Γιατί ο καρκίνος του παχέος εντέρου χτυπά και τους νέους;
Ακόμα και άτομα 20 ετών κινδυνεύουν σήμερα από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Τι τον προκαλεί και πώς προλαμβάνεται;
Ακόμα και άτομα 20 ετών κινδυνεύουν σήμερα από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Τι τον προκαλεί και πώς προλαμβάνεται;
Δύο εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου ανακοινώνονται ετησίως σε όλο τον κόσμο, με τους θανάτους να αγγίζουν τους 930.000, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην επόμενη 15ετία τα νέα περιστατικά θα φτάσουν τα 3,5 εκατομμύρια και οι θάνατοι το 1,6 εκατομμύριο.
Που οφείλονται αυτά τα σημαντικά νούμερα;
Αν και καρκίνος του παχέος εντέρου παραδοσιακά εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες, τα τελευταία χρόνια προσβάλλει ολοένα και περισσότερο νεότερους ενήλικες, κάτω των 50 ετών.
«Βλέπουμε κάθε χρόνο περισσότερα περιστατικά, πιο παραμελημένα, σε προχωρημένο στάδιο και με αυξημένη συχνότητα σε μικρότερες ηλικίες που δεν περιμέναμε να δούμε», λέει στο iatronet.gr ο καθηγητής του ΑΠΘ, διευθυντής της Β Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Γαλάνης (φωτογραφία) και προσθέτει: «Έχουμε ακόμα και ασθενείς 18, 20 και 24 ετών. Κάποτε συναντούσαμε έναν ασθενή αυτής της ηλικίας στη δεκαετία, τώρα δυστυχώς καλούμαστε πιο συχνά να βοηθήσουμε τέτοια περιστατικά».
Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση
Διατροφή και τρόπος ζωής: Διατροφή υψηλή σε επεξεργασμένα τρόφιμα, κόκκινο κρέας και χαμηλή σε φυτικές ίνες, σε συνδυασμό με καθιστική ζωή, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.
Γενετική προδιάθεση: Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή γενετικά σύνδρομα (π.χ. Lynch syndrome) αυξάνουν τον κίνδυνο σε νεαρή ηλικία.
Παχυσαρκία: Έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για διάφορες μορφές καρκίνου, περιλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου: Άτομα με νόσους όπως η ελκώδης κολίτιδα ή η νόσος του Crohn έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.
«Είναι αποδεδειγμένο ότι ο τρόπος ζωής χωρίς άσκηση - έστω και περπάτημα - με δίαιτα πλούσια σε λίπη και επεξεργασμένα κρεατικά και αντίστοιχα φτωχή σε φρούτα και λαχανικά, είναι σαφώς επιβαρυντικός προγνωστικός παράγοντας», επισημαίνει ο κ. Γαλάνης.
Πώς προλαμβάνεται και πώς θεραπεύεται
Σε θεραπευτικό επίπεδο, η ανοσοθεραπεία έχει ανοίξει νέους δρόμους για την ίαση ανθρώπων ακόμα και με αρκετά επιθετικές μορφές καρκίνου. Σε επίπεδο πρόληψης, η εξέταση αιχμής παραμένει η κολονοσκόπηση, η οποία ξεκινά μετά τα 45 ή 50 έτη στον γενικό πληθυσμό.
Σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό πρέπει να ξεκινάει από τα 40, ή σε ηλικία 10 χρόνια μικρότερη από αυτή στην οποία εμφάνισε καρκίνο το συγγενικό τους πρόσωπο.
Όσοι φοβούνται ή δεν θέλουν να κάνουν κολονοσκόπηση, έχουν την επιλογή της αξονικής κολονοσκόπησης ή κολονογραφίας, η οποία μπορεί με αρκετά μεγάλη ακρίβεια να οδηγήσει σε διάγνωση πολυποειδών μορφωμάτων του παχέος εντέρου από 1 εκατοστό και πάνω. Βέβαια, μετά χρειάζεται βιοψία και ο ασθενής οπωσδήποτε να προχωρήσει σε κανονική κολονοσκόπηση.
Ολοκληρωμένα προγράμματα screening test σε όλο τον πληθυσμό, που εφαρμόζονται σε πολλές προηγμένες χώρες, περιλαμβάνουν τεστ ανίχνευσης αίματος στα κόπρανα, σιγμοειδοσκόπηση για όσους εμφανίσουν αίμα ή άλλα ύποπτα ευρήματα και στη συνέχεια ολική κολονοσκόπηση.