Όσα πρέπει να ξέρεις για το εκλεκτό κρέας Wagyu

Τι είναι το κρέας Wagyu που κάνει τους γκουρμέ κρεατοφάγους να δακρύζουν σε κάθε μπουκιά; Πόσο κοστίζει και πού θα το βρεις;

Όσα πρέπει να ξέρεις για το εκλεκτό κρέας Wagyu

Η εκλεκτότερη των εκλεκτών ράτσα κρέατος δεν είναι άλλη από το ιαπωνέζικο Wagyu.

Η λέξη δημιουργήθηκε από τη σύνθεση των λέξεων wa + gyū (ιαπωνική + αγελάδα) με το premium αυτό κρέας να προέρχεται από ειδικές φυλές βοοειδών στην Ιαπωνία, όπως η Japanese Black, Japanese Brown, Japanese Shorthorn και Japanese Polled.

Η εκτροφή τους ξεκίνησε στην Ιαπωνία και τα ζώα αυτά χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για γεωργικές εργασίες λόγω της ανθεκτικότητάς τους. Με τον καιρό, εξελίχθηκε για την παραγωγή υψηλής ποιότητας κρέατος.

Τα χαρακτηριστικά του

Το Wagyu είναι διάσημο για την ονομαζόμενη «μαρμάρωση», δηλαδή την κατανομή του λίπους εντός του μυϊκού ιστού. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε ενδομυϊκό λίπος το κάνει πολύ τρυφερό και γευστικό.

Λόγω της μαρμάρωσης, το Wagyu έχει πλούσια, βουτυρένια γεύση και λιώνει στο στόμα, ενώ βαθμολογείται βάσει αυτής, αλλά και του χρώματος και της υφής του κρέατος. Η υψηλότερη βαθμολογία είναι το A5.

Πώς γίνεται η εκτροφή

Τα βοοειδή εκτρέφονται με ιδιαίτερη προσοχή και συχνά ακολουθούν αυστηρές διατροφικές πρακτικές. Συνήθως ακολουθούν… ειδικές δίαιτες που περιλαμβάνουν δημητριακά, χόρτα και μερικές φορές ακόμη και μπύρα ή σάκε.

Η εκτροφή τους συχνά περιλαμβάνει μασάζ και ακούσματα χαλαρωτικής μουσικής για τη μείωση του στρες, κάτι που συμβάλλει στην ποιότητα του κρέατος.

Οι ποικιλίες

Μια από τις πιο γνωστές ποικιλίες Wagyu είναι το Kobe Beef, που προέρχεται από την ομώνυμη περιοχή Κόμπε της Ιαπωνίας και θεωρείται από τις πιο εκλεκτές και ακριβές ποικιλίες κρέατος στον κόσμο. Άλλες διάσημες ποικιλίες είναι το Matsusaka, το Ohmi και το Hida, καθεμία από τις οποίες έχει τη δική της μοναδική γεύση και χαρακτηριστικά.

Αν και το Wagyu προέρχεται παραδοσιακά από την Ιαπωνία, σήμερα εκτρέφεται και σε άλλες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία και ο Καναδάς. Ωστόσο, η ποιότητα μπορεί να διαφέρει σε σύγκριση με το παραδοσιακό ιαπωνικό Wagyu.

Πέρσι, το πρώτο κοπάδι μοσχαριών Wagyu ήρθε στη Δράμα από την Γερμανία, με τον Άρη Αμαραντίδη και τους συνεργάτες του να στήνουν την πρώτη πρότυπη μονάδα ιαπωνικών μοσχαριών στην Ελλάδα. 

Πού θα το αγοράσω;

Σε εκλεκτά κρεοπωλεία και ντέλι, σε τιμές που αγγίζουν τα 250€ το κιλό, αναλόγως ποιότητας και χώρας προέλευσης. Συγκεκριμένα, στο Orimasis, στο Carnicero και στον Σιάκο, μεταξύ άλλων. 

 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v