Γιατί τόσος πολύς κόσμος δεν τρώει μπάμιες;

Μια από τις πιο συχνές απαντήσεις στην ερώτηση «υπάρχει κάτι που δεν τρως;» οι μπάμιες είναι ίσως το πιο παρεξηγημένο λαχανικό. Υπάρχουν όμως συνταγές για να τις εκτιμήσεις.

Γιατί τόσος πολύς κόσμος δεν τρώει μπάμιες;

Ακόμα και οι άνθρωποι που δεν έχουν καθόλου διατροφικές παραξενιές, και είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν τα πάντα, συχνά δεν τρώνε μπάμιες. Γιατί συμβαίνει αυτό; Για διάφορους λόγους, σαν τους παρακάτω.

Υφή: Οι μπάμιες έχουν μια χαρακτηριστική κολλώδη υφή, που προέρχεται από τις βλεννώδεις ουσίες τους, οι οποίες απελευθερώνονται όταν το λαχανικό μαγειρεύεται ή κόβεται. Αυτή η υφή μπορεί να απωθήσει κάποιους ανθρώπους, καθώς θεωρείται δυσάρεστη.

Γεύση: Η γεύση της μπάμιας είναι μάλλον ήπια, αλλά μπορεί να έχει μια ελαφρώς πικρή ή χωμάτινη επίγευση που δεν αρέσει σε όλους. Ανάλογα βέβαια με το πώς μαγειρεύονται, η γεύση μπορεί να διαφοροποιηθεί και η βαριά επίγευση να εξαλειφθεί.

Εμπειρίες από την παιδική ηλικία: Πολλοί άνθρωποι σχηματίζουν ισχυρές απόψεις για τα τρόφιμα από μικρή ηλικία. Αν κάποιος έχει κακή εμπειρία με τις μπάμιες ως παιδί, είναι πιθανό να αποφεύγει αυτό το λαχανικό και ως ενήλικας.

Συμβολισμός και πολιτιστικές αναφορές: Σε ορισμένες κουλτούρες ή κοινότητες, οι μπάμιες μπορεί να έχουν αρνητικούς συνειρμούς ή απλώς να μην είναι δημοφιλές πιάτο. Επίσης, αν ένα τρόφιμο δεν είναι συχνά μέρος της διατροφής κάποιου, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εκτιμηθεί.

Διαφορετικοί τρόποι μαγειρέματος: Οι μπάμιες μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς τρόπους, όπως τηγανητές, στιφάδο ή σε σούπες. Η μέθοδος μαγειρέματος μπορεί να επηρεάσει τη γεύση και την υφή τους. Αν κάποιος τις έχει φάει μόνο μαγειρεμένες με τρόπο που δεν του άρεσε, μπορεί να μην είναι πρόθυμος να δοκιμάσει άλλους τρόπους.

Οι μπάμιες μπορούν να γίνουν πολύ νόστιμες όταν προετοιμάζονται σωστά και με φαντασία. Αν θέλεις να αλλάξεις γνώμη ή να κάνεις κάποιον να τις δει με άλλο μάτι, αυτές είναι οι συνταγές που ψάχνεις.

Μπάμιες τηγανιτές
Οι τηγανητές μπάμιες είναι τραγανές και νόστιμες, χωρίς την κολλώδη υφή που μπορεί να απωθεί.

Υλικά:
500 γρ. μπάμιες, καθαρισμένες και πλυμένες
Για το κουρκούτι: 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., 1 κουτάκι παγωμένη σόδα των 250 ml, 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα, 1/4 κ.γ. σκόρδο τριμμένο, αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα: Dip γιαουρτιού με δυόσμο

Εκτέλεση:
Παίρνουμε τις μπάμιες και τις κόβουμε στα 3. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι ηλιέλαιο και το αφήνουμε να κάψει καλά. Βουτάμε λίγες λίγες τις μπάμιες, χωρίς να έχουν πολύ κουρκούτι και τις τηγανίζουμε για 1 με 2 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανές και ροδοκόκκινες. Τοποθετούμε τις μπάμιες μόλις ροδοκοκκινήσουν σε απορροφητικό χαρτί, ώστε να στραγγίξουν και σερβίρουμε με το dip γιαουρτιού με δυόσμο.

Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη 

Μπάμιες στο φούρνο με ντομάτα και φέτα
Αυτή η συνταγή έχει την παραδοσιακή γεύση της μεσογειακής κουζίνας, με την κολλώδη υφή να μειώνεται χάρη στο ψήσιμο.

Υλικά:
1 συσκευασία μπάμιες λαδερές Μπάρμπα Στάθης των 1.000γρ., 1 φλ. ντομάτα στον τρίφτη, 1 φλ. Ελαιόλαδο, 200 γρ. λιαστές ντομάτες, 200 γρ. φέτα σκληρή κομμένη σε κύβους, αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Ζεσταίνουμε σε σιγανή φωτιά το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το περιεχόμενο της συσκευασίας για 5-7 λεπτά. Βάζουμε το φαγητό σε ένα βαθύ ταψί με ένα φλιτζάνι νερό και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, την τριμμένη ντομάτα, τις λιαστές ντομάτες, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε ελαφρά. Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, προσθέτουμε τους κύβους της φέτας και ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά.

Η συνταγή είναι από εδώ 

Μπάμιες αλεξανδρινές με κάρυ
Ένα πιάτο γεμάτο αρώματα και μπαχαρικά που καλύπτουν τη φυσική γεύση και υφή της μπάμιας.

Υλικά:
750 γρ. μπάμιες αλεξανδρινές κατεψυγμένες, 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι, 2 πιπεριές τσίλι μικρές (προαιρετικά), 1 σκ. σκόρδο, 400 γρ. κρέμα καρύδας, 2 κ.σ. γεμάτες κάρι, αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα: ρύζι μπασμάτι, φρέσκο κόλιανδρο

Εκτέλεση:
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και αφήνουμε να κάψει.
Χοντροκόβουμε σε ένα ξύλο κοπής το κρεμμύδι, το ρίχνουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές τσίλι και το σκόρδο, τα ρίχνουμε στο τηγάνι, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμη 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε την κρέμα καρύδας, το κάρι, το αλάτι, το πιπέρι και τις μπάμιες, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Κλείνουμε το τηγάνι με το καπάκι του, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι μπάμιες. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, και σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι και φρέσκο κόλιανδρο.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v