Οι αιωνόβιες ταβέρνες της Αθήνας που μας καλοταΐζουν

Πού έτρωγαν οι Αθηναίοι του προηγούμενου αιώνα; Σε διευθύνσεις που εξακολουθούμε να τιμάμε μέχρι σήμερα, γιατί αυτή η πόλη αν μη τι άλλο έχει Ιστορία.

Οι αιωνόβιες ταβέρνες της Αθήνας που μας καλοταΐζουν

Επειδή το 100 χρόνια πριν μπορεί να μη λέει πολλά σε ανθρώπους που έχουν μάθει να μετρούν την Ιστορία τους σε χιλιετίες, να ξεκινήσουμε βάζοντας τα πράγματα σε μία σειρά: Πριν από 100 χρόνια, ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος δεν είχε συμβεί, η Μικρασιατική Καταστροφή ήταν επικαιρότητα και όχι Ιστορία, τα αεροπλάνα ήταν μια ολοκαίνουρια εφεύρεση, και οι προπαππούδες σου έτρωγαν εκεί που τρως κι εσύ σήμερα, σε διευθύνσεις σαν τις παρακάτω. Φοβερό, δεν είναι;

Το Δίπορτο
Σωκράτους 9 & Θεάτρου, Πλατεία Θεάτρου, τηλ.: 210 3211463


Φωτό: Αλέξανδρος Μερκούρης | Google Maps

Ίσως η παλαιότερη ταβέρνα της Αθήνας, με Ιστορία που ξεκινά από το 1911, και πιθανότατα εκείνη για την οποία ο Βάρναλης είχε γράψει το γνωστό ποίημα με την υπόγεια την ταβέρνα. Μας κοψοχόλιασε πριν από λίγο καιρό, με την είδηση ότι θα έκλεινε να κάνει τον γύρο του ελληνικού ίντερνετ, τελικά όμως ευτυχώς αποδείχτηκε fake news. Τα φαγητά εδώ είναι λίγα και καλά, ο δε κατάλογος αλλάζει από μέρα σε μέρα με κάποιες έξτρα προσθήκες. Σε γενικές γραμμές, περιλαμβάνει ντοματοσαλάτα, φασολάδα, ρεβίθια, πατάτες γιαχνί, φάβα με κρεμμυδάκι, σαρδέλες στον φούρνο ή κάποιο άλλο ψάρι ημέρας φουρνιστό και φυσικά άφθονη ρετσίνα και χωριάτικο ψωμάκι για βούτες. Λογαριασμός στα 15€ περίπου το άτομο, με κρασί.

Λελούδας
Σαλαμίνος 8, Βοτανικός, τηλ: 210 3464167

Εντάξει, κλέβουμε λίγο, σε τέσσερα χρόνια θα κλείσει ο Λελούδας τον αιώνα του, τι είναι όμως τέσσερα χρονάκια μπροστά στα εκατό; Από το 1928 βρίσκεται στον Βοτανικό η θρυλική ταβέρνα του, κρυμμένη ανάμεσα σε παλιά εργοστάσια και φορτηγά. Ξεκίνησε ως μπακαλοταβέρνα, μετά έγινε κρασοπουλειό και μαγειρείο, και σήμερα είναι ένα δοξασμένο φαγάδικο, με λαχταριστά, μαμαδίσια πιάτα, όπως ζυγούρι κοκκινιστό με πατατούλες τηγανιτές, καλοτηγανισμένο μπακαλιάρο σκορδαλιά, φασόλια γίγαντες, ρεβίθια κοκκινιστά με ρέγγα στον φούρνο, βιολογική φάβα Φενεού με κρεμμυδάκι. Έχει και κάποια πιάτα ημέρας, ενώ ο λογαριασμός δεν ξεπερνά με τίποτα τα 15€ το άτομο, κρασιού περιλαμβανομένου.

Κληματαριά
Πλατεία Θεάτρου 2, τηλ: 210 3216629

Σε τρία χρόνια, το 2027, η Κληματαριά θα γιορτάσει 100 χρόνια στις επάλξεις, με το φημισμένο πάλκο της να έχει φιλοξενήσει ακόμα και τον Μάρκο Βαμβακάρη. Σχεδόν πάντα θα πετύχεις κι εσύ ζωντανή μουσική στην κουκλίστικη αυλή της, για να ακούς όσο απολαμβάνεις τις μαμαδίσιες γεύσεις της που περιλαμβάνουν σπεσιαλιτέ σαν τα σαλιγκάρια στιφάδο, το χουνκιάρ μπεγεντί, τους γίγαντες πλακί, τους λαχανοντολμάδες, τις χωριάτικες πίτες, αλλά και δυνατή σχάρα για τους κρεατοφάγους της παρέας. Λογαριασμός με ωραίο χύμα κρασί, στα 17-20€ κατ’ άτομο.

Καραβίτης
Αρκτίνου και Παυσανίου, Παγκράτι, τηλ.: 210 7215155

Ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας, κρασοβάρελα στο εσωτερικό και μια γλυκύτατη χαλικόστρωτη αυλίτσα απέναντι συναποτελούν τη χρονοκάψουλα του Καραβίτη, που ξεκίνησε ως καρβουνάδικο το 1926 και εξελίχθηκε στην ιστορική ταβέρνα που αγαπούσε μεταξύ άλλων και ο Μάνος Χατζιδάκις, παιδί της γειτονιάς. Στον Καραβίτη θα έρθεις για κλασικό πατροπαράδοτο κρεατο-τσιμπούσι, θα ξεκινήσεις με σαγανάκι, φάβα και ρεβιθοκεφτέδες, και θα συνεχίσεις με χοιρινές μπριζόλες, μοσχαρίσιες γάλακτος, μπιφτεκάκια σχάρας γεμιστά με τυράκι, χωριάτικα λουκάνικα και εξαιρετικά αρνίσια παϊδάκια, για τα οποία μάλιστα φημίζεται. Λογαριασμός με κρασί στα 20€ το άτομο.

Το Ειδικόν
Ψαρρών 38 & Σαλαμίνος, Ταμπούρια, Πειραιάς, τηλ: 210 4612674

Αν έχεις φίλους Πειραιώτες, σίγουρα σε έχουν φέρει εδώ. Το Ειδικόν ξεκίνησε αρχές της δεκαετίας του 1920 ως οινοπαντοπωλείο, μπακάλικο δηλαδή με λίγα τραπεζάκια για τον μεζέ και την παρέα. Σήμερα το διαχειρίζεται η τρίτη γενιά, ο εγγονός του αρχικού ιδιοκτήτη, που έχει κρατήσει τον χώρο ίδιο κι απαράλλαχτο, με τα παμπάλαια ψυγεία, τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες, τις κονσέρβες που στοιβάζονται σε πυραμίδες, τα παλιά ραδιόφωνα και τις πλεξούδες με τα σκόρδα που κρέμονται από το ταβάνι. Χαζεύοντας όλα τούτα, θα δοκιμάσεις βελουδένια φάβα, τηγανιτά κεφτεδάκια, γίγαντες, συκώτι, μεζέ σουτζούκι και την «τούρτα», το σουξέ του μαγαζιού, ένα βουναλάκι τηγανιτές πατάτες καλυμμένο από τηγανιτά αυγά, ο ορισμός του comfort food που λέγαμε και στο χωριό. Ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 15€ συνοδεία χύμα κρασιού όπως παλιά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v