Τι γινόταν στην Ελλάδα και τον κόσμο την χρονιά των Ολυμπιακών του 2004;

O Sakis, o Ζάκερμπεργκ, το «πειρατικό», ο Καραμανλής Πρωθυπουργός και όλα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα και τον κόσμο την ένδοξη χρονιά του 2004.

Τι γινόταν στην Ελλάδα και τον κόσμο την χρονιά των Ολυμπιακών του 2004;

Το 2004 ήταν μια ένδοξη χρονιά για την Ελλάδα. Ήταν η χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων που επέστρεψαν στο σπίτι τους, αλλά και του θριάμβου της Εθνικής στο Euro.

Ήταν επίσης η χρονιά που μπήκα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά λίγο σας νοιάζει αυτό.

Ας δούμε λοιπόν παρακάτω με την βοήθεια της χρονοκάψουλάς μας όλα όσα σημαντικά συνέβησαν στην Ελλάδα αλλά και τον πλανήτη τη χρονιά που όλος ο κόσμος έστρεψε τα μάτια του πάνω μας.

4 Φεβρουαρίου: Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ιδρύει το Facebook ως μέλος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Αρχικά δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο οι φοιτητές του Χάρβαρντ, ενώ αργότερα επεκτάθηκε για την Ivy League (μια ομάδα οκτώ ελίτ πανεπιστημίων των ΗΠΑ). Στις 26 Σεπτεμβρίου 2006 η υπηρεσία γίνεται προσβάσιμη σε κάθε άνθρωπο του πλανήτη που η ηλικία του ξεπερνούσε τα 18 χρόνια.

24 Απριλίου: Πραγματοποιείται στην Κύπρο το ιστορικό δημοψήφισμα για το «σχέδιο Ανάν» για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος που έφερε το όνομα του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν. Επρόκειτο για ένα φιλόδοξο αλλά αμφισβητούμενο σχέδιο. Στις ελεύθερες περιοχές «κατά» ψήφισε το 75,83% (ήτοι 313.704 άτομα) και «υπέρ» το 24,17% (99.976), με μια αποχή της τάξης του 10,82%. Αντιθέτως, στα Κατεχόμενα «υπέρ» τάχθηκε το 64,91% των ψηφοφόρων (77.646 άτομα) και «κατά» το 35,09% (41.973).

28 Απριλίου: Φωτογραφίες με γυμνούς ιρακινούς κρατούμενους να γίνονται αντικείμενο χλευασμού, σεξουαλικών βασανιστηρίων και κακοποίησης στην φυλακή «κολαστήριο» του Αμπού Γκράιμπ, κάνουν τον γύρο του κόσμου προκαλώντας διεθνή κατακραυγή. Ο Αμερικάνος δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς ήταν εκείνος που έκανε τις αποκαλύψεις στο CBS, με το επιτελείο του Τζωρτζ Μπους να ισχυρίζεται ότι το περιστατικό ήταν μεμονωμένο και δεν αποτελεί ενδεικτικό της πολιτικής των ΗΠΑ.

10 Μαρτίου: Ορκίζεται η νέα κυβέρνηση της χώρας υπό τον τότε πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή. Στην κυβέρνηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ο Υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σουφλιάς και ο Υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος. Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

8 Μαΐου: Ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε την κατάκτηση του 16ου Κυπέλλου της ιστορίας του, στον τελικό κόντρα στον Ολυμπιακό του Νίκου Αλέφαντου, κερδίζοντας τους πειραιώτες με 3-1. Δύο εβδομάδες αργότερα η ομάδα του Γιτζάκ Σουμ κατέκτησε και το Πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής (πριν μετονομαστεί σε Super League).

15 Μαΐου: Ο Σάκης Ρουβάς και το Shake it (mi amor) καταλαμβάνουν την τρίτη θέση της Eurovision με 251 βαθμούς. Είναι η υψηλότερη θέση που έχει καταλάβει ποτέ η ελληνική συμμετοχή μετά την κατάκτηση της πρώτης το 2001 με τους Antique. Την πρώτη θέση στο στάδιο της Κωνσταντινούπολης καταλαμβάνει η Ρουσλάνα με το Wild Dance.

11 Μαρτίου: Βομβιστική τρομοκρατική επίθεση στην Ισπανία αφήνει πίσω της 192 νεκρούς και τραυματίζει περισσότερους από 2 χιλιάδες. Δεκατρείς αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί είχαν τοποθετηθεί σε τρένα. Στις 14 Μαρτίου, ο Abu Dujana al-Afghani, υποτιθέμενος εκπρόσωπος της Αλ Κάιντα στην Ευρώπη, εμφανίστηκε σε βιντεοκασέτα αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις επιθέσεις.

2 Ιουλίου: H παρουσία του Λούκα Ρονκόνι στα Επιδαύρια 2004 αποτελεί το καλλιτεχνικό θεατρικό γεγονός του καλοκαιριού. Με το Πίκολο Τεάτρο του Μιλάνου, ο καλλιτεχνικός του διευθυντής σκηνοθετεί τις «Βάκχες» του Ευριπίδη.

4 Ιουλίου: Στο Στάδιο Ντα Λουζ στην Λισαβόνα της Πορτογαλίας πραγματοποιείται ο μεγάλος τελικός του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου ανάμεσα στις εθνικές ομάδες της «οικοδέσποινας» Πορτογαλίας και της Ελλάδας. Το «πειρατικό» του Ρεχάγκελ κατακτά το τρόπαιο νικώντας 1-0 τη διοργανώτρια. Το νικητήριο γκολ για την Ελλάδα πέτυχε στο 57ο λεπτό με κεφαλιά ο Άγγελος Χαριστέας.

6 Ιουλίου: Ολοκληρώνονται οι καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη δίκη των πέντε κατηγορουμένων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας (ΕΛΑ). Στο εδώλιο είχαν καθίσει οι Αγγελέτος Κανάς, Κώστας Αγαπίου, Ειρήνη Αθανασάκη, Χρήστος Τσιγαρίδας και Μιχάλης Κασσίμης, ενώ Πρόεδρος του δικαστηρίου, ήταν η Ελισάβετ Μουγάκου – Μπρίλλη.

29 Ιουλίου: Φεύγει ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου η Ρένα (Ειρήνη) Βλαχοπούλου.

12 Αυγούστου: Την ημέρα πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών, η Κατερίνα Θάνου και ο Κωνσταντίνος Κεντέρης δεν εμφανίζονται σε αιφνιδιαστική κλήση για έλεγχο αντί-ντόπινγκ και αργότερα την ίδια νύχτα νοσηλεύονται, ισχυριζόμενοι ότι είχαν τραυματιστεί σε τροχαίο ατύχημα με μοτοσικλέτα. Στις 18 Αυγούστου, μετά από ακρόαση ενώπιον της πειθαρχικής Επιτροπής της ΔΟΕ αναγγέλουν την απόσυρσή τους από τους αγώνες.

30 Ιουλίου: Σε σχετικό ρεπορτάζ των "Νέων" για τις τιμές σου εθνικού μας εδέσματος, αλλά και λοιπών ειδών ευρείας κατανάλωσης, το σουβλάκι πωλείται από 1,70 μέχρι και 2,50 ευρώ και θεωρείται… ακριβό. Το ίδιο ακριβή θεωρείται και η μπίρα έξω, η οποία κοστολογείται στα 4 ευρώ. Σημειώνεται πως ο βασικός μισθός τότε στην Ελλάδα ήταν στα 605 ευρώ.

8 Αυγούστου: Ο μεγάλος σταρ (και γόης) του ελληνικού σινεμά Δημήτρης Παπαμιχαήλ φεύγει από τη ζωή, σε ηλικία 70 ετών.

23 Σεπτεμβρίου: Πεθαίνει σε ηλικία 95 ετών η σπουδαία συγγραφέας Διδώ Σωτηρίου, που έζησε και κατέγραψε με τρόπο μοναδικό τις μεγάλες ιστορικές περιπέτειες των Ελλήνων του 20ου αιώνα.

14 Οκτωβρίου: Σε ηλικία 55 ετών αφήνει την τελευταία του πνοή ο Βλάσσης Μπονάτσος, ένα από τα πιο αγαπητά πρόσωπα της ελληνικής τηλεόρασης και του μουσικού πενταγράμμου.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v