εξαιρετική τιμή, 11€, το λέμε γιατί το όνομά της και μόνο τρομάζει), γαλέο ή μπακαλιάρο, και πάει λέγοντας. Συχνά πυκνά θα βρεις και φρέσκο ψάρι, σαν την κουτσομούρα που πετύχαμε εμείς να τιμάται στα 38€ το κιλό. Συνοδεύεις με ουζάκια, και πληρώνεις ταβάνι 25€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v