Καλοκαιρινές συνταγές με σταφύλια

Το γλυκό και αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού πρωταγωνιστεί σε τρεις συνταγές που θα σε ενθουσιάσουν.

Καλοκαιρινές συνταγές με σταφύλια

Σε σαλάτα ή σε πίκλα; Μήπως σε μια κολασμένη τάρτα; Όπως και να το δεις, το σταφύλι ταιριάζει με τα πάντα και αυτές οι συνταγές το ενσωματώνουν αρμονικά.

Πρασινάδες με σταφύλια, φέτα και γλυκόξινη σάλτσα

Υλικά: 350 γρ. ανάμεικτα πράσινα λαχανικά της αρεσκείας μας (λόλα, ρόκα, γαλλική, κ.ά.), χοντροκομμένα, 200 γρ. φέτα, κατά προτίμηση σκληρή, πικάντικη, σε κύβους, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο, 2 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού, 30 γρ. κάππαρη, καλά ξαλμυρισμένη και στραγγισμένη, 20-30 ρώγες από σταφύλια σουλτανίνα ή μαύρη κορινθιακή σταφίδα, ολόκληρες, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σάλτσα: 50 ml μέλι, 50 ml χυμός λεμονιού, 50 ml μουστάρδα, 90 ml ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση: Για να ετοιμάσουμε τις πρασινάδες με σταφύλια, φέτα και σάλτσα με μέλι, λεμόνι και μουστάρδα, πρώτα ανακατεύουμε καλά σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τη σάλτσα.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τη φέτα με το κρεμμύδι και το ξύσμα λεμονιού.

Βάζουμε τις πρασινάδες σε μια πιατέλα και αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς.

Προσθέτουμε την κάππαρη, τα σταφύλια και το μείγμα με τη φέτα.

Περιχύνουμε τις πρασινάδες με σταφύλια, φέτα και κάππαρη με τη σάλτσα και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ

Πίκλες σταφυλιού

Υλικά: 550 γρ. σταφύλι, 300 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη, 250 ml ξίδι, από λευκό κρασί, 350 ml λευκό κρασί, γλυκό, 1 φύλλο δάφνης, 10 κόκκους πιπεριού, λευκό

Εκτέλεση: Χωρίζουμε το τσαμπί του σταφυλιού σε μικρότερα τσαμπιά.

Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε μία κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια με μία κουτάλα ώστε να λιώσει η ζάχαρη.

Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Πλένουμε και στεγνώνουμε τα σταφύλια και τα βάζουμε σε ένα ζεστό και αποστειρωμένο βάζο.

Καλύπτουμε τα σταφύλια με το μείγμα ξιδιού και κλείνουμε το βάζο.

Διατηρούμε εκτός ψυγειου και συνοδεύουμε με τσίπουρο και διάφορα τυράκια.

Συνταγή από εδώ. 

Τάρτα με σταφύλια και αμύγδαλα

Υλικά:

Για τη βάση: 100 gr  αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κουταλιά ζάχαρη, ¼ κουταλακι αλάτι, 50 γρ. βούτυρο, 30-45ml νερό

Για τη γέμιση: 300-350 γρ. σταφύλια σε ρώγες, 50 γρ. αμύγδαλα, 2-3 κουταλιές ζάχαρη, 2 αυγά μέτρια, 1 κουταλιά λικέρ ή κονιάκ, 100 ml γάλα

Εκτέλεση: Πλένουμε τα σταφύλια και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Ετοιμάζουμε πρώτα τη βάση: Σε multi ή σε μπλέντερ βάζουμε το βούτυρο παγωμένο, τη ζάχαρη και το αλάτι και πατάμε το διακόπτη μέχρι να αποκτήσει το μείγμα υφή ψίχουλων. Το αδειάζουμε σε ένα μπολ, και προσθέτουμε το νερό (2 κουταλιές στην αρχή).

Ζυμώνουμε ώστε να έχουμε μια συμπαγή ζύμη.

Την απλώνουμε (πάνω σε χαρτί ψησίματος)  σε δίσκο με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από το σκεύος ψησίματος και μετά τη στρώνουμε όπως είναι με το χαρτί στο σκεύος μας. Βάζουμε στο ψυγείο για κανένα μισάωρο.

Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις). Όταν σβήσει το φωτάκι της θερμοκρασίας, τρυπάμε την τάρτα εδώ κι εκεί με ένα πιρούνι και την φουρνίζουμε στη μεσαία σχάρα μέχρι να ετοιμαστεί η γέμιση (περίπου 15 λεπτά).

Αλέθουμε ελαφρά τα αμύγδαλα στο multi, και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά στο δοχείο του (εκτός από τα σταφύλια).

Πατάμε 1-2 φορές το κουμπί του να ανακατωθούν. Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο, στρώνουμε τις ρώγες των σταφυλιών και περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών.

Ξαναφουρνίζουμε για μισή ώρα περίπου ή μέχρι να πήξει και να κάνει χρυσαφί κρούστα η τάρτα μας. Περιμένουμε να γίνει χλιαρή και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v