Μεσ’ της Νίκαιας τα στενά φαγητό ζητώ!

Σουβλακομάνα, μεζεδομάνα και καλοφαγού η Νίκαια έχει περισσότερα λαχταριστά φαγάδικα από όσα μπορεί να καταναλώσει, γι’ αυτό και κάνουμε απόβαση στα μέρη της.

Μεσ’ της Νίκαιας τα στενά φαγητό ζητώ!

Δεν ξέρουμε για σένα αλλά εμείς βρισκόμαστε συχνά πυκνά στη Νίκαια για χάρη των θρυλικών φαγάδικών της που έχουν γράψει τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στη γαστρονομία της χώρας. Προσφυγική γειτονιά κατά βάση η Νίκαια, ανέκαθεν φιλοξενούσε μερακλήδικα μεζεδοπωλεία, ιστορικά σουβλατζίδικα και ξακουστά φαγάδικα που μας καλούσαν στα μέρη της. Για αυτό τον λόγο σαν άλλοι Ρακιντζήδες τραγουδάμε: «Μεσ’ της Νίκαιας τα στενά φαγητό ζητώ», αφού για άλλη μια φορά ο δρόμος μάς έφερε στα στενάκια της.

Eν αρχή ην το σουβλάκι

Έντυ

Δημ. Καρακουλουξή 4, 210 4926117

Ο Έντυ είναι ένα από τα πιο θρυλικά ονόματα της σουβλακοπιάτσας γύρω από τις γειτονιές του Πειραιά. Από το 1946 βρίσκεται στη Νίκαια και καλοταΐζει τους σουβλακολάτρεις της περιοχής κι όχι μόνο, αφού η φήμη του φτάνει με ευκολία σε όλη την Αττική. Εδώ το κεμπάπ, το μπιφτέκι και τα χοιρινά καλαμάκια συναγωνίζονται για την πρωτιά στις προτιμήσεις των πιστών θαμώνων του χωρίς ξεκάθαρο νικητή αφού όλα τους είναι εξαιρετικά. Αν είσαι δυνατός παίχτης θα τιμήσεις το ανάμεικτο τυλιχτό α λα Έντυ (με ένα καλαμάκι χοιρινό κι ένα μπιφτέκι σε πίτα) αλλά και το αρμένικο σουτζούκι σε πίτα. Οι πίτες ξεκινούν από 3,20€.

Μπίλης

Προύσσης 22, τηλ.: 210 4916164

Χειροποίητο γύρο δεν φτιάχνουν δυστυχώς πολλά σουβλατζίδικα για αυτό και κάθε φορά που βρισκόμαστε στον Μπίλη του δίνουμε τα συγχαρίκια μας γιατί επί 47 χρόνια ασκεί απρόσκοπτα την τιμημένη τέχνη του. Εδώ το μυστικό είναι στο διαολεμένα νόστιμο πικάντικο κρεατάκι το οποίο αγκαλιάζει μια ελαφρώς λαδωμένη πιτούλα. Προσθέτεις κόκκινη σαλτσούλα, κρεμμύδι με μαϊντανό και τζατζικάκι κι είσαι έτοιμος να χαρίσεις μια εκρηκτική βραδιά στον ουρανίσκο σου. Εξίσου δυνατό το μπιφτέκι πρόβατο και το μπριζολάκι σε πίτα. Οι τιμές στις πίτες ξεκινούν από 3,40€.

Ο Μάκης

Παναγή Τσαλδάρη 262, τηλ.: 210 4927658

Ο Μάκης ή Χαρίκλεια όπως είναι εξίσου γνωστός στους locals της περιοχής (από τα ονόματα των δύο ιδιοκτητών που πρωτοάνοιξαν αυτό τον σουβλακοναό το 1965 στη Νίκαια) επιμένει παραδοσιακά σερβίροντας λαχταριστά ντονέρ, πεντανόστιμο χειροποίητο γύρο και καλοψημένα καλαμάκια σε τεμάχια, μερίδες και τυλιχτά. Στα τελευταία οι πατάτες λάμπουν δια της απουσίας τους μα κανείς δεν παραπονιέται αφού το κρέας είναι διαλεχτό και περιποιημένο. Συνοδεύεται από ντοματούλα, χοντροκομμένο κρεμμυδάκι και χειροποίητο τζατζίκι για να έρθει να δέσει το σουβλακογλυκό. Οι πίτες στα 3,80€.

Μην φύγεις θα βγάλουμε μεζέ

Ζαρκαδούλας

Βιθυνίας 32 Νίκαια, τηλ.: 2104252770

Το φόντο στον Ζαρκαδούλα είναι γαλανόλευκο τιμώντας τη νησιώτικη παράδοση αλλά και τα θαλασσινά κι αλατισμένα νερά της χώρας που είναι υπεύθυνα για τη νοστιμιά των πιάτων που φτάνουν στο τραπέζι μας σε τούτο το γραφικό ψαροταβερνάκι που πρωτοάνοιξε το 1985. Η ατμόσφαιρα φέρνει στον νου ψαράδικο της δεκαετίας του 1960 και η αδιαμφισβήτητη σπεσιαλιτέ του είναι φυσικά τα καβουράκια (που αποτελούν και το δεύτερο όνομα του καταστήματος).

Αξίζει να δοκιμάσεις ακόμη σκορδαλιά, αχινό, μύδια αχνιστά, γαύρο μαρινάτο και φρέσκο μπακαλιάρο ή φρέσκια κουτσομούρα. Ο λογαριασμός στα 25-30€ το άτομο μαζί με ουζάκια και προσιτές τιμές στο φρέσκο ψάρι για να μην φύγει κανείς παραπονεμένος.

Ιωνικός

Προύσης 17, τηλ.: 21 0492 0202

Συνεχίζουμε ακάθεκτοι την περιήγησή μας στα ταβερνάκια της Νίκαιας και κάνουμε μια στάση στο έτερο θρυλικό φαγάδικο του Ιωνικού, που μας θυμίζει την ιστορική νικαιώτικη ποδοσφαιρική ομάδα που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στα 90s και 2000s. Τόπος συνάντησης καλοφαγάδων και ψαροφάγων, ο Ιωνικός συνεχίζει να ποντάρει στην ποιότητα των θαλασσινών γευστικών θησαυρών που σερβίρει καθημερινά.

Εδώ επιβάλλεται να δοκιμάσεις σαρδέλα ψητή, μπακαλιαράκια τηγανιτά, γαρίδα ψίχα, μακαρονάδα του ψαρά, ριζότο σε μελάνι σουπιάς και σαλάχι. Ο λογαριασμός μαζί με τα συνοδευτικά ουζάκια δεν θα ξεπεράσει τα 20€ το άτομο.

Toukta Thai Food

Iωνίας 3, τηλ.: 21 0490 8866

@in2life_gr Στο Toukta στη Νίκαια θα φας λες και είσαι στην Ταϊλάνδη… και δεν θα το πληρώσεις ακριβά #νικαια #εστιατορια_αθηνα #τιτρωμε #in2life #ελληνικοτικτοκ #μπεςφοργιουγαμω #ταιλανδεζικοφαγητο #ταιλανδη #toukta ♬ Down By The River - JEFFE

Η Νίκαια είναι ίσως η τελευταία γειτονιά που θα περίμενες να δοκιμάσεις ένα από τα καλύτερα ταϊλανδέζικα της πρωτεύουσας, κι όμως το Toukta ήρθε στα νικαιώτικα μέρη για να μας δώσει έναν ακόμη λόγο για να φάμε εδώ γύρω. Αυθεντική ταϊλανδέζικη κουζίνα στα καλύτερά της με έξτρα μυρωδάτα, spicy και καυτερά καλούδια να ετοιμάζονται καθημερινά για τους λάτρεις τους.

Mην φύγεις πριν δοκιμάσεις phat phak ruan (σαλάτα με μπρόκολο, κουνουπίδι, καρότο και λάχανο), kao pad με ρύζι τηγανητό, αυγό, αρακά και καρότο, curry puff με κοτόπουλο και το συγκλονιστικό Pad Thai με noodles ρυζιού. Ο λογαριασμός δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 15-18€ το άτομο, καθώς οι τιμές παραμένουν εξαιρετικά προσιτές για ασιατική κουζίνα.

Polpo Athens

Τζων Κέννεντυ 6, τηλ.: 210 7104578

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Polpo Athens (@polpoathens)


Στα νοητά σύνορα Ρέντη και Νίκαιας (οι δύο περιοχές άλλωστε μοιράζονται τον ίδιο δήμο) άνοιξε πριν λίγο καιρό το Polpo κι έκτοτε συζητιέται από όλη την Αθήνα. Το Polpo βρίσκεται απέναντι από την Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη και γρήγορα εξελίχθηκε στο νέο αγαπημένο ψαροστέκι της γειτονιάς, χάρη στο μενού του που κρύβει αρκετές νοστιμιές που θα συναρπάσουν τον ουρανίσκο σου.

Επιβάλλεται να δοκιμάσεις τσιπούρα σνίτσελ, λαβράκι πανέ, καρπάτσιο με ψάρι ημέρας, λιγκουίνι με καραβίδες, μακαρονάδα του ψαρά, σαρδέλα ξυδάτη, γαύρο μαρινάτο, και τα διάσημα τυλιχτά με μπακαλιάρο, γαρίδα ή ψάρι ημέρας. Ο λογαριασμός μαζί με κρασάκι στα 25-30€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v