Συνεργατικά καφενεία για φτηνά τσιμπούσια

Στα πιο αγαπημένα μας αθηναϊκά συνεργατικά καφενεία θα βρεις φτηνούς μεζέδες, προϊόντα από μικρούς παραγωγούς κι αξίες που τιμούν το αλληλέγγυο και δίκαιο εμπόριο.

Συνεργατικά καφενεία για φτηνά τσιμπούσια

Παρεΐστικα, κεφάτα και οικονομικά, τα συνεργατικά καφενεία της πρωτεύουσας μας δίνουν πολλές και καλές αφορμές για να τα επισκεφθούμε και να στηρίξουμε το όραμά τους. Με προϊόντα δίκαιου κι αλληλέγγυου εμπορίου, στηρίζουν έμπρακτα μικρούς παραγωγούς από όλη τη χώρα κρατώντας τις τιμές τους σε εξαιρετικά προσιτά επίπεδα. Άλλο που δεν θέλαμε κι εμείς να αράξουμε στα τραπεζάκια τους. Αν ψάχνεις να τα βρεις, σου έχουμε τη σωστή λίστα.

6

Τριών Ιεραρχών 21, Θησείο, τηλ: 210 3451813

Κουκλίστικο, με χρωματιστά τραπεζάκια, όμορφη διακόσμηση και ολάνθιστες γλάστρες, το café bistro 6 βρίσκεται σε μία από τις πιο νοσταλγικές και ήσυχες γειτονιές της Αθήνας, μεταξύ Θησείου και Πετραλώνων, απλώνοντας τραπεζάκια έξω αυτή την περίοδο. Καθημερινά αναλαμβάνει την περιποίηση των θαμώνων του σερβίροντας καφεδάκια, μεζεδάκια από όλη την Ελλάδα και κοκτέιλ όταν το απαιτεί η περίσταση. Από το μενού του ξεχωρίζουν ο μοσχαρίσιος καβουρμάς, το λουκάνικο, το ιτσλί κεφτέ, το σύγκλινο Μάνης με πορτοκάλι, τα νιόκι πατάτας με πέστο βασιλικού, η κυπριακή πίτα με αβοκάντο, ανθότυρο, μέλι, σουσάμι, ρόκα και ντοματίνια και η στραπατσάδα. Μαζί με ουζάκι ο λογαριασμός δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 12-15€ το άτομο.

Συντρίμμι

Χαλκιδικής 52, Βοτανικός τηλ.: 2130446962

Από τους πλέον αγαπημένους συνεργατικούς μεζεδοκαφενέδες, το Συντρίμμι είναι ένα από τα αθηναϊκά μας στέκια, καθώς συνδυάζει εξαιρετικά προσιτές τιμές, με ωραιότατες ελληνικές συνταγές και πεντανόστιμα μεζεδάκια. Στην κάβα του θα βρεις επιλεγμένα αποστάγματα από όλη τη χώρα και ελληνικές μπύρες από μικροζυθοποιίες Η κουκλίστικη αυλή του όσο καλοκαιριάζει τόσο πλημμυρίζει με κόσμο που μεταφέρει τα τσιμπούσια του στον κατάφυτο εξωτερικό χώρο. Μην τυχόν φύγεις αν δεν δοκιμάσεις τη μελιτζάνα ιμάμ με κρέμα μυζήθρας, τον τηγανιτό γαύρο με ταραμά, το αχνιστό λαβράκι με φινόκιο και κολοκυθάκια και το πρόβατο σνίτσελ με συριανή μαϊντανοσαλάτα. Για ένα πλήρες γεύμα συνοδεία ουζακίων υπολόγισε περί τα 13-15€ το άτομο.

Συγγρουόμενο

Φαλήρου 57, Κουκάκι, τηλ: 21 0922 7270


Το καφενείο Συγγρουόμενο αποτελεί μια κοοπερατίβα, η οποία προσφέρει προϊόντα από μικρούς παραγωγούς με τους οποίους χτίζονται σχέσεις εμπιστοσύνης χωρίς γραφειοκρατικές πιστοποιήσεις και μεσάζοντες. Όλες οι πρώτες ύλες αλλά και τα αποστάγματα του καταλόγου καταφθάνουν από συνεταιρισμούς από όλη την Ελλάδα με τις τιμές να παραμένουν εξαιρετικά χαμηλές. Μέχρι να φτάσουμε παράγγειλε ταμπουλέ, καπνιστό σκουμπρί, γαύρο μαρινάτο, λουκάνικο χωριάτικο από το Πήλιο, καβουρμά, απάκι και ντάκο. Οι τιμές για πλήρες μεζεδογεύμα μαζί με ουζάκι στα 10-12€ το άτομο.

Περιβολάκι

Αθηναίου 7 και Πλατεία Ηούς, τηλ: 2130237687

Το Περιβολάκι είναι πολλά παραπάνω από ένα συνεργατικό καφενείο. Στεγασμένο σε έναν γλυκύτατο και συμπαθέστατο χώρο το Περιβολάκι φιλοξενεί προϊόντα δίκαιου κι αλληλέγγυου εμπορίου από όλο τον κόσμο. Πολύ συχνές είναι οι παρουσιάσεις βιβλίων αλλά και δράσεων από αλληλέγγυες συνεργατικές ομάδες. Εδώ, πίνουμε βιολογικό καφέ και συνεχίζουμε με φθηνές μπύρες και μεζέδες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας για να ολοκληρωθεί μια περιποιημένη φαγητοποσία που στηρίζει το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο. Ο λογαριασμός για τσιμπολόγημα με κρασάκι στα 10-12€.

Το Παγκάκι

Γ. Ολυμπίου 17-19, Κουκάκι, τηλ.: 213 0009927

Σε μια από τις πιο αγαπημένες μας αθηναϊκές γειτονιές, και μάλιστα στο ωραιότερο σημείο της, τον ηλιόλουστο πεζόδρομο της Ολυμπίου, απλώνει τα τραπεζάκια του το συνεργατικό καφενείο Παγκάκι. Καθημερινά παίζει ευάκουστες world και τζαζ μουσικές, ενώ όλα τα προϊόντα που θα βρεις εκεί–από τον καφέ και την ζάχαρη μέχρι το τελευταίο μεζεδάκι– προέρχονται όλα από μικρές «δίκαιες» κολλεκτίβες σε κάθε γωνιά του κόσμου. Από τον κατάλογο αξίζει να δοκιμάσεις τη φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια, τη μαρινάτη σαρδέλα, το καπνιστό μπακαλιάρο με μαϊντανοσαλάτα Σύρου, το χοιρινό λαδολέμονο και το ρολό κοτόπουλο με σως μελιού κι μουστάρδας. Ωραιότατο και το τσιζκέικ του. Για ένα χορταστικό τσιμπολόγημα με κρασάκι, ουζάκι, μπυρίτσα ο λογαριασμός δεν θα γράψει περισσότερα από 10-12€ το άτομο.

Το Ποτάμι

Γεωρ. Ολυμπίου 27, Κουκάκι, τηλ: 21 1407 4764

Κοντά στο τέλος του πεζόδρομου της Ολυμπίου, το Ποτάμι είναι ένα λατρεμένο συνεργατικό μουσικό καφενείο, το οποίο αγαπά τους καλούς μεζέδες και διοργανώνει συχνά πυκνά παρεΐστικες βραδιές γεμάτες μουσική και κέφι. Πριν λίγο καιρό έκλεισε την πρώτη δεκαετία της ζωής του επιβεβαιώνοντας τη σχέση αγάπης που έχει αναπτύξει με τους θαμώνες του. Οι μεζέδες λίγοι και καλοί, κι όλα τα αποστάγματα -όπως κι οι craft μπύρες- διαλεγμένες από όλη την ελληνική επικράτεια φτιάχνουν ιδανικό συνδυασμό φαγητοποσίας.

Αξίζει να δοκιμάσεις μπριζολάκια λαιμού, σχαριαστό μανιτάρι πορτομπέλο, πατάτα με σως σκόρδου και φυστίκι, παντζαροσαλάτα και το κοτοπουλάκι σε μπουκιές. Μαζί με μπυρίτσα ή ουζάκι, ο λογαριασμός στα 12€ το άτομο.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v